Izvor: MozzartSport.com, 08.Jul.2020, 15:09

Od migranta do heroja sa Meace, holivudska priča Mihinog otkrovenja Muse Džuvare

Momak iz Gambije sa 14 godina napustio majku i dedu, koji su ga odgajali, i sa još 500 ljudi krenuo na sedmomesečno putovanje koje mu je potpuno promenilo život

Ako se za nešto, pored ratničkog karaktera, mora skinuti kapa Siniši Mihajloviću, to je osećaj trenutka u kom treba lansirati mladog igrača. To je učinio kada je bio trener Milana sa supertalentovanim Đanluiđijem Donarumom, to je uradio pre neko veče kada je iz svoje "magične kutije" izvukao >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << Musu Džuvaru i preokrenuo utakmicu sa Interom na Đuzepe Meaci.

Čak je i javnost na Apeninima bila šokirana. Svi su se odjednom pitali ko je 18-godišnji momak koji je kao šilo probijao Interovu odbranu i vodio Bolonju ka senzacionalnom slavlju? Odakle Mihajloviću smelost da jednog mladog igrača gurne u vatru protiv tako moćnog protivnika?

"Poslao sam ga na teren ubeđen da može da postigne gol. Veoma dobar momak, zaslužio je ovaj trenutak. Veliko zadovoljstvo za mene što sam pobedio sa ovim momcima. Ubacio sam ga kako bi Orsolini došao do daha. Džuvara je igrač koji pravi zbrku na terenu i stavio je Inter u stanje krize", rekao je Mihajlović nakon meča.

Iako je fudbalski stasao na Apeninima, ovaj momak i Gambije nije imao ni približno srećno detinjstvo kao većina dečaka sa kojima je trenirao. Džuvara je sa 14 godina napustio svoju rodnu zemlju, majku i dedu, koji su ga odgajaili i zajedno sa još 500 migranada brodom nemačke nevladine organizacije stigao na "srećno odredište". Prešao je Sredozemno more i nakon sedam meseci putovanja u junu 2016. godine stigao u Italiju. Kad je došao, priznao je da je imao veliki strah, jer nije znao da pliva. Prešao je put preko Senegala, Malija, Burkine Faso i Libije, da bi konačno stigao do krajnjeg odredišta.

U Italiji ga je prihvatio hraniteljski par koji mu je pomogao da teškim koracima stigne do igračke licence, pošto ih Fudbalska federacija Italije nije izdavala maloletnicima bez pratnje. Zanimljivo, Džuvara nikada nije trenirao fudbal u Gambiji, ali je ipak uspeo da potpiše za Kjevo 2017. godine. Potom je brzo napredovao. Igrao je za Torino na pozajmici i zablistao na čuvenom Vijaređo turniru, gde je postigao tri gola na isto toliko mečeva za Bikove, a potom se vratio u Veronu. Za klub sa Bentegodija debitovao je 25. maja 2019. godine u utakmici Serije A sa Frozinoneom, a onda je otišao u Bolonju.

Iako je prvobitno bio registrovan za Primaveru, Džuvara se brzo našao na oku Siniše Mihajlovića jer je postigao 11 golova na 16 utakmica u prvenstvu omladinskih timova. Debitovao je u Kupu Italije 4. decembra protiv Udinezea, a nastup u Seriji A zabeležio je 4. februara ove godine protiv Rome. Pre početka pandemije zaigrao je i protiv Đenove i Udinzea, ali je novi uspon morao da sačeka. Mihajlović ga je ubacio u finišu meča protiv Juventusa 22. juna, a onda je došao 5. jul i meč na Đuzepe Meaci. Napravio je dar-mar i skrenuo ogromnu pažnju na sebe.

"Ovaj gol posvećujem svojoj porodici i svima koji su mi pomogli na ovom putu. Zahvaljujem treneru što mi je pružio poverenje protiv Intera. Presrećan sam što sam postigao prvi gol. Meni je ovo ostvarenje sna, pamtiću ga celog života", rekao je Džuvara posle meča.

PLATA OD 3.000 EVRA I SKUTER ZA PUT DO TRENINGA

Siniša Mihajlović je bio tu da prvi pohvali svog igrača, ali ga je ozbiljno razbesnela euforija italijanske javnosti. Srpski strateg je zamolio predstavnike medija da ne upropaste karijeru igrača pre nego što je počela.

"Potrebno je imati malo hrabrosti za ove tinejdžere, da imate veruju u njih. Mislim da je to dobro za klub kao i igrače, ali Džuvara je odigrao pet utakmica Serie A i postigao jedan pogodak. Vi novinari činite sve što je moguće da upropastite ove igrače pre nego što su i počeli. Musa mora da drži noge čvrsto na zemlji i neprestano da trenira. Imaće priliku da se ponovo dokaže", rekao je Mihajlović posle serije kako pisanih, tako i otvorenih televizijskih, hvalospeva na račun svog igrača.

To nimalo nije čudno, jer je Džuvara još uvek momak koji ima mesečnu platu od 3.000 evra i skuterom dolazi u tržni centar Bolonje. Još uvek je daleko od uobičajenog života jednog fudbalskog profesionalca i Mihajlović želi da učini sve kako bi mu glavu održao hladnom što je duže moguće. Jer put od Gambije preko Afrike i Sredozemlja, pa sve do Starog kontinenta je bio previše dugačak da bi se sada pravili neki ishitreni koraci koji bi Džuvaru skrenuli sa puta kojim je krenuo.

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

Tagovi:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.