PL: Fenjeraši osvajali bodove

Izvor: B92, 26.Apr.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PL: 'Fenjeraši' osvajali bodove



Četiri remija i po jedna pobeda domaćina i gostiju obeležili su 36. kolo Premijer lige. Bitnu pobedu u borbi za opstanak ostvario je Fulam nad Mančester Sitijem u gostima. Birmingem i Liverpul su odigrali 2:2, a istim rezultatom završen je susret između Vest Hema i Njukasla. Meč Vigan - Reding završen je bez golova, dok su Totenhem i Bolton igrali 1:1. Važnu pobedu ostvario je Sanderlend nad Midslbrom (3:2) čime je tim Roja Kina i definitivno obezbedio opstanak. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Igrači Birmingema su propustili veliku šansu da pobegnu iz opasne zone, pošto su prokockali vođstvo od 2:0 protiv polufinaliste Lige Šampiona Liverpula. Domaći tim je došao u vođstvo u 34. minutu, kada se pokazalo da ’crveni’ definitivno imaju problem da se odbrane od centaršuteva. Džejms MekFaden je prevario tragičara utakmice sa Čelsijem, Jona Arne Risea i centrirao sa desne strane. Lopta je preletela odbranu Liverpula i stigla do Mikaela Forsela koji je iz blizine savladao Hosea Reinu.

U 55. minutu izgledalo je da je utakmica rešena, kada je Sebastijan Larson postigao gol iz slobodnog udarca, u najboljem maniru Dejvida Bekama.

Ipak, tim Rafe Beniteza, koji je pred revanš sa Čelsijem odmarao celu prvu postavu osim golmana Reine, uspeo je nekako da se povrati u meč. Nepunih pola sata pre kraja utakmice, Džermejn Penant je predriblao četvoricu igrača Birmingema, dodao loptu Voronjinu koji je asistirao Piteru Krauču kome nije bilo teško da plasira loptu pored Maika Tejlora.

Petnaest minuta pre kraja, igrači Birmingema su ostavili puno prostora Lukašu Leivi da se namesti za centaršut, ’nacilja’ Josija Benajuna čiji se udarac glavom odbio od Žaidija i prevario Tejlora. Birmingem je ovim remijem ostao na 18. mestu koje ga vodi rang niže, u Čempionšip.

Bolton je sačuvao nade za opstanak remijem sa Totenhemom u gostima. Domaći tim je tokom cele utakmice imao inicijativu koju nije uspeo da kruniše golovima. Gosti su to iskoristili u prvom minutu drugog poluvremena, kada je Deni Gatri poslao loptu u kazneni prostor, gde se najbolje snašao Stelios Janakopulos i savladao golmana Totenhema Radeka Černija. Posle vođstva gostiju, utakmica je dobila na živosti i samo pet minuta kasnije Malbrank je akciju Džermejna Džounsa i Robija Kina završio pogotkom. Do kraja utakmice Totenhem je propustio više prilika za pobedu, a najbolje su imali Malbrank, Daren Bent i Berbatov. Bolton je uspeo da ’preživi’ i da osvoji možda i presudni bod u borbi za opstanak.

Fulam je sjajnim ’kambekom’ ostvario veoma bitnu pobedu nad Mančester Sitijem u borbi za opstanak. Posle prvog poluvremena, delovalo je da je meč za Fulam završen. Siti je imao vođstvo od 2:0, a strelci su bili Stiven Ajrlend u 10. i Mvaruvari u 21. minutu. Nastavak utakmice doneo je puno uzbuđenja. Samo 20 minuta pre kraja, Siti je i dalje imao prednost od dva gola, ali je greška Vedrana Ćorluke omogućila Diomansiju Kamari da se sa pozicije desnog krila probije i udarcem po zemlji, kroz noge golmanu Džou Hartu, smanji rezultat na 2:1.

Devet minuta kasnije, Erik Nevland je oboren u gužvi u kaznenom prostoru, pa je sudija Majk Din dosudio penal za goste. Golman Sitija Džo Hart dobro je procenio da će Deni Marfi da šutira na desnu stranu, ali se lopta odbila direktno ka bivšem igraču Liverpula koji je iskoristio priliku da se iskupi za promašen penal, pa je rezultat bio 2:2. Mančester Siti je u samom finišu meča imao priliku da ipak pobedi, ali su tri boda na kraju otišla u London. Diomansi Kamara je u zaustavnom vremenu istrčao sam ispred golmana Harta i savladao ga za konačnih 3:2. Fulam sada ima 30 bodova, tri poena manje od Boltona i Redinga koji se nalaze tik iznad zone ispadanja.

Reding i Vigan su odigrali bez golova, a utakmicu su obeležile prilike domaćina koje nisu bile iskorišćene. Reding sada ima samo tri boda od pretposlednjeg Fulama, a u poslednja dva kola ’rojalsi’ dočekuju Totenhem i gostuju poslednjeplasiranom Derbiju.

Vest Hem je kao i Birmingem i Mančester Siti, uspeo da prokocka dva gola prednosti i na kraju remizira sa Njukaslom 2:2. Domaći tim je utakmicu počeo napadački, što se isplatilo već posle deset minuta igre kada Mark Noubl volejem matirao golmana Stiva Harpera, posle centaršuta Džordža MekKartnija. ’Čekićari’ su prednost duplirali sredinom poluvremena preko Dina Eštona, koji je koji se dobro snašao posle dugačke lopte Bobija Zamore, savladavši Harpera.

Tim Alana Kurbišlija nastavio je da dominira, ali tri minuta pre kraja poluvremena, Džoi Barton poslao je loptu pored mladog defanzivca Vest Hema Džejmsa Tomkinsa, što je Ofabemi Martins iskoristio i savladao golmana Roberta Grina. Već u sledećem napadu ekipa Kevina Kigena je izjednačila posle udarca Martinsa koji se odbio do Žeremija koji je glavom poslao loptu pored Grina.

Izjednačenje je demoralisalo igrače Vest Hema, a padu morala doprinela je i povreda Fredija Ljungberga sredinom poluvremena. Ipak, domaći tim je nastavio da dominira u nastavku, koji nije doneo toliko uzbuđenja kao prvi deo utakmice. Najbolje prilike su propustili Ešton i MekKartni, pa je na kraju ostalo 2:2

Gol Derila Marfija u poslednjem minutu utakmice sa Midlsbrom obezbedio je Sanderlendu mogućnost da igra u Premijer ligi i sledeće sezone. Početak utakmice nagovestio je da će u pitanju biti uzbudljiv meč. Gostujući tim poveo je već posle samo četiri minuta igre, kada je Sanli Tunčaj iskoristio asistenciju Afonsa Alveša. Sanderlendu je bilo potrebno samo dva minuta da meč vrati u egal, pošto je Deni Higinbotom glavom poslao centaršut Denija Kolinsa pored nemoćnog Breda Džounsa. U poslednjim momentima prvog poluvremena Majkl Čopra je snažnim udarcem pod samu prečku doveo domaćine u vođstvo od 2:1.

Rezultatskoj neizvesnosti doprineo je Afonso Alveš golom u 73. minutu ali je pitanje pobednika i opstanka u Premijer ligi rešio Deril Marfi na samom kraju utakmice.

Ranije je odigran derbi meč između Čelsija i Mančester Junajteda koji je završen pobedom ’plavaca’ od 2:1.

U nedelju igraju Portsmut – Blekburn i Everton – Aston Vila, a u ponedeljak poslednjeplasirani Derbi dočekuje Arsenal.

Rezultati 36. kola:

Čelsi – Mančester Junajted 2:1

Birmingem – Liverpul 2:2

Mančester Siti – Fulam 2:3

Sanderlend – Midlsbro 3:2

Totenhem – Bolton 1:1

Vest Hem – Njukasl 2:2

Vigan – Reding 0:0

Tabela:

1. Mančester Junajted 81

2. Čelsi 81

3. Arsenal 74 (-1)

4. Liverpul 70

5. Everton 61 (-1)

6. Aston Vila 58 (-1)

7. Portsmut 57 (-1)

8. Mančester Siti 55

9. Blekburn 52 (-1)

10. Vest Hem 48

11. Totenhem 43

12. Njukasl 43

13. Sanderlend 39

14. Vigan 37

15. Midlsbro 36

16. Bolton 33

17. Reding 33

18. Birmingem 32

19. Fulam 30

20. Derbi 11 (-1)

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.