Osnovni sud u Bečeju drži evropski prosek u rešavanju starih predmeta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jan.2020, 16:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osnovni sud u Bečeju drži evropski prosek u rešavanju starih predmeta

Osnovni sud u Bečeju je i dalje među pet najefikasnijih sudova u Srbiji, ocenio je portparol te institucije Marko Božović pozivajući se na rezultate ostvarene u prošloj godini.

Osnovni sud je na početku 2019. beležio 220 starih predmeta, što je skoro sedam odsto od ukupnog broja nerešenih predmeta. U toku minule godine rešeno je ukupno 679 starih predmeta, da bi na kraju 2019. ostala 52 stara predmeta što je 2,2 odsto od ukupnog broja nerešenih predmeta, kazao je Božović.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
"Pre svega znači da se u Osnovom sudu u Bečeju ubrzano rešavaju stari predmeti. Podsetiću vas da je naš sud jedan od četiri suda sa područja Vojvodine koji se nalazi u projektu "EU za Srbiju - podrška Vrhovnom kasacionom sudu" koji za cilj ima da pomogne sudovima u savladavanju starih predmeta. Na kraju 2019. na nivou našeg suda ostalo je svega dva odsto starih predmeta. Smatramo da smo uhvatili evropski prosek i konačno možemo da se pohvalimo da smo napravili rezultat koji smo godinama čekali", kazao je portparol bečejskog suda.

U Osnovnom sudu u Bečeju i sudskoj jedinici u Novom Bečeju u toku 2019. od ukupno 9.175 rešeno je 6.843 predmeta. Prošle godine zabeleženo je 10 pritužbi na rad suda i dva prigovora zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku, a sve je ocenjeno kao neosnovano.

"To je manje od jedne pritužbe mesečno. Praktično to znači da su građani generalno zadovoljni radom suda. Nama je cilj da pritužbi i prigovora bude što manje. Primera radi, u 2018. registrovane su 24 pritužbe na rad suda, što nam govori da je taj broj prošle godine i više nego prepolovljen i to je pokazatelj da su građani zadovoljni kako radimo", naveo je Marko Božović.

Osnovni sud u Bečeju prošle godine izrekao je 108 rešenja na osnovu kojih su po Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici produžene hitne mere, a počiniocu određeno ili hitno iseljenje iz stana ili zabrana komunikacije sa žrtvom.

"Ti predmeti se rešavaju odmah i svi su rešeni u roku od 24 časa. Sve žrtve su zaštićene i svi počinioci su dobili rešenja koja su im sledovala. Na sreću možemo da kažemo da tokom prošle godine nije bilo težih posledica u porodičnom nasilju, bar što se tiče naše opštine. To nije zasluga samo suda, već kvalitetnog rada i saradnje tužilaštva, policije, Centra za socijalni rad i suda", zaključio je Božović.

Što se tiče prihodovne strane, ovaj pravosudni organ lane je naplatio sudske takse u visini od 25 miliona dinara i više od 3,5 miliona dinara po osnovu kazni iz krivičnog postupka.

Inače, u maju je istekao petogodišnji mandat predsedniku Osnovnog suda Bečej Goranu Čimburoviću. Nakon što je sproveden konkurs, Visoki savet sudstva ga je predložio za predsednika Osnovnog suda u Bečeju. Čimburović trenutno je vršilac te funkcije, a o njegovom imenovanju na mesto predsednika suda odlučivaće Narodna skupština Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.