Opštine Žabalj i Vrbas dobile novi kamion za sakupljanje reciklažnog smeća

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jan.2019, 18:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opštine Žabalj i Vrbas dobile novi kamion za sakupljanje reciklažnog smeća

Separacija, uklanjanje i zbrinjavanje komunalnog otpada najznačajnija su pitanja zaštite životne sredine u lokalnim zajednicama, a svaka pomoć njima u rešavanju tih problema, konkretno utiče na kvalitet života građana, istakli su predstavnici resornog ministarstva. zahvaljujući saradnji sa nemačkom organizacijom “Giz”, opštine Žabalj i Vrbas dobile su nove kamione sa unapređenim sistemom za sakupljanje otpada iz domaćinstava.

Novi kamion koji će pored jednog postojećeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sakupljati komunalni otpad, ali i 1080 kanti za primarno razdvajanje otpada u domaćinstvima trebalo bi da doprinesu lakšem upravljanju otpadom u opštini Žabalj. Primarna separacija reciklažnog otpada, za početak pet ambalaže, svakako će uticati na smanjenje ukupne količine smeća, a time i njegovog deponovanja na lokalnim smetlištima, kojih samo u opštini Žabalj ima 3.

“Ovim kamionom zapravo želimo da podržimo napore opštine žabalj u kvalitetnom upravljanju otpadom, a posebno nam je interesantno to što ova opština ima reciklažni centar i zainteresovani smo takođe za integraciju neformalnih sakupljača sekundarnih sirovina u taj sistem”, rekao je Klaus Šmit iz Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju.

“Trudićemo se i u budućnosti da maksimalno podižemo kapacitete za upravljanje otpadom i da sva domaćinstva u opštini žabalj vrše selekciju i razdvajanje otpada”, izjavio je Čedomir Božić, predsednik opštine Žabalj.

Ministarstvo zaštite životne sredine prošle godine je prvi put dodeljivalo sredstva za projekte sanacije i zatvaranja starih deponija. u februaru će biti otvoren novi konkurs.

“Ovaj vid pomoći u smislu sakupljanja reciklabilnog otpada, razdvajanja, minimizovanja ukupnog otpada, a onda preostalog, komunalnog koji ne može da se reciklira, iskoristi na druge načine, kao resurs. znači, deponovanje mora da postane stvar prošlosti”, rekao je Filip Abramović iz minstarstva zaštite životne sredine.

Tome će svakako doprineti prva pomoć lokalnim samoupravama u razdvajanju otpada, a tim povodom, jedan ovakav kamion od danas će imati i opština Vrbas.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Žabalj i Vrbas dobili savremene kamione otpad VIDEO

Izvor: B92, 16.Jan.2019

Pomoćnik ministra zaštite životne sredine Filip Abramović svečano je uručio ključeve vozila za sakupljanje otpada predsednicima opština Žabalj i Vrbas...Vozila su obezbeđena u okviru projekta "Upravljanje otpadom u kontekstu klimatskih promena", koji realizuje Ministarstvo zaštite životne...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.