Ovo mogu samo FIBA kvalifikacije

Izvor: B92, 25.Feb.2024, 22:39

Ovo mogu samo FIBA kvalifikacije

Španija je odavno evropska velesila, Nemačka sa novom generacijom igrača to polako postaje, ali ovog 25. februara obe selekcije su doživele teške poraze.

Košarkaški Nemačke, aktuelni šampioni sveta, obrukali su se u Botevgradu izgubivši od selekcije Bugarske koja nije igrala na Svetskom prvenstvu od 1963. godine, a na Evrobasketu ima samo jedno učešće u poslednjih 11 godina.

Nemci, koji ne mogu da računaju na NBA igrače koji čine osnovu ovog tima, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << favoriti su protiv Bugarske u bilo kom sastavu da se pojave, pa čak i u trećem kakav je sada slučaj, međutim, ekipa selektora Gordija Herberta doživela je težak poraz od autsajdera.

Sastav Nemačke sastoji se od dobrih domaćih košarkaša, to su uostalom pokazali u prvom kolu razbivši Crnu Goru (85:61), ali u Botevgradu im je malo šta polazilo za rukom.

Sastav Nemačke sastoji se od dobrih domaćih košarkaša, to su uostalom pokazali u prvom kolu razbivši Crnu Goru (85:61), ali u Botevgradu im je malo šta polazilo za rukom.

Nemci su u veoma izjednačenoj grupi, to govori podatak da sve četiri selekcije (Švedska, Bugarska, Crna Gora, Nemačka) imaju skor 1/1 posle dve utakmice i ovakvi kiksevi mogli bi da ih koštaju plasman na Evrobasket.

Ako su nas nešto FIBA kvalifikacije naučile, to je onda ovo – slabiji pobeđuju i na papiru jače i često ih ostavljaju bez velikog takmičenja.

To je potvrđeno i nekoliko sati kasnije kada je u duelu Belgije i Španije. Belgijanci nisu selekcija poput Bugarske, dosta su organizovaniji i kvalitetniji, što je i Srbija osetila na svojoj koži u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, a to sada znaju i aktuelni šampioni Evrope.

Španiji je ovo bila izuzetno važna utakmica jer su u prvom kolu izgubili u Saragosi od Letonije, međutim, nismo videli odgovor tima Serđa Skariola i pretrpljen je novi poraz, 58:53.

Belgija je solidna domaćinska ekipa, ali i pored toga "crvena furija" je sa razlogom ušla u utakmicu kao favorit. Ipak, Španci takav status uoči meča nisu uspeli da opravdaju na terenu.

Postigli su samo 53 poena za 40 minuta, te sada imaju skor 0/2, baš kao i Slovačka, dok su Letonija i Belgija na 2/0. Plasman Španije na Evrobasket nije upitan, pošto će Letonija i dve najbolje selekcije iz ove grupe proći dalje, ali ovakva izdanja ne mogu da raduju Skariola.

Iako su ove FIBA kvalifikacije na neki način istorijske, pošto nije bilo evroligaških utakmica u toku takmičenja, to nije pomoglo košarkaškim velesilama da savladaju realno slabije rivale.

Ukusi su različiti, nekome se sviđa kada slabiji pobeđuju jače, nekome to nema smisla, ali jedno je sigurno – ovakve rezultate mogu da donesu samo FIBA kvalifikacije, nebitno da li su na terenu evroligaški igrači ili ne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.