Omladina se obučava u kampu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jul.2017, 15:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Omladina se obučava u kampu

U kampu, na jezeru Štrand kod Bogojeva u toku je program edukacije koji organizuje omladina Jazasa. Teme su prilagođene interesovanju mladih kada su u pitanju prevencije HIV-a, bolesti zavisnosti i reproduktivno zdravlje.

Kamp u Bogojevu nikada nije bio puniji nego ovog leta , jer su programi koje je organizovala omladina JAZAS-a privukli mlade iz cele Srbije.

Osamdeset njih njih biće osposobljeno da prenesu znanje drugima kada su u pitanju rizici kojima su izloženi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u svakodnevnom životu, kaže Darko Lazarević iz Jazasa.

"Uspeli smo da napravimo jedan kamp koji obuhvata preko 120 mladih u tri četiri oblasti delovanja. Jedno je vršnjački edukator u prevenciji HIV, u prevenciji bolesti zavisnosti, rekao je za RTV Darko Lazarević.

U grupi koja je radila na edukaciji o štetnosti narkotika bilo je puno prilike da nauči kako ih izbeći, kaže Miloš Peurić.

"Saznali smo koji to rizik mladi preuzimaju kada se upuštaju u korišćenje psihoaktivnih supstanci i kako to da izbegnu i da se bave drugim stvarima u slobodno vreme" tvrdi Miloš.

Trener Jazasa , Jelena Barna kaže da je imala veoma zanimljivu grupu jer su bili različitog uzrasta.

"Tokom ovih pet dana imali su prillike da saznaje razne apekste HIV infekcije, kako se prenosi, kako ne:

Prvi put uz omladinu Jazasa su i izviđači iz Odžaka i Mladenovca koji rade na edukaciji najmlađih članova izviđačkog odreda.

"Za jedno dve tri nedelje planiramo marš na terenu Odžaka, neće biti dug, jedno desetak kilometara. Trudićemo se da to razvučemo na ceo danuz edukaciju, vezivanje čvorova, postavljanje putnih znakova" kaže za RTV Miodrag Parabucki, starešina odreda izviđača Sinđelić u Odžacima.

Kamp JAZAS-a podržćali su Ministarstvo omladine i sporta, Pokrajinska vlada, opštine Odžaci i Mladenovac, organizacije Crvenog krsta, 80 vršnjačkih edukatora treba da održe oko 300 radionica širom Srbije i edukuju oko 10 hiljada mladih.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.