Otkrovenje Mundobasketa za B92.net – o rečima Bogdana, Srbiji i pisanju istorije

Izvor: B92, 30.Avg.2023, 06:00

Otkrovenje Mundobasketa za B92.net – o rečima Bogdana, Srbiji i pisanju istorije

Karlik Džons, plejmejker Južnog Sudana, pričao je za portal B92.net pred utakmicu protiv Srbije.

Utorak poslepodne iskoristili smo da odemo na trening Južnog Sudana gde nas je dočekala prijatna Iva, žena zadužena za odnose sa medijima u selekciji Južnog Sudana.

Dobili smo šansu da kratko vidimo kako protiče trening ekipe pred duel sa Srbijom, a potom je bilo vreme za intervju sa otkrovenjem turnira, momkom koji igra sjajnu košarku i koji je obeležio dosadašnji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << deo utakmica u Araneti - Karlikom Džonsom.

MVP Dži lige, razvojnog takmičenja NBA, igra sa puno samopouzdanja, te beleži 28 poena i 8,5 asistencija, uz 52 odsto šuta za dva, 51% za tri i 80 odsto sa linije za slobodna bacanja.

Posebno impresivan bio je u prvoj utakmici kada je Portoriku ubacio 35 poena, uz 11 dodavanja koja su vodila ka košu.

"Biti na ovoj pozornici je blagoslov, igrati protiv nekih od najboljih košarkaša sveta, blagoslov. Neverovatan osećaj, za naše navijače, naše voljene… Ovo smo uradili zajedno i zato je još veći podvig", rekao je Džons, dan nakon što je Južni Sudan ostvario prvu pobedu u istoriji na Svetskom prvenstvu.

Južni Sudan je najmlađa država na svetu, nezavisnost su dobili 2011. godine i imaju veliku želju za dokazivanjem na ovom turniru, s obzirom da prvi put učestvuju.

U ponedeljak su pobedili Kinu, a da su imali malo više iskustvo sada bi bilo na 2-0, pošto su protiv Portorika vodili gotovo svih 40 minuta... Poklekli su u produžetku, ali i pored toga su uspeli da se dignu i da rutinski pobede ekipu Aleksandra Đorđevića.

"Slavlje posle meča, taj osećaj u timu… Neopisivo smo srećni što smo ispisali istoriju, uradili smo to za naše ljude iz Južnog Sudana", kazao je.

Pričajući sa Nanom, novinarkom Južnog Sudana na Filipinima, čitajući i razgovarajući sa igračima ove države, može da se oseti sva patnja i bol kroz koju su prošli u 19. i 20. veku.

Istorija J. Sudana obiležena je dugotrajnim sukobima, uključujući građanski rat, koji je doveo do konačne odluke o osamostaljenju.

Sukobi između etničkih i kulturnih grupa u Sudanu, posebno između severa (koji je većinski arapski i muslimanski) i juga (koji je pretežno afrički i hršćanski) datiraju unatrag decenijama. Ovi sukobi su često bili uzrokovani nesuglasicama oko vlasti, resursa i religijskih uverenja.

Posle decenija nestabilnosti i nasilja, južnosudanski narod je 2011. godine odlučio putem referenduma da se otcepi od Sudana i postane nezavisna država.

Odlazak na Mundobasket bio je ogroman za ovu državu, a pobeda je samo šlag na torti. Međutim, ne žele da se zaustave tu, žele u drugu fazu, a na tom putu stoji im Srbija.



"Kao što sam rekao, ispisali smo istoriju, ali moramo okrenuti novi list i da se fokusiramo na sledećeg velikog protivnika. Da budemo koncentrisani, da obratimo pažnju na male detalje. Moramo se pripremiti dobro, jer je ulog veliki
", rekao je Džons za B92.net.

Bogdan Bogdanović, kapiten Srbije, posle pobede protiv Portorika pohvalio je igru Južnog Sudana, rekavši da su oni verovatno bolji i teži rival nego što je to karipska država. Preneli smo te reči Džonsu, a odgovor je bio:



"To je velika stvar. Definitivno smo zahvalni na poštovanju, ali to je uzajmni osećaj. Znamo protiv koga igramo, poštujemo te momke, znamo šta su sposobni. Ključ je biti fokusiran i da naučimo nešto iz grešaka koje smo pravili u prve dve utakmice, jer je Srbija reprezentacija koja ne pravi mnogo grešaka",
rekao je.

Južnosudanci slavili su pobedu u hotelu i Džons je bio iskren rekavši da nije gledao susret Srbije i Portorika.

"Iskreno, nisam. Trudio sam se da uživam u pobedi. Verovatno ću večeras pogledati celu utakmicu. Ali, uživao sam u pobedi sa saigračima i pričao sa porodicom kod kuće", rekao nam je.

"Uzbuđeni su, srećni, podržavaju nas i srećni su zbog mene", dodao je.

Za kraj pitali smo ga šta za njega znači predstavljati Južni Sudan u Manili.



"Mnogo, jer se u Južnom Sudanu toliko toga dešavalo. Mnogo mi znači, stavljamo Južni Sudan na košarkašku mapu sveta. Pokazujemo da nas niko ne sme potceniti, dobro je jer se prepoznaje, to je velika stvar za reprezentaciju"
, istakao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.