Izvor: Blic, 15.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osvojićemo zlato u Belgiji!

Osvojićemo zlato u Belgiji!

Odbojkašice SCG kao potpuni autsajderi, 30. na svetskoj rang-listi, na Svetskom prvenstvu pregazile su aktuelne svetske i evropske šampionke, Italijanke i Poljakinje, kao i trostruke olimpijske pobednice.

Naša ženska odbojka u arhivi ima samo jedno odličje - bronzu sa EP 1951. u Parizu, a izgleda da je došlo vreme za još neka (meč za treće mesto igra se sutra u 4.00). Stručnjaci, selektori najjačih selekcija puni su reči hvale >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na račun SCG, a selektor Rusije Đovani Kaprara izjavio je kako je naš tim favorit za osvajanje zlatne medalje na Evropskom prvenstvu 2007. u Belgiji. Može li to i da se desi, za 'Blic' je odgovorio Lazar Grozdanović, bivši selektor jugoslovenske odbojkaške reprezentacije i član plavih, koji su pre 31 godinu osvojili prvu medalju na evropskim prvenstvima.

- Sledeće godine je šampionat Starog kontinenta, i sve treba usmeriti ka tome. Najvažnije je da se učešće u Japanu dobro završi, jer imamo sjajnu generaciju, a ako je budemo pravilno vrednovali, možemo se u budućnosti nadati medaljama. Važno je da sačuvamo ove devojke. Ne treba zaboraviti da smo i juniorski i kadetski vicešampioni sveta i Evrope, a kada ih udružimo, bićemo još bolji. Neću prognozirati zlato na EP, jer svaka medalja je vredna, a nadam se da ćemo biti učesnici Olimpijskih igara u Pekingu - kaže Grozdanović. Plave su krenule putem muškog odbojkaškog tima. I oni su posle 28 godina otišli na veliko takmičenje (EP u Atini, 1995) i vratili se sa bronzom.

- Sve što su one do sada u Japanu učinile zaista je veliki uspeh. Pa, one su među četiri najbolje svetske reprezentacije! Posle tolike pauze su na velikoj sceni i zato moramo nastaviti da im pomažemo, moramo mnogo više razgovarati o njima i posvećivati im veću pažnju. Od devet utakmica, SCG je samo jednu izgubila, i to više sticajem okolnosti nego što je Japan kvalitetniji.

Domaćin je uticao na krajnji poredak u našoj grupi?

- U subotu, u odlučujućoj utakmici za prvo mesto u grupi, mi smo odigrali dva meča. Tako je, imali smo dva duela, prvi pre one preduge pauze kada smo vodili sa 2:0, a drugi kada smo izgubili sa 3:0 (Japan je pobedio sa 3:2). Nije uobičajeno da se pravi tolika pauza, ali takav čin organizatora nas je koštao finala, jer bismo u polufinalu igrali sa Rusijom, koju možemo da dobijemo. Taj poraz ne menja mnogo, jer smo i dalje među četiri najbolje ekipe sveta. Iza nas su ostale i evropske i svetske šampionke i višestruke olimpijske pobednice. Dozvoliću sebi da budem pristrasan i da kažem - i da SCG više ništa ne uradi, postigla je mnogo. Za nas više nema nepobedivih?

- Brazil je favorizovan, ovogodišnji pobednik Gran prija (pandan Svetskoj ligi za muškarce), ali ja sam optimista. I Italija je takođe bila favorit na početku takmičenja, pa smo je mi pobedili. Kako da ostanemo na ovom putu koji su utabale odbojkašice u Japanu?

- Nedostaju nam bolji uslovi u klubovima, nemamo odgovarajuću finansijsku potporu, kao što imaju naši protivnici u inostranstvu, i to je najveći problem. Kada bismo bar mogli da se približimo uslovima inostranih klubova... Šteta, zanimanje za žensku odbojku zaista je veliko, imamo mnogo širu bazu nego kod muškaraca i mogu da zamislim kako će biti posle Japana - zaključio je Lazar Grozdanović.

T. Dragojević

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.