Izvor: MozzartSport.com, 02.Jun.2020, 15:20

PET NA PET - Žan Tabak: Borba na dnevnoj bazi, da svakog dana prevaziđeš sebe

U treneru Zelene Gore ne bledi sećanje na utakmice u dresu Hjustona i Fenera, nakon kojih je suprugu vozio u porodilište

Sa splitskom Jugoplastikom ima osvojene tri titule prvaka Evrope. Pre odlaska u NBA ligu nastupao je za Livorno i Milano. Potom su se ređale NBA sezone u Hjustonu, Torontu, Bostonu, Indijani…Između je Žan Tabak odigrao sezonu za Fenerbahče, a konačnim povratkom u Evropu zaigrao je za Real, Huventud, Malagu…

Sa reprezentacijom Hrvatske >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << ima osvojeno srebro sa Olimpijskih igara odnosno bronzu sa Evropskog prvenstva. Po okončanju igračke karijere uplovio je u trenerske vode. Prvo kao asistent u Realu, Sevilji, potom kao prvi trener Trefl Sopota, Kahe, a sa trenutnim klubom Zelenom Gorom ima ugovor na još godinu dana. Tabak kaže da su u Zelenoj Gori sezonu proglasili za veoma uspešnu. Klub je proglašen za šampiona države, a uz titulu izborio je plasman u plej of VTB lige.

Naravno, kao trener ide korak, po korak…Ovo je Tabaku jedna od stanica pre nego što se vrati u Španiju. Pošto živi u Madridu, želi da se vrati u ACB ligu jer se u Španiji igra najbolja košarka u Evropi.

“Privilegija, luksuz, je da se čovek bavi svojim pozivom i živi sa porodicom”, poručuje za Mozzart Sport Žan Tabak i odgovara na naših pet pitanja.

1.Da li ste se svojevremeno bavili još nekim sportskim aktivnostima osim košarkom?

“Odrastao sam u drugom društvenom sistemu zajedno sa svojim vršnjacima. Treninzi se nisu plaćali pa smo se okušali u raznim sportskim aktivnostima. Krenuo sam sa plivanjem, pa prešao na odbojku, jedrenje, rukomet, vaterpolo i na kraju počeo da igram košarku. Sa košarkom sam počeo kad sam imao 14 godina. Danas, sa mini basketom počinju vrlo rano, sa pet, šest, sedam godina…Druga varijanta je da se krene sa bazičnim sportovima, atletikom, gimnastikom, plivanjem pa tek posle na neki sport sa loptom”. 

2.Ko vam je bio uzor, idol, u tinejdžerskim danima?

“Respektujem sve sportiste i sportove. Posebno jer znam da se do rezultata stiže uz veliki napor i trud. Nisam neki navijač, više sam takmičar, želim da učestvujem u nadmetanju”. 

3. Koji klub nosite u navijačkom srcu?

“Naravno, Jugoplastiku, tu mi je dom. A od kada sam otišao iz Splita za mene više nije bilo utakmica kod kuće i na strani. Bilo kad sam bio igrač ili sada kao trener”.

4.Sportski događaj koji je ostao u sećanju i koji ćete pamtiti celog života?

“I tu se razlikujem. Vezujem se za ljude, manifestaciju, a ne konkretnu utakmicu. Moja supruga je, sa dvoje dece, dobila trudove za vreme utakmica koje sam igrao. Ukoliko se sećam, Hjuston i Klipersi odnosno Fenerbahče i Efes. Sačekala je da se mečevi završe pa smo zajedno otišli u porodilište. Porodica je na prvom mestu”. 

5. Da li imate životni ili sportski moto?

“To je važilo za sve sportiste iz moje generacije. Da svakog dana daš jedan odsto više nego minulog dana. I sada se toga pridržavam. To je više borba sa sobom nego sa rivalom. Borba na dnevnoj bazi, superacija, prevazilaženje samog sebe”.

Bonus pitanje za našeg gosta: Šta u MOZZARTU odigrati na utakmicu iz Češke, Pribram – Slavija. Duel fenjeraša i lidera lige. Domaći su zabeležili remi pa trijumf. Slavija ima dve pobede bez primljenog gola. Međusobni skor je 4:6:20, uz poslednji trijumf gostujuće ekipe od 3:1.

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

“Gol, gol, uz tri plus”.

PIŠE: Đurđe MEČANIN

[email protected]

Tagovi:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.