Oštre mere u Kikindi daju rezultate

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Mar.2020, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oštre mere u Kikindi daju rezultate

Uvedene pooštrene mere u Kikindi, prvom gradu koji je sproveo rigoroznije uslove u odnosu na druge centre u Srbiji, dale su dobre rezultate. Pored obustave rada svih ugostiteljskih objekata, gradskih pijaca i prodavnica, prioritet je kompletna dezinfekcija Kikinde i svih okolnih sela. Mere se poštuju, građani dobijaju pakete pomoći, a svi stanari u stambenim zgradama sredstva za dezinfekciju.

Kikinda je prva u Srbiji uvela poštrene mere, odmah po pojavljivanju koronavirusa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na severu Banata, tako da su u odnosu na druge centre u zemlji, odmah zatvoreni svi ugostiteljski objekti, pijace, prodavnice i druge ustanove. Ispred Opšte bolnice došli su pripadnici Vojske Srbije, a vojnici su i ispred Prihvatnog centra za migrante. Nakon što je Kikinda proglašena za žarište virusa, odmah je započeta kompletna dezinfekcija grada. Tako je do sada potrošeno više od 50.000 litara sredstava za dezinfekciju, a akciji su se, na predlog Grada, pridružili i lokalni poljoprivrenici.

"Prvo smo počeli da dezinfikujemo obode grada, da bi potom uradili blokove 35 i 36, onda Mali i Veliki bedem, kao i Zelenjak" – kaže Milorad Šibul, poljoprivrednik iz Kikinde.

Za razliku od prvih dana i pojave virusa u Kikindi, građani najvećeg grada na severu Banata situaciju su znatno ozbiljnije shvatili. Mere se u najvećem broju poštuju, a među onima koji su se oglušili o zakon nalazi se sedmoro građana koji će biti procesuirani. Pooštrene mere takođe se sprovode i u kikindskim selima, a akcenat je na dezinfekciji svih javnih površina.

"Dezinfikuju se sva autobuska stajališta, prodavnice, okolina prodavnica, pošta, odnosno sva mesta koja su najugroženija" – dodaje Miodrag Komanov, predsednik Mesne zajednice Iđoš

Pored kompletne dezinfekcije grada, lokalna samouprava obezbedila je pakete pomoći građanima, a stanarima u stambenim zgradama i sredstva za dezinfekciju. Zakupci lokala su oslobođeni plaćanja kirije, parking je besplatan, a ne plaćaju se ni usluge vrtića.

"Time bi zaokružili celokupnu situaciju i sliku dezinfekcije grada jer smatram da je to možda i najvažniji korak" – smatra Pavle Markov, gradonačelnik Kikinde

S obzirom na to da su pooštrene mere dale dobre razultate, planirano je da se sa svim akcijama nastavi i u narednom periodu. Sa područja Kikinde prema novim podacima, koronavirusom zaraženo je sedmoro građana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.