PSŽ troši najviše novca na plate igrača – 200 miliona više od Reala

Izvor: B92, 15.Feb.2024, 18:06

PSŽ troši najviše novca na plate igrača – 200 miliona više od Reala

Godišnji izveštaj UEFA o finansijskom i investicionom slikom klubova za sezonu 2022/2023. pokazuje da je madridski Real prihodovao najviše novca.

Evropska kuća fudbala procenjuje da je "Kraljevski klub" za pomenuti period prihodovao 841 milion evra.

Još samo tri kluba su uspela da ostvare prihode od 800 i više miliona evra.

Osim Reala, to su još Mančester siti (836 miliona), Barselona (815 miliona) i PSŽ (807 miliona).
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Analizira UEFA pokazala je i da su finansije i prihodi 132 evropska kluba uvećani za 13% u odnosu na prethodnu takmičarsku godinu.

U vrhu liste klubova sa najboljom finansijskom slikom su klubovi engleske Premijer lige kojima upravo ovo takmičenje donosi velike svote na račun, pre svega od TV prava.

Podatak da su Real i Barselona van Top 10 klubova koji najviše zarađuju od TV prava, a da su ta mesta rezervisana samo za Engleze, dovoljno govori o finansijkoj moćći koji ima Premijer liga.

Totenhem, Mančester junajted, Liverpul, Čelsi, Arsenal, Njukasl, Brajton i Vest Hem, dele čak 6,5 milijardi evra prihoda od TV prava, pokazuje analiza UEFA.

To je svota koju zajedno od TV prava ostvare Bundesliga i LaLiga!

Klub koji troši najviše novca na plate igrača je Pari Sen Žermen - čak 529 miliona evra.

Druga je Barselona sa 505 miliona, iza su Mančester siti i Čelsi (389 miliona) dok je tek na petom mestu madridski Real sa 320 miliona.

Šampion Evrope Mančester siti samo od učešća u Ligi šampiona minule sezone i osvajanja tog takmičenja zaradio je 135 miliona evropskih novčanica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.