Osvetnik

Izvor: B92, 17.Maj.2022, 12:01

Osvetnik

Kejn Velaskez, čuveni MMA borac,uhapšen je zbog pokušaja ubistva i kaucija mu je odbijena pa će ostati u pritvoru do izrečenja kazne.

Kejn Velaskez je, pa mnogi će reći, najbolji borac teške kategorije u UFC svih vremena, ima skor 14 pobeda i 3 poraza i u elitnu MMA organizaciju je došao kao bivši NCAA šampion u rvanju i vlasnik braon pojasa brazilske džiju džitse.

On je u poslednje vreme u centru pažnje zbog pokušaja ubistva vaspitača koji je u vrtiću >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << seksualno napastvovao jednog maloletnog člana njegove porodice, čiji identitet nije otkriven.

Kako navode američki mediji, Kejn Velaskez je preko 11 milja jurio automobil koji je na kraju sustigao i izgurao sa puta, pa je vatrenim oružjem ispalio nekoliko hitaca.

Ciljanu metu jeste pogodio, ali je povređena i osoba koja je bila putnik u vozilu, a nije umešana u ovaj svirepi zločin.

Javnost je podeljena po pitanju Kejna Velaskeza, jedni ga osuđuju što je pravdu uzeo u svoje ruke, dok su drugi zauzeli stav da je samo uradio ono što bi svi uradili.

On je u ponedeljak, 16. maja, imao novo saslušanje gde su njegovi advokati izneli dokaze da je Kejn reagovao impulsivno zbog povreda glave koje je zadobio tokom karijere koje su uticale da njegov mozak drugačije funkcioniše.

Sud je, ipak, rekao da kaucija bivšem UFC šampionu i WWE borcu neće biti odobrena i da on ostaje u pritvoru do daljeg, a novo suđenje zakazano je za 10. jun.

Veliki broj boraca poput Danijela Kormijea, Luka Rokholda, Habiba Nurmagomedova, Fabrisija Verduma, Kelvina Gasteluma (i mnogi, mnogi drugi) pružili su podršku nekadašnjem kolegi iz American Kickboxing Academy tima.

Pre nego što počnemo priču o Kejnu Velaskezu, obratite pažnju na ovaj komentar UFC komentatora Džoa Rogana i njegovog gosta u tadašnjoj epizodi podkasta, takođe UFC borca, Ti Džeja Dilašoa:

"Kada pogledamo veštine i talenat, Fedor i Kejn su najbolji ikada. Setimo se Kejna na vrhuncu karijere, kada god bi se našao u oktagonu sručio bi sve na njih poput oluje i to su one stogodišnje oluje koje nikako da prestanu. Imao je mnogo pauza tokom svoje karijere, što nije sjajno. Nikada nismo videli teškaša koji je toliko izdržljiv", počeo je priču Džo Rogan, a Dilašo potom dodao:



"Mislim da se nikada ni od koga nisam uplašio kao od Kejna Velaskeza. Bio sam klinac na koledžu, mali mršavi belac, a onda se pojavio Kejn. Ogromni teškaš u opremi koja ima samo jednu bretelu uz čuvenu "Brown Pride" tetovažu, mislim da bi mogao da mi otkine glavu iz udarca",
kaže Dilašo.

Kejn Velaskez je Amerikanac meksičkog porekla, kako je ispričao u jednom intervjuu, njegov otac Efrein je peške prešao pustinju kako bi došao u SAD i čak šest puta je bio deportovan pre nego što je uspeo da se "skući" u Kaliforniji.

Tamo je upoznao buduću suprugu, koja je rođena u Americi pa je preko nje i dobio državljanstvo, a potom i troje dece koje su odgajali u Jumi, savezne države Arizona.

Nisu imali mnogo novca, ali je Kejn često slušao priče svog oca kako je pešaka prelazio pustinju što je znalo da bude i po 150 kilometara i u tome pronalazio motivaciju.

Vrlo rano je otkrio talenat za boks, ali manjak novca je napravio problem Kejnu i Efrainu pa nije mogao da trenira boks kako bi jednog dana bio šampion već se odlučio za sportove koje može da trenira u školi.

Ispostaviće se da je jednako, ako ne i više, Kejn talentovan za američki fudbal i rvanje i to je privuklo pažnju velikih univerziteta:



"Zvale su me skoro sve velike škole, ali je problem bio što su mi nudili školarinu za američki fudbal, a ne za rvanje jer je rvanje ipak bio sport koji bih izabrao jer sam smatrao da sam talentovaniji i da je moje telo više skrojeno za rvanje, nego za fudbal i poziciju lajnbekera",
rekao je Velaskez jednom prilikom.

U srednjoj školi je imao 120 mečeva u teškoj kategoriji i pobedio je na čak 110. Kada je Arizona Stejt došla da ga regrutuje za fudbalski tim, on nije bio zainteresovan i odbio ih je što je mnoge iznenadilo.

Finansijska situacija u njihovoj kući nije bila sjajna, a gospodin Velaskez se upravo odrekao velike prilike zarad svog sna. Otiša je na Ajova Central koledž gde je bez ikakvih problema postao NJCAA šampion.

Arizona Stejt ga je svakako imala na svom radaru i ubrzo je usledio transfer na čuveni unvierzitet, gde je za "Sun Devils" tim imao 86 pobeda uz 17 poraza i 2006. godine dobija diplomu iz interdisciplinarnih nauka.

Imao je san, da bude profesionalni MMA borac i taj san je bio izuzetno skup i niko od njegovih bližnjih ga nije odobravao. Oni su želeli da Kejn iskoristi svoju šansu i postane profesor, ali...

Kao i mnogi drugi, odlučio je da žrtvuje neke stvari u svom životu i pojuri svoj san. Kejn Velaskez nije imao normalne uslove za život nakon završenih studija, a pošto mu je sala za treniranje bila daleko od kuće morao je da se snađe.

Radio je kao obezbeđenje u noćnim klubovima i često spavao u kolima, dok njegovi roditelji nisu znali za te poteškoće i mislili daje sa njihovim sinom sve u najboljem redu.

"Milion puta nisam hteo da se vratim kući i tada bih spavao u svojim kolima, pa bih lagao roditelje da sam prespavao u nekom hotelu, kod prijatelja ili trenera, ali bih sve vreme bio u kolima. Znao sam da parkiram ispred sale i da zaspim u kolima, pa da se samo probudim kada je vreme za trening. Život je bio težak tada, ali sve se isplatilo", priča Velaskez.

U ovom momentu, Kejn Velaskez je imao "samo" braon pojas BJJ i kao jedan od najboljih NCAA rvača u čitavoj Americi dolazi u tim AKA (American Kickboxing Academy) kod trenera Havijera Mendesa.

Svoj debi je imao već 7. oktobra 2006. godine u čuvenoj organizaciji "Strikeforce" protiv Džesija Fudžarsika i kao što možete čuti Kejn je izašao u ring uz pesmu "Papa Roach – Last resort".

Kejn je radio ono što radi najbolje, rvanje. Brzo je srušio protivnika na pod i udarcima (tzv. ground and pound) završio borbu u prvoj rundi za najavu jedne fantastične karijere.

Da li ste znali da Kejn Velaskez nema nadimak? Ni tada ga nije imao, mogli smo da čujemo "Bronze Pride" zbog tetovaže na grudima, mogli smo da čujemo "Born Ready", ali nikada Kejn zapravo nije imao nadimak.

Njegova naredna borba bila je u Rusiji, tačnije u Sankt Peterburgu gde je ubedljivo savladao Džeremaju Konstanta takođe u prvoj rundi i usledio je poziv elitne organizacije UFC.

UFC 83 se održavao 19. aprila 2008. godine i Velaskez je Breda Morisa nokautirao za svega dva minuta i zadivio publiku širom sveta, a na UFC Fight Night 14 je Džejk O'Brajen identično prošao.

Treća Kejnova borba je bila protiv rođenog Sarajlije, Denisa Stojnića na UFC Fight Night 17 koga je Velaskez nokautirao u drugoj rundi i dobio bonus za nokaut večeri.

U narednom okršaju – Čeik Kongo. Kongo se nedavno borio za pojas u Belatoru, a svojevremeno je u Nemačkoj postao prvi borac koji je izdržao nalete Kejna Velaskeza i ovo je bio prvi put da sudije donose odluku.

Kongo je u prvoj rundi uspeo da baci Kejna u nokdaun, ali je sjajan kardio i impresivno rvanje (uz 251 zadati udarac) donelo pobedu, da bi u sledećoj borbi Ben Rotvel osetio bes Kejna Velaskeza.

Ako vam ovo nije dovoljno imrepsivno, samo pogledajte Kejnovu borbu protiv Antonija Nogeire. Samo dva minuta nakon početka borbe, videli smo jednu od najlepših kombinacija koje UFC može da ponudi:

Brok Leznar je tada bio šampion UFC teške kategorije, a njegov naredni izazivač Kejn Velaskez. Sećam se da je Brok bio favorit u ovom meču, ali da su uprkos tome skoro svi govorili da će ga Kejn srušiti.

Znate i sami da je Brok WWE zvezda i bivši NCAA rvač, ali Kejna nije mogao tek tako da sruši. Umesto toga mu je zadao nekoliko opasnih udaraca kolenom u klinču, međutim to nije bilo dovoljno.

Kejnov kardio je bio na neverovatnom nivou oduvek i u ovoj borbi se posebno potencira. Rušenja, udarci, odbrana, kao da je dečija igra, a ne borba sa čovekom od preko 100 kilograma.

Pritisak, pritisak i još pritiska i posle 4 minuta i 12 sekundi prve runde, Herb Din je uskočio i prekinu borbu, Brok Leznar je pao i izgubio pojas, a Kejn Velaskez postao svetski šampion teške kategorije!

Za ovaj neverovatni performans je Kejn Velaskez dobio bonus i nagradu nokaut večeri. Svi živi su govorili o ovoj borbi, o spektakularnom Kejnu Velaskezu koji nije izgubio nijednu rundu u svojoj karijeri.

Ono što je bilo negativno u celoj priči jeste ozbiljna povreda ramena koju je Velaskez zadobio u ovoj borbi i morao je na operaciju, pa ga je čekala prva duža pauza u njegovoj karijeri.

Dugo se čekalo na njegov povratak u oktagon, skoro čitava godina je prošla bez Kejna Velaskeza u oktagonu i vraćen je da se bori sa popularnim Ciganom, Džuniorom dos Santosom na Foksu po prvi put ikada.

MMA meč na nacionalnoj televiziji i još teška kategorija, bilo je jasno da nas čeka spektakl... Ipak, nije sve moglo da prođe bez problema. Kejn Velaskez je tokom trening kampa obnovio tešku povredu ramena i pojas branio u nezavidnoj situaciji.

To, nije sve. Dos Santos je doživeo povredu kolena pred ovaj meč i morao da primi kortizon kako bi uopšte ušao u oktagon...

Što se same borbe tiče, Cigano je postao prvi borac koji je Kejnu uzeo rundu, ali i meč, pošto ga je nokautom u prvoj rundi srušio sa trona i postao novi šampion teške kategorije sa osam uzastopnih pobeda.

Očekivali smo da bude najbolji na svetu prilično dugo, a on je izgubio nokautom u prvoj rundi svoje prve odbrane pojasa... Ljudi su bili razočarani, ali verujte mi na reč, neće još dugo biti.

Antonio "Big Fut" Silva je svoju poslednju borbu u karijeri imao u Srbiji u organizaciji Megdan, a sada već daleke 2012. godine borio se sa Kejnom Velaskezom nakon Kejnovog poraza od dos Santosa.

Iskren da budem, ovo je jedna od brutalnijih borbi koje sam video u svom životu. Kejn je laktovima "uništio" Silvu, čak toliko da je oktagon od krvi sav postao crven.

"Osećam se odlično nakon ovakve pobede... Antonio sa borio sa mojim timskim kolegom Danijelom Kormijeom tako da sam znao šta da očekujem i rano je išao na lou kikove pa sam znao šta da radim u toj situaciji i to se isplatilo. Znate, ne volim izgovore, ali verujem da će druga borba sa dos Santosom biti ta u kojoj ću pokjazati svoje pravo lice. On je odličan borac, sjajan udarač, zna da brani rušenja i opasan je, ali znam šta treba da uradim kako bih ga pobedio i ponovo postao šampion", rekao je Velaskez.

Velaskez je u maju pregazio Silvu, a u decembru imao novu šansu da postane šampion teške kategorije protiv Džuniora dos Santosa u njihovom drugom okršaju.

Znao je Cigano da mora rano da nokautira Velaskeza kako bi pobedio, ali je Kejn sada bio drugačiji. Imao je 11 rušenja i 111 značajnih udaraca, pametnije se kretao i koristio svoje prednosti poput kardija i izdržljivosti na šta Džunior nije imao odgovor.

Ovo je bio prvi meč u istoriji UFC da je neko imao trocifren broj udaraca i dvocifren broj rušenja u jednoj borbi, a pošto niko nikoga nije nokautirao sudije su morale da donesu odluku.

"AND NEW", rekao je Brus Bafer i Kejn Velaskez po drugi put u svojoj karijeri postaje UFC šampion teške kategorije.

Kejnu Velaskezu sada niko ništa nije mogao. Prvi put je odbranio pojas protiv Antonija Big Fut Silve i to je sada završeno još brže nego u prvom meču, ali je bilo dosta manje krvavo.

Sada je Kejn i zvanično bio veliki borac, šampion koji je odbranio pojas i čekala ga je trilogija sa Džuniorom dos Santosom koja je okončana tehničkim nokautom u petoj rundi.

Samo je nebo bilo iznad Kejna. Pa... Samo nebo i povrede. Proklete povrede su uništile karijeru Kejna Velaskeza, čoveka koji je verovatno i najbolji teškaš ikada, a da je imao malo više sreće ostavio bi još dublji trag.

Skoro dve cele godine Velaskez nije mogao da se bori zbog problema sa povredama sve dok UFC nije dogovorio novu sezonu "The Ultimate Fighter" gde je na jednoj strani bio Kejn Velaskez, a na drugoj Fabrisio Verdum.

Kejn tada ima 13 pobeda i 1 poraz, samo onaj od Cigana kada ga je mučilo rame dok je predstojeći meč privlačio ogromnu, ogromnu pažnju.

Ipak, Dejna Vajt je pred ovu borbu bio ljut i imao šta da poruči šampionu Kejnu...



"Neke od sala u kojima danas borci treniraju i dalje žive u kamenom dobu i to moraju da promene što pre. AKA (American Kickbocing Academy) je jedna od tih sala. Ljudi imaju Kejna Velaskeza, svetskog šampiona teške kategorije, koji je uvek povređen. Tamo se ide u rat svakog dana. Svakog dana Velaskez i Kormije ratuju, ali tako se nekada treniralo više se to ne radi. Sada morate da edukujete borce, možete mnogo više da izvučete od njih"
, rekao je Dejna Vajt kritikovavši Havijera Mendesa i ostale iz tima.

Ipak, iz AKA mu nisu ostali dužni.

"Dejna kaže kameno doba, a ja kažem stara škola. Najbolji način da se spremiš za borbu je da sparinguješ i ja ću nastaviti to da radim dokle god sam ovde, to je najbolji način da se spremim. Ne dolazimo mi ovde da se šutiramo u glavu i povređujemo, mi vredno radimo i treniramo kako bismo se spremili za borbu", rekao je Kejn Velaskez.

Ni glavni trener Havijer Mendes nije ostao imun na ove kritike:

"Dejna mora da dođe kod nas i vidi kako treninzi izgledaju. Videće da je sve unapred isplanirano i pripremljeno i da se vodi računa o svemu. lako je suditi o nekome, ali treba pogledati širu sliku i videti kako sve zapravo izgleda. Drago mi je što je Dejna rekao šta je rekao, to je pokazatelj da mu je stalo do nas, ali takođe pokazatelj da ne zna kako se kod nas stvari odvijaju", rekao je Mendes.

AKA je u tom momentu imala šampiona Kejna Velaskeza, šampiona Danijela Kormijea i šampiona Luka Rokholda, ali i budućeg šampiona Habiba Nurmagomedova.

"Kejn je najopasniji čovek na svetu", rekao je Luk Rokhold, a Mendes dodao:

"Niko od njih ne bi bio ovde gde je da ne drže jedni drugima leđa. Kejn ne bi bio Kejn, DC ne bi bio DC, a Luk ne bi bio Luk. Imaju sjajne trenere i medicinsko osoblje uz sebe, ali oni su ti koji rade posao na kraju dana i oni jedni druge čine boljima", kaže Mendes, a Kormije se nadovezao:



"Sve što umemo da uradimo, sve što smo usavršili, usavršili smo ovde u ovoj sali, a ne u oktagonu. Ovde se dešava ceo proces nastanka šampiona baš u ovoj sobi. Kejn je imao malo loše sreće, ali okrenuće se sve"
, kaže Danijel DC Kormije.

Ipak, treba razumeti obe strane. Dejna Vajt je bio ljut što ne može da iskoristi potencijal svog možda i najboljeg i najatraktivnijeg borca i zaradi veliku količinu novca, a verujte mi Kejn je mogao mnogo više.

Takođe, treba biti realan i reći da Kejn Velaskez svoje povrede nije zaradio na treninzima već u oktagonu. Dejna se prilično naljutio nakon što je Kejn povredio koleno i propustio čitavu 2014. godinu.

Kejna je čekao okršaj protiv Fabrisija Verduma na UFC 180 najavljen za TUF i zbog pomenute povrede kolena morao je da bude otkazan i ponovo objavljen za 2015. godinu u Meksiko Sitiju.

Verdum je bio pametniji i 6 nedelja pred meč otišao u Meksiko Siti kako bi se navikao na razliku u nadmorskoj visini, dok je Velaskez to učinio samo dve nedelje pred borbu.

Ovo je bila najveća borba u životu Kejna Velaskeza. Borio se u Meksiku, pred svojim ljudima, a branio je titulu protiv Brazilca koji je bolje ušao u ovaj meč. Kejn je gubio snagu kako su runde prolazile i na to nismo navikli.

Prve dve runde je Fabrisio imao prednost, udarao gde treba i kada treba, a kada je "Kario Kejnov" očajnički pokušaj rušenja završio na nezgodnom mestu, Verdum je samo spustio ruke i zaključao giljotinu.

Fabrisio Verdum je postao novi UFC šampion teške kategorije, a Kejn Velaskez više nikada to neće biti. Nažalost.

"Hvala vam svima, srećan sam što ste mi pružili podršku ovde. Imam najbolji tim na svetu i omogućili su mi sve ovo, a Kejnu Velaskezu imam da pokažem samo poštovanje. Čekao sam pravi momenat i dočekao sam ga, dugo sam radio na tome", rekao je Verdum nakon velike pobede.

Džo Rogan je pitao i Velaskeza za mišljenje o borbi:

"Želeo bih da se izvinim svima u Meksiko Sitiju, nisam bio na svom nivou. Ovo mi je motivacija da idem dalje i radim više da vratim pojas u svoje vlasništvo. Izvinite i laku noć", rekao je Velaskez.

Šest meseci kasnije, Kejn Velaskez je u prvoj rundi nokautirao Trevisa Brauna i pokazao da je i dalje veliki borac i veliki šampion i da niko ne sme da ga potceni.

Ono što je bila loša vest, jeste da mu je to bila poslednja pobeda u karijeri. Velaskez se radovao UFC 208 događaju, ali nije dobio dozvolu od sportske komisije zbog problema sa povredama jer mu je koleno bilo u toliko lošem stanju, da je jedva stajao na nogama.

Na detaljnijem pregledu, ustanovljeno je da ima probleme sa leđima i da mu na kostima rastu nove kosti. Nove dve godine pauze, nova operacija i nov naporni oporavak čekao je Kejna Velaskeza.

Povratak nekadašnjeg dvostrukog UFC šampiona zakazan je za 17. februar 2019. godine protiv "zveri" Frensisa Nganua i Kejn je poražen nokautom u prvoj rundi...

Već 4. oktobra 2019. godine je WWE u svoje gnezdo ubacio Kejna Velaskeza i on je publici poklonio novi okršaj sa Brokom Leznarom, a MMA publici saopštio vesti koje mnogima nisu prijale.

Kejn Velaskez je 11. oktobra 2019. godine i zvanično otišao u penziju, povukao se iz USADA anti-doping listinga i svima je bilo jasno da ga u oktagonu više nećemo videti.

Ipak, oni koji vole rvanje i WWE i dalje su mogli da uživaju u svemu što Kejn ima da ponudi.

Sada, Kejn Velaskez se suočava sa najtežim momentima svog života. Stao je u zaštitu maloletnog deteta koje je u vrtiću bilo seksualno zlostavljano i definitivno prešao granicu.

Kao što je rečeno, automobilom je jurio napadača, pucao je i iz vatrenog oružjna i sudi mu se za pokušaj ubistva. Mnogi su rekli da je Kejn samo uradio ono što svi pričaju da bi uradili, ali i generalno nije mnogo ljudi osudilo njegov potez.



"Verujem da će moj brat Kejn pobediti i ima svu moju podršku. On je dobar čovek koji je samo ustao za pravdu u ovom svetu. Nemojte da mu sudite prerano, sačekajte da se cela priča otkrije i ja sam siguran da bi svaki otac postupio isto"
, rekao je njegov timski kolega, bivši šampion i maneken Luk Rokhold.

Danijel Kormije je dugo ćutao, ali je odlučio da više ne može da drži jezik za zubima:



"Kejn Velaskez se suočava sa najgorom situacijom. On je mene nosio do neba, bio konstantno uz mene i pomogao mi da postignem sve što sam postigao. Zato ću ja sada biti tu za njega, podržaću ga koliko god i čime god budem mogao. Svaki put kada ode na sud, ja ću biti tu uz njega kao što je on uvek bio tu za mene. Ubija me kroz šta prolazi, ubija me kao oca kada pomislim šta se dogodilo",
rekao je Danijel Kormije.

Da li je Kejn bio u pravu ili nije, presudiće neko drugi. Da li je zaslužio da ide u zatvor, presudiće mu sudija i zakon Sjedinjenih Američkih Država.

Kao osvetnik je preuzeo stvar u svoje ruke i rešio da uradi nešto i zaštiti voljeno dete i sada odgovara za svoje postupke. Kao što vidite i sami, njegova karijera je bila veličanstvena.

Život pun uspona i padova, bolnih povreda i šampionskih titula, smeha, suza, krvi i znoja...

Za mene će ostati najbolji teškaš svih vremena, ali svako ima pravo na svoje mišljenje.

Stefan Nikolić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.