Osumnjičeni za nameštanje utakmica pred tužilaštvom Bosne i Hercegovine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Nov.2019, 11:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osumnjičeni za nameštanje utakmica pred tužilaštvom Bosne i Hercegovine

Pet osoba koje su osumnjičene za nameštanje fudbalskih utakmica u BiH u okviru predmeta "Var" predato je jutros u nadležnost Tužilaštva BiH.

Tužilaštvu su predati Vladimir Dominković, Kenan Bajraktarević, Ilija Živković, Anto Bilješka i Fuada Zahirović. Za njih će, piše sarajevski portal Klix, biti zatraženo određivanje jednomesečnog pritvora zbog mogućnosti uticaja na svedoke.

Dominković i Bilješko su obavljali poslove u komisiji za sudije i suđenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << NSBiH, Zahiragić je kontrolor suđenja, dok su Kenan Bajraktarević Ilija Živković sudije fudbalskih utakmica. U akciji je, inače, uhapšeno 12 osoba, ali je samo pet zadržano. Ostali su nakon kriminalističke obrade pušteni na slobodu.

Pozivajući se na svoja saznanja portal piše da će saslušanje velikog broja svedoka biti nastavljeno, a protiv ukupno 12 osoba biće podnesena krivična prijava.

Reč je, navodi se, o jednoj od najsloženijih akcija SIPA-e u poslednjih nekoliko godina u kojoj su pripadnici ove državne agencije uspeli da snime osumnjičene kako uzimaju koverte s novcem i dogovaraju nameštanje utakmica.

Akcija "Var" je sprovedena u saradnji SIPA-e, Tužilaštva BiH i Fudbalskog saveza BiH. Pretresi i hapšenja juče su izvršeni u Sarajevu, Orašju, Brčkom i drugim mestima.

Osumnjičene osobe se tereti da su prekršile više članova Krivičnog zakona, a između ostalog im se na teret stavlja organizirani kriminal, zloupotreba položaja, primanje poklona i drugih oblika koristi.

Pod lupom je najviše utakmica iz Prve lige FBiH iz sezone 2018/2019.

Na spisku osumnjičenih se nalaze arbitri Ilija Živković, Haris Poprženović, Mirza Kazlagić, Kenan Bajraktarević, Miloš Gigović, Zoran Grbić te funkcioneri Irfan Durić, Vladimir Dominković, Salem Prolić, Anto Bilješko i Fuad Zahirović.

Ovo su neka od imena s obzirom na to da je istragom obuhvaćen veći broj osoba, navodi Klix.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Predložen pritvor za pet osoba u okviru akcije Var

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 12.Nov.2019

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine predložilo je pritvor za pet osoba koje se sumnjiče za koruptivna djela, odnosno da su tokom 2019. godine, zahtjevali i primali darove i druge oblike koristi, kako bi pogodovali ishodima određenih fudbalskih utakmica u Prvoj ligi Federacije BiH, saopšteno je iz Tužilaštva...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.