Oproštaj dostojan velikana

Izvor: Politika, 29.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oproštaj dostojan velikana

Slika u "Pioniru" na koju smo gotovo zaboravili kada je rukometu u pitanju. Pet hiljada gledalaca došlo je u beogradski hram sporta iz poznatog razloga – želja da poslednji put na delu vide generaciju našeg rukometa koja nam je nebrojano puta ogrejala srca i činila nas ponosnim. Osvojili su Dragan Škrbić, Nedeljko Jovanović, Dejan Perić i ostali tri poslednja rukometna odličja – bronze na Evropskom prvenstvu u Španiji 1996. i svetskim prvenstvima u Egiptu 1999. i Francuskoj 2001. Postavili >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << težak, ne, i nerešiv zadatak budućim generacijama. Kako na igračkom planu, tako i po humanosti.

Reprezentaciji su poslednje zbogom rekli igrači koji su, upravo u "Pioniru", pre 12 godina, pobedom protiv tadašnjih svetskih prvaka Francuza najavili visoke domete. Svoj reprezentativni put zaokružili su sinoć na način koji dolikuje velikanima – spektakularnom humanitarnom utakmicom, čiji značaj nije umanjila ni činjenica da dvorana nije bila popunjena do poslednjeg mesta i da su u poslednjem trenutku otkazali neki igrači.

Za razliku do 1995. kada su na pleća oborili svetskog prvaka sada su protiv sebe imali selekciju Evrope, čije su boje branili istinski asovi ovog sporta – Šveđanin Magnus Vislander, Rus Andrej Lavrov, Španac Fernando Ernandez, Hrvat Zlatko Saračević... Pored vedeta svetskog rukometa u "Pioniru" je bilo mnogo ličnosti iz javnog života koji su želeli da daju dopinos akciji, koju je inicirao fond "Dragan Škrbić 7+", i čiji je jedini cilj sakupljanje sredstava za izgradnju prve rukometne dvorane u Beogradu.

Meč je protekao u prijateljskim tonovima. Iako je rezultat bio u drugom planu pogotkom Predraga Peruničića u poslednjim sekundama Humane zvezde 1996 savladale su selekciju Evropu 40:39 (19:22). Iako su mnogi akteri ovog meča, koji će dugo ostati u lepom sećanju svih poklonika rukometa u našoj zemlji, odavno završili igračke karijere nebrojano puta su atraktivnim potezima podsetili na svoje najbolje dane.

Cepelinima, efektnim proigravanjima, bravuroznim odbranama izmamljivali su aplauz publike, koju su uspeli i nekoliko puta iskreno da nasmeju. To je prvom pošlo za rukom Zlatku Saračeviću, koji je dočekan ovacijama u "Pioniru". Nekadašnji reprezentativac Jugoslavije, potom i Hrvatske, na samom početku meča dobacio je loptu Nenadu Peruničiću koji ga je čuvao, a ovaj mu odmah uzvratio pas. Sličnih fora bilo je i u nastavku utakmice.

– Kada smo kretali prema dvorani vratile su mi se uspomene na neke nezaboravne mečeve koje smo odigrali u "Pioniru". Probudile su mi se emocije kada sam istrčao na parket, ali već posle sedam minuta utakmice sve je utihnulo jer sam se mnogo umorio, – pošalio se Škrbić na račun svoje kondicije. – Zahvaljujem se svima koju su podržali ovu akciju i koji su dali svoj prilog izgradnji rukometne dvorane u Beogradu.

Uoči početka meča posredstvom video linka prisutnima su se obratili Injaki Undagarin, nekadašnji igrač Barselone i Španije, koji ima titulu princa budući da je u braku s ćerkom španskog kralja, i Volker Zerbe, legenda nemačke reprezentacije, koji je pričao na srpskom jeziku. Obojica su izrazili žaljenje što su bili sprečeni da dođu u Beograd uz reči velike podrške akciji "Ima jedna lopta i za tebe".

DVORANA: "Pionir". GLEALACA: 5.000. SUDIJE: Hanson i Olson (Švedska). SEDMERCI: Humane zvezde 1996. 2 (2). Selekcija Evrope 4 (3).

HUMANE ZVEZDE 1996: Radosavljević, Perić, Matić 1, Jokić 2, Knežević 1, P. Peruničić 4, N. Peruničić 7, Kovačević 2, Stefanović 4, Butulija, Momić, Škrbić 7, Jovanović 7, Milosavljević 5 (2). TRENERI: Žiković i Stanković.

SELEKCIJA EVROPE: Lavrov (Rusija), Gaudin (Francuska), Gihosa (Španija) 6 (1), Pastor (Mađarska) 3, Manaskov (Makedonija) 1, Hagen (Norveška) 2, Masip (Španija) 6, Čepkin (Španija) 5, Saračević (Hrvatska) 2 (1), Ernandez (Španija) 1, Ortega (Španija) 5 (1), Vislander (Švedska) 5, Solberg (Norveška) 3. TRENER: Seko (Španija).

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.