Orlovi preleteli i Čehe

Izvor: MVP.rs, 16.Sep.2015, 20:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Orlovi preleteli i Čehe

Još jedna dobra igra i pobeda izabranika Aleksandra Đorđevića.

Srbija je preskočila i sedmu prepreku na Evropskom prvenstvu. Orlovi su u četvrtfinalu savladali Češku rezultatom 89:75 i tako se plasirali u polufinale sa maksilanim učinkom od sedam trijumfa, te tako došli na korak od plasmana na Olimpijske igre koje se narednog leta održavaju u Rio de Žaneiru.

Igrom Srbije maestralno je dirigovao Miloš Teodosić, koji je završio sa 12 poena i 14 asistencija. >> Pročitaj celu vest na sajtu MVP.rs << Kapiten nije imao dobar šuterski dan (0/6 za tri), ali ga je dobro odmenio Zoran Erceg. Krilni centar je zabeležio 20 poena (6/7 iz igre, 3/4 za tri), dok je Nemanja Bjelica upisao dabl-dabl sa 14 poena i 10 uhvaćenih lopti. Miroslav Raduljica je završio sa 16, a Stefan Marković sa 11 poena.

U poraženoj ekipi udarni dvojac je bio na svom nivou iz prethodnih šest utakmica. Jan Veseli je upisao 23 poena i 10 skokova, dok je Tomaš Satoranski završio sa 20 poena, četiri uhvaćene lopte i četiri asistencije. Ipak, za nešto više u ovom meču bila im je potrebna pomoć saigrača. Imali su je u vidu Blejka Šilba u prvoj deonici meča, kada je krilni košarkaš upisao 11 poena. Ali, bivši košarkaš Crvene zvezde Telekom je na toj brojci ostao i posle 40 minuta igre.

Reprezentacija Srbije će se u polufinalu sastati sa boljim iz okršaja Italije i Litvanije. Poslednje četvrtfinale počinje u 21 sat. Sa druge strane, Češku već u četvrtak očekuje meč sa poraženim iz pomenutog duela u borbi za plasman od petog do osmog mesta.

Srbija - Češka 89:75 (21:21, 24:21, 22:21, 22:12)

Srbija: Teodosić 12 (14as), Simonović, Kuzmić, Bogdanović 6, Bjelica 14 (10sk), Marković 11, Kalinić 2, Nedović 8, Milosavljević, Raduljica 16 (5sk), Erceg 20, Milutinov. Trener: Aleksandar Đorđević

Češka: Benda 2, Auda, Pumprla 5 (5sk, 4as), Hruban 5, Satoranski 20 (4sk, 4as), Velš 4, Houška 5, Barton, Jelinek, Širina, Šilb 11, Veseli 23 (10sk). Trener: Ronen Ginzburg

TOK MEČA

Prva četvrtina

Srbija je povela sa 5:3 posle trojke Stefana Markovića, ali je nakon toga usledilo nekoliko grešaka posle kojih su Česi lako poentirali iz kontranapada. Blejk Šilb je poveo do serije 9:0 i njegov tim je stigao do maksimalnih sedam poena viška. Uspeli su Orlovi da pronađu svoju igru u završnici prvog kvartala i na prvu pauzu se otišlo nerešenim rezultatom - 21:21.

Marković je sa sedam poena bio najbolji u ekipi Srbije. Jedan manje je zabeležio Miloš Teodosić. Na drugoj strani se istakao Šilb sa 11 poena, a velike probleme u reketu Orlovima je pravio Jan Veseli (6p). Ono što je bilo bolno za Češku su dve lične greške Tomaša Satoranskog u ovom delu igre.

Druga četvrtina

"Dva plus jedan" igra Miroslava Raduljice i trojka Zorana Ercega donele su Srbiji vođstvo na startu druge desetominutne deonice. Održavali su izabranici Aleksandra Đorđevića od jedan do tri poena razlike, ali je Češka uspela da izjednači na 36:36. A, tada je Erceg ubacio novi šut iza linije 6.75 metara, a potom pogodio uz faul Tomaša Satoranskog. Krilni centar je ubacio dodatno slobodno bacanje i doneo svojoj ekipi šest poena viška, da bi Srbija na poluvreme otišla sa vođstvom 45:42.

Veliki broj poena je, čini se, više odgovarao Srbiji, jer Češka nije ekipa koja može dugo da se nadigrava sa kvalitetnijim rivalima. Erceg je bio najbolji kod Orlova sa 11 poena. Raduljica je ubacio osam, a po sedam Marković i Teodosić. Kapiten je tome dodao sedam asistencija. Na drugoj strani su se istakli Veseli i Šilb sa po 11 poena.

Problem za obe ekipe su bile tri lične greške važnih košarkaša. Stefana Markovića sa jedne i Tomaša Satoranskog sa druge strane.

Treća četvrtina

Na početku drugih 20 minuta razigrao se Miloš Teodosić. Podelio je tri sjajne asistencije i Srbija je brzo stigla do plus 10. Zoran Erceg je nastavio da igra gotovo bez greške, ali se na drugoj strani razigrao Tomaš Satoranski.

Sjajni plejmejker je ubacio tri trojke i tako zadržao svoj tim na pristojnom rastojanju. Lepim zakucavanjem u finišu trećeg perioda isti igrač je smanjio zaostatak na šest poena, da bi Jan Veseli sa zvukom sirene doveo svoj tim na minus četiri pred odlučujućih 10 minuta - 67:63.

Imala je Srbija za čim da žali pred četvrrtu četvrtinu. Orlovi su bili bolji rival na terenu, ali su svojim greškama rivalu dozvolili da im diše za vratom i da se nada pobedi.

Četvrta četvrtina

Serijom 8:1 srpski košarkaši su otvorili završni period i došli do maksimalnih 11 poena viška - 75:64. Ali, rival se nije predavao. Meč je konačno prelomila trojka Nemanje Bjelice sa zvukom sirene za istek napada kojom je Srbiju odveo na plus 10 - 80:70. To je bilo previše za Čehe. Pali su, a Orlovi su to iskoristili i vrlo brzo otišli na plus 15. Tačku na "i" stavio je Bogdan Bogdanović sa pet vezanih poena.

Na kraju, Đorđević je dao šansu i Nikoli Milutinovu, jedinom igraču koji ranije u toku meča nije ulazio u igru. Konačan rezultat bio je 89:75.

(foto: FIBA / Ciamillo - Castoria / Marchi)

Nastavak na MVP.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MVP.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MVP.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.