PANTER OTVORIO DUŠU: Zvezda i Šakota su me SPASILI

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Jul.2023, 13:03

PANTER OTVORIO DUŠU: "Zvezda i Šakota su me SPASILI"

Prisetio se vremena na Malom Kalemegdanu...

Kapiten Partizana Kevin Panter dao je opširan intervju za grčke medije o svojoj karijeri, ali i odluci da ovog leta produži ugovor sa crno-belima. Panter nije imao laku karijeru u Evropi. Vodila ga je kroz brojne ekipe: od Lavrija, AEK-a, Virtusa, Olimpijakosa, Crvene zvezde, Armanija, pa sve do Partizana čiji je danas kapiten. Kao prekretnicu u svom psihološkom odrastanju navodi Olimpijakos gde je nastupao 2019. godine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
- Sve vreme dok sam bio u Pireju osećao sam sumnju. Izgubio sam sebe. Ali, reći ću ti nešto što može zvučati ludo: Toliko sam naučio iz ovog iskustva, uglavnom duhovno. Nije se radilo o košarci, već o meni. Naučio sam koliko moraš biti fokusiran, nositi se sa različitošću... Ne možete se slagati sa svima. Razmišljao sam o stvarima drugačije i boravak u Olimpijakos me je naterao da se preispitam - kazao je Panter za "BN Sports".

Nakon toga, usledio je boravak u Crvenoj zvezdi gde je ponovo, baš kao i u AEK-u sarađivao sa Draganom Šakotom. Prihvatio je poziv iskusnog stručnjaka i stigao u Beograd.

- Znate, kada tako negde odete, želite da sledeća stanica u vašoj karijeri veruje u vas, pa će vam samopouzdanje ponovo porasti. Crvena zvezda mi je pružila priliku da se vratim. Naravno i trener Šakota. Poznavali smo se iz AEK-a, verovao mi je. Verujem da se sve dešava s nekim razlogom. Ja sam dobra, vredna osoba i nisam zaslužio da se tako brzo izgubim. Ostao sam u Evroligi, Šakota mi je dao istu ulogu koju sam imao u AEK-u. Stigao sam kao igrač sa klupe, znao sam koliko će me koristiti. Bio je to siguran izbor, spasio me, a ostalo je istorija.

Govorio je i o mentalitetu navijača u Srbiji i Grčkoj.

- Stvari su lude u Srbiji i Grčkoj. Ne bih rekao da cela ova atmosfera na parketu i van njega utiče na mene. To me čini fokusiranijim. U normalnim okolnostima, kada navijači navijaju za svoj tim, svi žele da igraju. Navikao sam na naelektrisanu atmosferu, čekam je, rekao bih, a to je ona koja te sprema za Evroligu, za pritisak.

Neredi su sastavni deo košarkaških predstava u ove dve zemlje...

- Ovo se razlikuje od rivalstva. Niko ne želi da mu se bacaju stvari na poslu ili da neko dođe da ih psuje, proklinje njihovu porodicu... Neko koga ne poznaješ i ko te ne poznaje... Ovo je uznemirujući deo i razlikuje se od vruće atmosfere. Odakle dolazi ta mržnja? To je nešto što se često pitam. Razumem razlike, uglavnom istorijske, ali šta je sa napadom na osoblje. Oni nas ne poznaju, mi njih ne poznajemo. To bi remetilo bilo koga ko želi da se bavi svojim poslom. A, to se dešava u svim sportovima. Volim buku, vrelinu sa tribina, ali to je to. Situacija mora da se smiri. Na kraju dana, to je samo igra i ništa više. Kako uopšte može da bude kvalitetno kada se sve ovo događa - upitao se plejmejker.

Ipak, kada bi morao da izdvoji jednu dvoranu gde obožava da igra - naravno da je rekao "Štark arena".

- Arena je jedna od najboljih dvorana bez sumnje. Ne znam kako je igrati protiv nas sa 20.000 ljudi protiv tebe. Razgovarao sam sa protivnicima posle utakmica i oni su mi govorilo da je to što se dešava ekstremno. Imamo daleko najbolje navijače u Evropi. Atmosfera je luda. Svaki meč je tako. Najbolje je protiv Crvene zvezde, tada osećam kako se hala trese. Ne mogu da zamislim kako je našim protivnicima kada gostuju.

Zatim je opisao svoj boravak u Partizanu, odnosno koliko prva sezona pod vođstvom Željka Obradovića bila odskočna daska za sve da u minuloj kampanji igraju odličnu košarku.

- Nekoliko nas je bilo i prethodne sezone u Evrokupu. Poznavali smo se, razumeli smo se. Period Evrokupa je bio početak nove ere, ali bilo je mnogo nepoznatih uslova. Mnogi momci su po prvi put igrali dve utakmice nedeljno. Imali smo dosta mladih igrača koji su isto to i danas, ali sa malo više iskustva. Nisu radili sa tako velikim trenerom nikada. Igrati za Željka Obradovića nije mala stvar. Za većinu mojih saigrača to je bila najduža sezona u karijeri. Ta uvodna godina nam je zaista pomogla u Evroligi, ali trebalo nam je vremena. Došli su iskusniji igrači poput Nanelija, Anđušića, Egzuma, Papapetrua... Imali smo novi tim, zahtevi su bili drugačiji. Pokušavali smo da shvatimo naše uloge, kako da sve uklopimo. Nakon što smo razumeli šta treba da radimo, cela Evropa je to videla. Kao vođa, trudio sam se da pomognem koliko sam mogao da se uskladimo - istakao je Panter.

Nije mnogo nedostajalo da Partizan "počisti" Real i plasira se na Fajnal for.

- Razgovarali smo sa međusobno pre početka serije, pitali jedni druge, davali prognoze... Rekao sam da će biti 3:0 za nas i pitali su me da li sam siguran. To mora da bude način razmišljanja, da se u svim mečevima mora ići na pobedu. Ne možete pobediti svaku utakmicu, ali morate da izađete na parket kao da hoćete. Da verujete u svoj tim. Dva puta smo im srušili dom i onda su mi svi rekli: 'O, bože, idemo na 3:0' ".

Ali, onda se dogodila i prava tuča na parketu "Vicink centra“ kada je Geršon Jabusele bacio Dantea Egzuma na zemlju. Svemu je prethodilo koškanje između Ljulja i upravo Pantera.

- Niko ne zna kako bi on odreagovao u tom trenutku. Kada razmišljate o tome iz svoje fotelje i kažete: „Ja bih uradio ovo ili ono“. Ali, onda? Onaj ko sudi nikada nije bio u ovakvoj situaciji. Ne znate kako biste reagovali dok vam se ne dogodi. Ali, desilo se... Razgovarali smo sa Ljuljom posle utakmice, sve je dobro, nema mržnje. To je košarka. Visoki pulsevi, hteli smo da pobedimo, oni takođe.

Panter je pre nekoliko dana potpisao novi ugovor sa Partizanom iako je bio nadomak prelaska u Barselonu. Pominjao se dugo i Panatinaikos.

- Mešavina faktora me je dovela do toga da ostanem u Partizanu, mnogo različitih stvari... Na primer, trener sa svojom igrom. Ovde sam dve godine, kapiten sam. Znate, mnogo toga se dešavalo, ali odlučio sam da ostanem. Svaki dan se pisalo da idem negde drugde. Barselona, Panatinaikos, Real, Fener... To je bilo iznenađenje za mene. Svi su pričali o tome. Nisam to želeo. Novac nije bio problem ni u jednoj mojoj odluci do sada. Samo sam im rekao da se ne mešam u to. Tako je van sezone – ima predloga, razmišljanja... Pokušavate da pronađete najbolje rešenje za vas. Jednostavno sam rekao Panatinaikosu da bih voleo da budem daleko od ovog novog početka i više sam bio za to da ostanem u Partizanu.

Mogao je u Panatinaikosu ponovo da bude saigrač sa Matijasom Lesorom kojeg mnogo voli.

- On je moj brat. Igrali smo zajedno dve godine i srećan sam zbog svake njegove odluke,. Nebitno da li ostaje ili odlazi jer ga stvarno volim. Imao je neverovatnu godinu, izuzetno je uticajan u igri svog tima, donosi energiju... Ide u dobar tim i nadam se da će uživati i još više se razvijati - istakao je Panter.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.