Ovo su svi mislili da znaju, a retko ko je u pravu: Znate li šta znači NAGETS i kako je Jokićev tim dobio ime? Priča je više nego interesantna

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Maj.2023, 18:46

Ovo su svi mislili da znaju, a retko ko je u pravu: Znate li šta znači NAGETS i kako je Jokićev tim dobio ime? Priča je više nego interesantna

Nije se Denver uvek tako nazivao.

Denver Nagetsi krupnim koracima gaze ka borbi za NBA prsten, u uvodna dva meča su savladani Los Anđeles Lejkersi i predvođeni Nikolom Jokićem američki analitičari im daju značajne šanse da se dokopaju trona. Tim iz Kolorada nikada ranije nije postao šampion, ipak mnogim ljubiteljima košarke sa ovih prostora je Denver drag i to prevashodno zbog zanimljivog i autentičnog imena (Nagets) i grba.

Tim je osnovan kao Denver Larks >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << 1967. godine kao čarter franšiza Američke košarkaške asocijacije (ABA), ali je pre prve sezone promenio ime u Rokets. Rocketsi su zatim ponovo promenili ime u Nagetsi 1974. godine.

Mnogi kad čuju "nuggets" pomisle na komad piletine, ali to ne predstavlja Nagets kod Denvera.

Naime, istorija vizuelnog identiteta košarkaškog kluba iz Denvera, Кolorado, oduvek se gradila oko dve glavne teme — Maksi Rudar, maskota kluba, i planinski vrhovi, koji slave matičnu državu kluba i njegov pejzaž. Danas je logo Denvera izmenjen, ali je tematika jasna.

Dakle, Nagetsi se odnose na eksploataciju rudarstva iz 19. veka u Кoloradu, kada su ljudi pohrlili u to područje, nadajući se da će steći bogatstvo tražeći zlatne i srebrne grumene.

Ime su dobili tako što je Denver odlučio da organizuje takmičenje u imenu tima kako bi smislio novi nadimak, a pobednik je bio Nagets koji odražava eru zlatne groznice u regionu sredinom 1800-ih inspirisan zlatnim i srebrnim grumenima koji su otkriveni na vreme.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.