Objava koja je uzdrmala svet sporta: Imam HIV

Izvor: B92, 07.Nov.2023, 15:49

Objava koja je uzdrmala svet sporta: "Imam HIV"

Na današnji dan 1991. godine Medžik Džonson je uzdrmao svet sporta.

Jedan od najboljih košarkaša sveta šokirao je planetu objavom da ima HIV i da se povlači.

Bio je to šok ne samo za košarku, već za ceo svet jer HIV je u to vreme bio nepoznati virus, pišu "24 sata".

"Zbog... HIV virusa koji imam moraću se danas penzionisati iz Lejkersa. Želim da razjasnim da nemam bolest AIDS. Moja supruga je dobro, negativna je, nema problema. Planiram da nastavim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da živim dugo i zezam vas kao što sam i dosad, nastaviti sa životom. Sad ću moći da iskusim druge stvari u životu", rekao je Džonson pred novinarima u Inglvudu u Kaliforniji.



"Zarazio sam se nakon seksa bez zaštite sa jednom ženom. Problem je što ne mogu sa sigurnošću reći kada se to dogodilo, gde i s kim tačno. Pre nego što sam se oženio živeo sam poput pravog neženje. U svakom gradu bih imao žensko društvo",
otkrio je Medžik za "Sports ilustrejted" nedugo nakon što je objavio kraj karijere.

A karijera mu je izuzetno bogata. Već pri ulasku u NBA ligu smatrali su ga fantastičnim igračem.

Los Anđeles Lejkersi su ga izabrali kao prvog pika na draftu 1978, a sa svojih 206 centimetara visine mogao je da igra sve pozicije.

Lejkersi su te sezone dominirali nošeni briljantnim partijama Džonsona i jednog od najboljih igrača svih vremena Karima Abdul-Džabara sve dok se Karim nije povredio usred finala.

U šestoj utakmici finala Džonson je sa "jedinice" prebačen na "peticu", a ovaj je kao centar postigao 42 poena i uhvatio 15 skokova.

Osvojio je titulu te postao prvi igrač u istoriji košarke koji je u svojoj prvoj sezoni u NBA ligi postao MVP finala.

Kroz osamdesete je osvojio pet titula NBA lige, a njegovi Lejkersi bili su poznati po krvoločnim bitkama sa Seltiksima Lerija Birda.

Legendarno rivalstvo koje je podiglo ligu na potpuno nov nivo.

"Bio je to najgori osećaj koji možete zamisliti, smrtna kazna u to vreme. Ali iz nekog razloga, kad me nazvao i rekao da će sve biti u redu, poverovao sam mu", rekao je Leri Bird (66) nakon što mu je Medžik preko telefona među prvima otkrio da ima HIV.

Bird je bio šokiran.



"Obožavam košarku. Obožavam se takmičiti, uvek sam jedva čekao da dođem u dvoranu i da treniram. Ali to je bio jedini dan u mom životu kad mi se košarka stvarno više nije igrala",
rekao je svojevremeno.

Kraj rivalstva došao je upravo tog 7. novembra 1991. DŽonson se penzionisao, ali svejedno je bio nominovan na nadolazeću Ol-star utakmicu.

Izabran je i za Olimpijske igre 1992. godine u takozvani "Dream team" koji je dominantno osvojio zlato u Barseloni.

Nakon Olimpijskih igara hteo je da se vrati u ligu. Odigrao je nekoliko utakmica pre početka sezone, ali mnogi igrači su se protivili tome.

Plašili su se za svoje zdravlje.

Povratak je ipak dočekao u sezoni 1995/1996. kada je za Lejkerse odigrao 32 utakmice.

Nije to bilo ni približno poetski kako se nadao, jer Lejkersi su ispali od branioca titule Hjuston Roketsa.

O svom prvom prekidu karijere osvrnuo se 2011.



"Penzionisao sam se jer nisam hteo da naštetim igri. Ipak, da sam tada znao sve što znam danas, nikad se ne bih penzionisao"
, rekao je Medžik.

Nakon karijere, Medžik je postao aktivista, zagovornik istine o virusu o kojem je bilo toliko stigme.

Bio bi čest gost javnih nastupa u kojima je govorio o važnosti zdravlja i o informisanju o bolestima.

"Napao je stigmu o HIV-u jednako kao što se borio na terenu. Njegova fondacija "Medžik Džonson" i samo zalaganje naterali su Kongres i Belu kuću da dodatno pomognu u borbi s ovim virusom", napisao je novinar CBS-a Nelson Olivera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.