Oživljava etno turizam

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jul.2015, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oživljava etno turizam

Kako bi sela opstala i ponovo zaživela potrebno je ulaganje u ruralni razvoj. Na taj način sela u okolini Dimtrovgrada su počela da oživljavaju pre svega zahvaljujući ljudima koji su se odlučili za etno turizam i njegovu promociju.

Vozeći se do sela Poganova kraj Dimitrovgrada prolazi se kroz monumentalni kanjon reke Jerme. Pre ulaska u selo, na živopisnom proplanku nalazi se manastir Sveti Jovan Bogoslov koji, kako kažu meštani, vekovima nijedna vojska nije rušila. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Poganovo, do pre desetak godina bilo je napušteno, ali od tada u selo se vraćaju meštani, a dolaze i turisti - iz Bugarske, Engleske, Rusije, Bosne i Hercegovine i Italije.

Silvija Manov, vlasnica vrlo posećene etno kuće Manov s ponosom ističe da je priroda ovde izdašna i da je u krajoliku obilje lekovitog bilja od kojih se spravljaju domaći sokovi, bez aditiva koji su godinama proizvod broj jedan na etno sajmu u italijanskom gradu Torinu.

Put nas navodi i u selo Stari Odrovci. Anđelka Vasilov, u svojoj kući napravila je svojevrsni muzej u kom dominira postavka starih predmeta koje sakuplja. Posetioci mogu saznati kako su tu nekada živeli naši preci, kako su se spremali hrana i piće, kako su se čuvala deca dok su majke radile na njivi.

Kako bi privukli što veći broj turista u Dimtrovgradu se svake godine organizuje i regionalni sajam turizma, a Slobodan Milošević iz udruženja Natura Balkanika , čiji je cilj očuvanje agro i biodiverziteta, kaže da je u planu da se napravi i virtuelno selo.

Oni koji žele da pobegnu od gradske vreve upravo u ovakvom ambijentu mogu naći svoj mir i uživati u čarima prirode koje pruža Stara planina, još uvek za mnoge neotkriveno.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.