PIJANI MILIJARDERI! Upoznajte rekordere prelaznog roka - drugoligaš platio 25.000.000 za igrače koji vrede samo milion?!

Izvor: MozzartSport.com, 22.Jan.2016, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PIJANI MILIJARDERI! Upoznajte rekordere prelaznog roka - drugoligaš platio 25.000.000 za igrače koji vrede samo milion?!

Kako je lepo poslovati sa njima...

Dok evropski velikani još nisu povukli svoje najjače poteze, odnosno potrošili velike pare na dovođenje igrača, u Kini još jednom divlja tržište. Bez obzira što svetski mediji pišu o urušavanju tamošnje ekonomije, izgleda da se kriza ne oseća u fudbalu.

Među 20 najskupljih transfera u dosadašnjem delu ovog prelaznog roka, njih devet se dogodio u Kini. Kupovali su prvoligaši Šangaj SIPG, Šangaj Šensua i mnogi >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << drugi, ali trenutni rekord drži Tjanđin, klub koji se takmiči u drugoj ligi. Ovaj klub osnovan je pre 10 godina. Počeli su u trećoj ligi, a 2010. su izborili promociju u viši rang. Od tada bezuspešno pokušavaju da uđu u Superligu, ali nikako nisu mogli da ostvare bolji plasman od 9. mesta.

Zato bi ove godine Tjanđin morao da pohara konkurenciju. Do sada su uložili 40.000.000 evra u pojačanja, a na klupi im sedi Vanderlej Luksemburgo, nekadašnji brazilski selektor. Čim se spominju ovakvi novci i poznato trenersko ime, jasno je da iza toga postoji čvrsta pozadina. Naime, klub je prošle godine preuzela Quanjian Natural Medicine, jedna od najvećih kineskih farmaceutskih kompanija.

'Farmacueti' žele do vrha što pre, najavljuju da će u roku od pet godina osvojiti i titulu prvaka Kine, a za Luksemburga su pripremili praktično neograničen budžet. On je počeo da ga koristi onako kako to brazilski treneri rade uvek – dovođenjem svojih zemljaka. Prvo su angažovani Luis Fabijano, napadač poznat iz doba dok je igrao za Sevilju, a onda je došao i Žadson, vezista koji je igrao i u Šahtjoru. Luis Fabijano je došao bez odštete, Žadson za 5.000.000 evra, a danas je zvanično objavljeno kako im se priključio još jedan Brazilac, 23-godišnje desno krilo Žovanio za kojeg je Santos od Kineza dobio čak 11.000.000 evra.

Ali ono što je zanimljivije od dolazaka ovih Brazilaca jeste angažman nekoliko kineskih igrača. Golman Lu Žang je došao za 9.800.000 evra, krilo Ke Sun za 9.200.000, defenzivni veznjak Žao za 4.200.000, a Dalun Ženg, još jedan vezista, za 1.400.000 evra?! Ukupno je dakle klub potrošio 24,6 miliona evra za njih, što možda i ne bi ni bilo čudno, s obzirom da se u Kini novac za odštete doslovce baca, da nije jedne stvari – njih četvoricu ugledni Transfermarkt procenjuje na svega 1.200.000 evra?! Ukupno!

Žao je, doduše, 67 puta nosio dres kineske reprezentacije, Ke 30, a Žang dva puta, dok je Ženg bio član mlade reprezentacije, ali ovakvi iznosi se ipak teško mogu opravdati. Doduše, kvota stranaca postoji, a oni žele po svaku cenu da se pojačaju, tako da su zbog toga verovatno osuđeni na preplaćivanje domaćih fudbalera...

(foto: Action Images)

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.