Otvoren muzej nemačkog fudbala

Izvor: Blic, 26.Okt.2015, 13:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren muzej nemačkog fudbala

Muzej posvećen istoriji nemačkog fudbala, na površini od 7.700 kvadratnih metara, otvoren je u Dortmundu.

"Reprezentaciji je posvećen najveći deo muzeja, s obzirom da klubovi uglavnom već imaju muzeje", rekao je direktor muzeja Manuel Nojkirhner.

Medu 1.600 eksponata je i lopta sa Mundijala 1954. kada je Zapadna Nemačka velikim preokretom u finalu protv Mađarske rezultatom 3:2 osvojila prvu titulu šampiona sveta, od ukupno četiri.

Tu je i šolja iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koje je legenda nemačkog fudbala Franc Bekenbauer pio kafu tokom finala 1990. kada su "panceri" sa 1:0 pobedili Argentinu u finalu.

Posebna atrakcija su i kopačke Marija Gecea koje je nosio kada je postigao jedini i pobednički gol protv Argentine u finalu Mundijala u Brazilu 2014.

Izgradnja muzeja nemačkog fudbala koštala je 36 miliona evra.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.