Opet skandal sa nameštanjem...

Izvor: B92, 16.Mar.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opet skandal sa nameštanjem...



Manje od tri meseca pre početka fudbalskog Svetskog prvenstva u Nemačkoj, domaćina Mundijala mogao bi da uzdrma novi skandal sa nameštanjem utakmicama. Tužioci u Minhenu trenutno istražuju izveštaje medija da je nekoliko igrača Bundeslige, uključujući i jednog reprezentativca Nemačke, umešano u nameštanje utakmica.

"Trenutno ne možemo da kažemo da li se nešto desilo ili ne. Sakupljamo informacije i tek kada završimo sa tim odlučićemo da li ćemo pokrenuti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << postupak", rekao je portparol minhenskog tužilaštva.

Istraga je počela pošto je televizija ARD iz neimenovanih izvora saznala da se nekoliko fudbalera Bundeslige navodno kladilo na poraze svojih timova. Jedan od fudbalera navodno je na poraz svog tima uložio 10.000 evra. Predsednik Organizacionog komiteta Svetskog prvenstva Franc Bekenbauer izjavio je da ne može ni da zamisli da je nemački reprezentativac učestvovao u nameštanju utakmica.

"Oni bi trebalo da zaradjuju dovoljno novca i da se klone takvih avantura", rekao je Bekenbauer.

Prošle nedelje, posle istrage frankfurtskog tužilaštva, uhapšene su četiri osobe osmunjičene za nameštanja utakmica u nižerazrednim takmičenjima. Igračima je nudjeno po nekoliko hiljada evra za nameštanje najmanje pet utakmica, a tužilaštvo je saopštilo da je u barem jednom slučaju ponuda i prihvaćena. Fudbalski savez Nemačke saopštio je da novi slučajevi namestanja utakmica nisu na nivou prošlogodišnjeg skandala u čijem centru je bio sudija Robert Hojcer, kao i da u pitanju nisu utakmice najjačeg nemačkog takmičenja. Robert Hojcer je prošlog novembra osudjen na zatvorsku kaznu u trajanju od dve godine i pet meseci pošto je priznao da je namestio nekoliko prvoligaških mečeva, a za uzvrat dobio novac od hrvatskih kladioničara.

Kladioničari su pokušali ili uspeli da nameste 23 utakmice u 2004. godini, a ukupno su zaradili 2,3 miliona američkih dolara. Izvor ARD televizije rekao je i da su prošle godine uhapšene osobe "sitne ribe".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.