Otkažite Bahrein!

Izvor: RTS, 10.Apr.2012, 00:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkažite Bahrein!

Predstavnici timova, ili bar jedan od njih, konačno su digli glas protiv održavanja kontroverzne trke na stazi "Sahir" u Manami, predstavnici trenutno jako turbulentnog Bahreina. Osećam se vrlo neprijatno pri pomisli da treba da putujem u Bahrein. Svi se nadamo da će trka biti otkazana, izjavio je neimenovani predstavnik jednog od timova za engleski "Gardijan".

Timovi Formule jedan zalažu se za odlaganje ili čak otkazivanje trke u Bahreinu zbog osnovane zabrinutosti za bezbednost >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << svojih zaposlenih. Trka je zakazana za 22. april.

Kako prenosi britanski Gardijan, zbog rastućih tenzija i protesta koji se ne smiruju u toj bliskoistočnoj zemlji, timovi ne žele tamo da putuju.

Britanski list poziva se na neimenovanog istaknutog člana jednog od timova.

"Osećam se vrlo neprijatno pri pomisli da treba da putujem u Bahrein. Ako želite da budem surovo iskren, jedini način da održimo trku bez i najmanjeg incidenta je potpuno vojno prisustvo na stazi. Tako nešto, naravno, bilo bi neprihvatljivo, kako za vlast u ovoj državi, tako i za čelne ljude Formule jedan. Ali ne vidim drugi način da se trka održi, bar ne u miru", rekao je taj izvor.

Do ovog trenutka, timovi i sponzori držali su se po strani, ostavljajući važne odluke ljudima koji rukovode tim sportom. Žan Tod, predsednik Internacionalne automobilske federacije, kao i svima dobro poznati Berni Eklston, otvoreno su insistirali da se trka održi, vodeći se valjda svako svojim motivima.

"Svi se nadamo da će trka biti otkazana. Sa čisto pravne tačke gledišta, u smislu osiguranja i garancija vlade, mi smo spremni. Ali ono što nas veoma brine jeste da se u ovoj zemlji nerasvetljene stvari dešavaju svakog dana", dodao je neimenovani izvor lista Gardijan.

Prošlogodišnja trka otkazana je nakon što je 40 ljudi izgubilo živote, mnogi nakon mučenja, a sve u jeku protesta protiv sunitske vladajuće porodice.

Situacija sada ne izgleda ništa bolje. Prošlog petka, vladine snage koristile su suzavac i vodene topove u sukobu sa pristalicama zatočenog Abdulahi Alkavaja. Postoje navodi o masovnim hapšenjima, kao i brutalnom ophođenju sa političkim neistomišljenicima u zemlji koja je, bar u jednom trenutku, smatrana jednom od najatraktivnijih destinacija karavana Formule jedan.

Problem oko odlaganja same trke predstavlja i činjenica da su Peking i Bahrein zakazane jedna za drugom, što umnogome komplikuje ionako preskupa putovanja.

Protesti su se intenzivirali u Bahreinu nakon hapšenja Alkavaje. On je, navodno, podvrgao sebe štrajkom glađu koji traje već 60. dan, čime je njegov život umnogome ugrožen. On je, inače, proveo proteklu godinu u zatvoru zbog "kovanja zavere da se svrgne monarhija".

Domaćinstvo trke Formule jedan je od enormnog značaja za vlast u Manami, koja i dalje trpi posledice otkazivanja prošlogodišnje trke.

Protesti prošle godine brutalno su ugušeni, a čini se da ni ove godine rezultat neće biti drugačiji jer, za razliku od situacije u nekim drugim zemljama Bliskog istoka i severne Afrike, Zapad nije spreman da interveniše, čime su stvari prepuštene inerciji.

Ako je verovati istom izvoru lista Gardijan, epilog bi morao biti poznat u narednih nekoliko dana.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.