Osma godina konzervacije mozaika Carske palate nekadašnjeg Sirmijuma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Jul.2021, 14:33

Osma godina konzervacije mozaika Carske palate nekadašnjeg Sirmijuma

Osma sezona konzervacije podnih mozaika Carske palate nekadašnjeg Sirmijuma je u toku.

U prostoru Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici odvija se opsežan posao koji će, procenjuje se, trajati duže od decenije. U radionici rade istaknuti stručnjaci, konzervatori, koji s posebnom pažnjom prilagođavaju mozaike Carske palate, nekadašnjeg Sirmijuma, za buduću prezentaciju. Ovi mozaici datiraju iz trećeg i četvrtog veka.

Rimska imperija je ostavila >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bogato kulturno nasleđe, ne samo današnjim Mitrovčanima, već čitavom svetu, a sklapanju istorijske priče sa tih prostora pomažu dugogodišnja arheološka istraživanja. Podni mozaici iako su odličnog kvaliteta i stanja, moraju biti podvrgnuti ovakvom poslu, kako bi se zaštitili i ubuduće.

"Radi se o materijalu koji zahteva izuzetnu stručnost, konzervacija ovih mozaika radi se po najsavremenijoj metodi", istakao je Ljubiša Šulaja, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Konzervator Ivan Filipović objasnio je da se antički mozaik čuva u depou.

"Radimo detaljnu metodu konzervacije, koja traje godinama, segment po segment. Sada trenutno uklanjamo staru podlogu, koja se drobi i više nije u stanju da nosi taj mozaik, te je menjamo. Gledamo da maksimalno ispoštujemo tu antičku recepturu, primenjujući što veću količinu kreča, ali naravno, sam noseći materijal je savremen. Te ploče su lagane, što će nam omogućiti da prenosimo mozaik, te ukoliko bude interesovanja i za prezentaciju u drugim mestima, to će biti moguće", objašnjava konzervator Filipović.

Ovogodišnja radionica vredna je 2,5 miliona dinara, a sredstva je obezbedilo Ministarstvo kulture.

U zajedničkoj saradnji niz godina se dolazi do novih otkrića.

Po završetku svih radova građanima će biti prikazano oko 300 kvadratnih metara. Na mozaiku su radili stručnjaci iz celog sveta, između ostalog, sa američkog univerziteta u Albaniju, jer je ovo pre svega svetsko kulturno nasleđe.

Mozaici palate pripadaju različitim građevinskim fazama od kojih se najstarija datuje na kraj trećeg, a najmlađa na sredinu četvrtog veka. Najzastupljeniji su geometrijski mozaici, karakteristični za period kasnog Rimskog carstva.

Oni su sastavljeni od kockica, a postoje i oni sa cvetnim motivom. Samo jedan ima figuralnu predstavu, a to je lik boga Merkura.

U jednom delu palate pronađena su tri sloja različitih mozaika, koji su rađeni jedan preko drugog u rimskom periodu, u zavisnosti od vladara koji je tu boravio. Gornji slojevi biće takođe prezentovani, a oni će se najverovatnije, nalaziti izloženi za zidovima.

Carska palata se vezuje najranije za period 2. veka u vreme boravka Marka Aurelija, a upravo je antički Sirmijum bio jedna od četiri rimske prestonice. Sve do 1957. godine Carska palata bila je nepoznata javnosti, kada su započeta arheološka istraživanja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.