Od naredne sezone u PL: Navijači će slušati komunikaciju sudija u VAR sobi

Izvor: B92, 05.Maj.2023, 15:18

Od naredne sezone u PL: Navijači će slušati komunikaciju sudija u VAR sobi

Ideja Sudijske organizacije je da navijače "približe" sudijama i da se ublaži negativan naboj koji je redovna pojava na relaciji navijač-sudija

Premijerligaški klubovi su obavešteni o predlogu Sudijske organizacije da od naredne sezone navijačima bude dozvoljeno da čuju konsultacije arbitara u VAR sobi.

Ideja je da publici posle utakmica bude dat na uvid audio snimak konverzacije sudija u VAR sobi kako bi navijači imali još jasniju sliku o tome kako su neke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sporne situacije razrešene.

Šef Sudijske organizacije Premijer lige Hauard Veb je glavni inicijator ove ideje još od decembra prošle godine, jer želi da navijačima ponudi ono što se dešava "iza scene", kako bi se demistifikovao rad VAR sobe koji je često na udaru upravo zbog nekih kontroverznih odluka koje su se sporadično dešavale, prenose engleski mediji.

Na ovaj način Veb i njegovi saradnici takođe žele da navijače "približe" sudijama, da se ublaži negativan naboj koji je redovna pojava na relaciji navijač-sudija i kako bi gledalac bolje razumeo odluke arbitara.

Prema pravilima fudbalske igre u zakonima IFAB, ne postoje prepreke da audio zapisi iz VAR sobe budu dostupne navijačima, sve dok one budu objavljivane posle utakmica, a ne tokom trajanja meča.

I većina premijerligaških klubova pozitivno gleda na ovu ideju međutim teško je očekivati da će se ova novina desiti ove sezone. Realniji scenario je da to bude od naredne takmičarske kampanje.

Veb je inače ovakvu praksu uveo i dok je radio na razvoju sudijske organizacije u SAD, u MLS ligi, gde i dalje navijači mogu čuti komunikaciju sudija iz VAR sobe posle mečeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.