OGLASIO SE DEJAN FILIPOVIĆ: Sudija Mitić nije imao svoj dan, ali nije bilo tendencije

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Avg.2023, 13:44

OGLASIO SE DEJAN FILIPOVIĆ: Sudija Mitić nije imao svoj dan, ali nije bilo tendencije

Predsednik Sudijske komisije FSS se obratio javnosti.

Predsednik Sudijske komisije Fudbalskog saveza Srbije, Dejan Filipović, obratio se javnosti na konferenciji za medije u Staroj pazovi. Obraćanje je bilo planirano za kraj avgusta, međutim, zbog burnog starta Super lige Srbije, pomerena je za ponedeljak, nakon prvog kola u kojem je puno prašine podigla utakmica TSC - Partizan, odnosno dešavanja na njoj.

Sudija Milan Mitić, prema oceni Filipovića >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i Sudijske komisije nije imao dobar dan, ali je u pitanju jedan od najboljih srpskih arbitra koji je prethodne sezone bio jedan od onih koji je sudio na najzahtevnijim utakmicama i koji je izneo najveći teret.

Filipović je počeo od prve greške na meču između TSC-a i Partizan, Faul Stojića nad Nikolićem.

- U prvoj situaciji u 33. minutu sudija jeste propustio da svira faul u korist Partizana, ali desilo se. Trebalo je da bude prekršaj - kazao je Filipović.

Potom je analizirao penal za TSC u 47. minutu utakmice, koji je kako kaže očigledan.

- Sledeća situacija jeste penal za TSC po završetku, nakon što je sudija dosudio kraj. Po pravilima  fudbala, jedino se kazneni udarac izvodi posle faula. Ako je isteklo vreme, penal mora da se izvede. Nepisane instrukcije UEFA su takođe da se prvi slobodan udarac u blizini gola, prvi korner takođe, ne svira kraj. Sudija dosudi faul na 20 metara, sudija svira kraj. To je duh fudbala, takav je. Ekipa izbori korner, sudija mora da dopusti. Ovde se dešava, nadoknada je dva minuta, dešava se situacija u nadoknadi, ista situacija kao u derbiju. Svirao je kraj, ali je rekao da sačekaju dok se ne završi, pogledao je snimak, dodelio je penal, penal je očigledan, nije laka odluka, ali od sudije kvaliteta Milana Mitića očekujemo ovo dosudi bez VAR-a, bio je dobro postavljen, pad koncentracije, ništa drugo, VAR se uključio kad treba i očigledan je faul.

Kod penala za  Partizan, Filipović kaže da je problem što VAR nije reagovao.

- Sledeća situacija je penal za Partizan. Golman startuje na loptu, igrač stiže delić sekunde ranije, kod svakog klizećeg igrač stiže pre odbrambenog do lopte.  Ako skloni čistu loptu je prekršaj, ako ne, onda nije. Golman startuje prirodno i ako postoji prekršaj, minimalan je. Ovde je problem što VAR soba nije reagovala.  Kad sam pričao sa VAR sudijom kaže da mu je posle jedne odluke bilo teško da pozove. Možda da je ovde doneta tačna odluka, možda svega onoga do kraja ne bi bilo. Ovde ne postoji prekršaj, golman potpuno prirodno startuje. Nismo videli saplitanje i nešto slično, ovde nije penal. Trebalo je da sudija pozove sudiju i ovde nema prekršaja, ali ni simuliranja.

Partizanu je opravdano poništen gol u situaciji kada se iz pasivnog ofsajda aktivirao Aleksandar Šćekić. Kaže da je faulirao igrača TSC-a koji je išao na loptu, pre gola Ilića.

- Igrač Partizana sapliće igrača TSC-a, koji u padu sapliće drugog igrača TSC-a. Mislim da ovo treba da bude nauk. Deset godina sudije taktički prepoznaju blokove, a oni nisu dozvoljeni u fudbalu. To nije fudbalska kategorija. Pokretni blokovi nisu dozvoljeni ni u košarci. Dva igrača TSC-a padaju, Šćekić uopšte ne ide na loptu. Igrač koji je napravio blok nema nikakvu nameru da igra loptom, nego predstavlja prepreku odbrambenom igraču. Mislim da ste svi dovoljno u fudbalu pa da zaključite ono što zaključuje svako ko ovo zna. Ako treba da pravimo lažnu ravnotežu, ne bismo danas bili ovde. Prema tome, ovo je uticaj na protivnika.

Poslednja bitna situacija je nadoknada vremena.

- Sudija je pokazao da se igra najmanje pet minuta. Prekršaj nad golmanom je trajao minut, isključenje Kalulua minut. Isključenje je u 94:45, nastaviće se u pet minuta znači minimalno. I korner izveden u 95:45. Ne možemo da kažemo da je vreme isteklo ili da se sudija nije pridržavao pravila. Mi kažemo u nadoknadi da nikad ne budu striktni. Ovde je bio korner i ostalo je da se igra bar još minut. Mi kao komisija očekivali smo više od sudije Mitića, da nije imao svoj dan, ali ako je pre pola godine bio jedan od najboljih, da li onda treba sada tako lako da se lišavamo ovakvih momaka? Preteška utakmica, šest, sedam teških situacija. Svako ko se bavi fudbalom ima pravo na loš dan.

Filipović je poručio da Sudijska komisija i on poštuju Partizan kao instituciju.

- Ako FSS proceni da ne radimo dobro doći će neko drugi. Više se Crvena zvezda oglašavala od Partizana, ali veliki klubovi imaju svoje strategije, ali mi se na to ne obaziremo previše.

Na kraju, Sudijska komisija smatra da suđenje Milana Mitića nije bilo tendenciozno.

- Zaključak Sudijske komisije je da ovo nije bilo suđenje na nivou Milana Mitića koji je bio jedan od najboljih sudija. Nabrojao sam sve što je sudio, ali mi lično ne mislimo da je ovde bila tendencija. Niko ga nije savetovao da pomaže ili odmaže nekom klubu. Srbija je mala zemlja, čujemo se svi međusobno i lako se prenese da li je ko dobio kakve smernice od Sudijske komisije. Ona funkcioniše u smeru onoga što je pre dve godine dogovoreno, a to je da svim klubovima obezbedimo podjednak tretman.

BONUS GALERIJA

Pogledajte kako izgleda Ivana Marušić, devojka Zorana Popovića

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.