Obradović: Nije bezbedno biti novinar u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Mar.2015, 19:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obradović: Nije bezbedno biti novinar u Srbiji

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović ocenio je da u Srbiji nije bezbedno baviti se novinarskom profesijom. On je za Radio-televiziju Vojvodine izjavio da je od 2008. godine do danas zabeleženo 384 napad na novinare, od čega se 24 napada desilo od 2014. godine, te dodao da to nisu jedini indikatori lošeg stanja u ovoj sferi, s obzirom da trenutno četvoro novinara ima danonoćno obezbeđenje, te da nisu nisu rešena ubistva novinara Slavka Ćuruvije, Milana >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Pantića i Dade Vujasinović , "što takođe ukazuje da je veoma rizično baviti se novinarstvom u Srbiji".

"Srbija je među zemljama u kojima je najrizičnije bavljenje ovim poslom. Mi danas nemamo zaštićenog novinara koji ne mora da se plaši za svoj fizički i svaki drugi integritet", istako je Obradović.

On je kazao da da u Srbiji na postoji cenzura u klasičnom smislu te reči, ali da se na osnovu medijskih sadržaja i onog što može da se pročita i onog što se prećuti, sasvim sigurno može zaključiti da cenzura postoji.

"Cenzura je mera onog što se ne objavi. A u Srbiji je mnogo onoga što ostaje van domašaja javnosti. A cenzura postoji, softicirana je i određuje se po onom što se prećuti", ukazao je, dodajući da je reč o nevidljivim pritisicima na medije, koji imaju iste posledice kao i klasična cenzura.

Naveo je da primeri novinara Srđana Škora, Predraga Sarape, Olje Bećković i Danice Vučenić - svaki na svoj način govore o atmosferi u srpskom društvu i novinarstvu, te da je njihov zajednički imenitelj "da se drastično smanjuje sloboda političkog dijaloga u društvu i novinarstvu".

"Imamo medije u kojima je sve manje kritičkog stava i sve više novinara držača mikrofona. To je trend, a ubeđen sam da će se pritisci na medije u narednom periodu pojačavati što se više budemo suočavali sa bolnim reformama, jer narodu se mora ponuditi satisfakcija za on što nemaju u stvarnom životu kroz medijske sadržaje", smatra predsednik NUNS-a.

Prema njegovim rečima, odgovornost medija za takvu situaciju je takođe velika jer su "mediji saučesnici u tom procesu pošto su pristali na igru u kojoj političke stranke i vlast medije ne smatra činiocima demokratije niti ih posmatra sa dovoljno poštovanja".

"Zato treba da se ljutimo sami na sebe. Niko sa strane nam neće doneti slobodu medija, već sami moramo nešto da učinimo. Ali, i vlast mora da podstiče demokratske sadržaje među koje spada i nezavisno novinarstvo, dok sami novinari takođe treba da pokažu malo više poštovanja i prema sebi i prema svojoj profesiji", istako je.

On je kazao da danas u Srbiji ne postoji polarizacija medija jer su, kako je ocenio, retki oni u kojima se mogu pročitati kritički sadržaji, dok je devedestih godina takvih medija bilo mnogo više.

"Prošle godine smo imali to da se premijer 878 puta pojavio na naslovnoj strani najvažnijih medija, od čega samo osam puta u negativnom kontekstu", naveo je on.

Obradović je kazao da da su češće kritike prema predsedniku Republike Tomislavu Nikoliću, ali to vidi kao "deo političke igre u kojoj se samo jedan predstavlja kao glavni, a to je Aleksandar Vučić, odnosno kao pripremu za Nikolićevo političko penzionisanje".

Komentarišući odnos ranije vlasti prema medijima, on je kazao da je vlast Borisa Tadića napravila osnov onog što se danas dešava u medijskoj sferi.

"Ta vlast oličena u Borisu Tadiću je kontrolisala medije na sofisticiraniji način i Tadić je bio zaštićen, što mu se na kraju i osvetilo, a o tome bi trebalo da razmišljaju i oni koji danas kontrolišu medije", kazao je on.

Danas, kako je dodao, metodologija pritisaka je mnogo brutalnija, ali su posledice slične jer su novinari takođe pod pritiskom. Obradović je kazao da je epicentar pritiska i kontrole medija ranije bio u predsedničkom kabinetu Borisa tadića, dok je danas u kabinetu premijera Aleksandra Vučića.

Komentarišući česte optužbe premijera i drugih predstavnika vlasti na račun biznismena Miroslava Miškovića i njegovog uticaja na medije, Obradović je je ocenio da ne vidi da u medijima prevlađuju afirmativni tekstovi o Miškovići , niti kritički tekstov o premijeru.

"Zato, ako Mišković zaista plaća pojedine medije, onda ih ili malo plaća ili oni loše rade svoj posao. Inače, sve analize pokazuju da je najveći broj medija upravo pod pritiskom vlasti", ukazao je on .

Obradović je kazao da je tablodizacija medijskog prostora takođe posledica stvaranja društvene atmosfere, te da su "tabloidi stimulisani na određeni način i od same vlasti i od onih kojima odgovara takva kaljuga u kojoj bi se pokazalo da su svi isti i da su svi lopovi i prevaranti".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.