Ovaj Liverpul je bolji od onog! Klopov „rock and roll“ bolje trese nego Suarezovo 1 na 11

Izvor: MozzartSport.com, 07.Nov.2016, 22:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovaj Liverpul je bolji od onog! Klopov „rock and roll“ bolje trese nego Suarezovo 1 na 11

Više bodova, više golova, više strelaca, više šuteva, više kilometara, više entuzijazma, više loženja

Titula. Skoro pa zabranjena reč u crvenom delu Liverpula i među milionima njegovih navijača širom sveta. Makar u ova doba godine. Tako već dve i po decenije. Svaki put bi euforija porasla do neba posle nekoliko pobeda. I svaki put bi se Redsi ponadali. I svaki put bi nešto pošlo naopako.

Da li je ovaj put drugačije? Da li je vreme da za Klopov >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << „rock and roll“ u gradu Bitlsa? Možda...

Ovaj put zaista deluje drugačije. Bolje čak nego i u onoj sezoni kada je urugvajski El Pistolero nosio Liverpul na leđima i igrao 1 na 11 protiv premijerligaških rivala. Tada je Liverpul poslednji put stavio ruke na pehar šampiona Engleske, ali mu je iskliznuo u onom Džerardovom klizanju i nestao u onom Murinjovom zlobnom osmehu.

Ovo je ipak početak koji raspiruje maštu i koji mnogo obećava. Bolji čak i nego za vreme Suarezove simultanke u sezoni 2013/14. neke brojke daju za pravo Liverpulovim navijačima da će ovo biti bolje. Da će ekipa Jirgena Klopa napraviti taj jedan korak koji nedostaje već 27 godina. I da će ovo biti TA sezona!

PRELAZZI: Napaćena crvena braćo, počnimo da se ložimo  

Suarezov (dobro, pomalo i Rodžersov) Liverpul je sezonu 2013/14 počeo osam pobeda, jednim remijem i dva poraza u prvih 11 kola. Uz gol razlilku 21:10. To je tada bilo dovoljno za 25 boda i drugo mesto na tabeli.

Ovaj Klopov Liverpul je bolji! Ima osam pobeda, dva remija i samo jedan poraz u prvih 11 kola. Ima 30:14 gol-razliku. Ima 26 bodova. I ima prvo mesto na tabeli Premijer lige posle 916 dana. Toliko je prošlo otkako se Džerard poklizao i survao Liverpul sa prvog mesta kada su bili nadomak cilja.

Šta se još promenilo? Mnogo toga...

Promena trenera je donela i promenu formacije koja je rezultirala ofanzivnijim, dinamičnijim i moćnijim Liverpulom. Umesto Rodžersovih 4-4-2, sada igraju 4-3-3 kod Klopa. Džordan Henderson i Filipe Koutinjo su jedina dvojica startera iz te generacije od pre tri godine koja su preživela u prvih 11 i kod Klopa. Ali imaju drugačije uloge. Hendesron defanzivniju, a Koutinjo ofnazivniju. Popularni Hendo je pored kapitenske trake, od Džerarda nasledio i ulogu ključnog čoveka na sredini terena, dok je Brazilac pomeren iz veznog reda na levo krilo.

Liverpul je tada bukvalno zavisio od Suareza, i nešto malo od Staridža. Njih dvojica su u toj sezoni postigli 31 gol i imali ukupno 21 asistenciju. Skoro 50 odsto ukupnog timskog učinka. Ove sezone, Liverpul ima više opcija u ofanzivi. Tačnije, jednu više. Koutinjo, Firmino i Mane su postigli 16 od 30 gola Liverpula, tako da napadačka linija opet čini više od 50 odsto učinka celog tima. Ali cela igra u napadu je raznovrsnija kod Klopa nego kod Rodžersa što daje naznake da bi ova generacija mogla da izdrži trku do kraja i da ima alternativna rešenja kada prve puške pucaju ćorcima. Liverpul je te sezone kod Rodžersa imao tek 12 različitih strelaca, a sada već posle 11 kola ima 10 drugačijih strelaca.

Ono što na prvi pogled deluje kao minus Klopovog Liverpula u odnosu na Rodžersov je odbrana. Liverpul je primio četiri gola više nego u istom periodu te sezone. Doduše, to je prosek od 1,3 primljena gola po meču u dosadašnjem delu sezone. Skoro identičan prosek koji je Rodžersov tim ostvario na kraju sezone 2013/14. Međutim, problem je što Klopov tim ostavlja više prostora i šansi rivalima bego generacija od pre tri godine. Tada je Liverpul dozvoljavao protivnicima prosečno 8,1 šut ka golu, kod Klopa je taj prosek 12,6 protivničkih šuteva po meču. Zabrinjavajuće...

Ali isto tako, ovaj Liverpul više šutira ka golu protivnika (19,1:17,1), više pokriva teren trčanjem (116,4 kilometara pređenih naspram 107,7 kod Rodžersa), ima više sprintova (593,4:492,7)...

I bez bilo kakve sumnje, ovaj Liverpul igra bolje i dopadljivije. Ali i konkurencija je mnogo jača jer je trka za titulu daleko izjednačenija nego pre tri godine kada su prvo Arsenal, a potom Mančester Siti bili jedini pravi rivali Redsima.

(FO%TO: Action images)

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.