Izvor: MozzartSport.com, 26.Feb.2021, 13:02

OCENE – ZVEZDA: Čarobnjaštvo Mirka Ivanića, Stankovićeva diploma, junaštvo veznog reda i samoubistvo Marka Gobeljića

Zvezda je imala samo jednog slabog pojedinca

MILAN BORJAN 7 – Kapiten Crvene zvezde je odradio posao u svom stilu. Kada je bilo gusto, odbranio je kolosalnu priliku Dalota. Da nije bilo tog detalja, vrlo verovatno bi ostao neocenjen, što dovoljno govori kako je odigrala meč Crvena zvezda na travi San Sira. Hrabrio je saigrače, uporno ponavljao da će sigurno postići pogodak ako veruju. Vrlo staložen i u drugom poluvremnu, nije se uplašio od šuteva sa distance Zlatana >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << Ibrahimovića.

MILAN GAJIĆ 6,5 – Nedostajalo je samo malo mirnoće u završnicama, pola sekunde uzdaha prilikom nekoliko centaršuteva. Odlično je bivši mladi reprezentativac Srbije koristio raspoloženost El Fardu Bena i dijagonalne lopte Gelora Kange. Jeo je teren brzim trkovima, prihvatao duele jedan na jedan...

RADOVAN PANKOV 6,5 – Počeo je nešto slabije, imao i onu situaciju kod poništenog pogotka, ali je vremenom porastao. Kao i igra Crvene zvezde. Iako je imao etiketu tragičara prvog meča, odigrao je utakmicu sa velikim samopouzdanjem. Prihvatio da ponekad igra i rizično, ali je u vazduhu znao da podvali lakat Zlatanu Ibrahimoviću, i da pravoremenim istrčavanjem osvoji čist posed. Mnogo je to bolje izgledalo nego u Beogradu.

MILOŠE DEGENEK 7,5 – Što je protivnik snažniji, to je reprezentativac Australije bolji. Nije imao apsolutno nikakvih problema sa brozonogim Leaom, a ulazak Zlatana Ibrahimovića katapulitrao ga je ka zvanju najkonstantnijeg člana Zvezdine odbrane. Ispod svodova San Sira moglo je da se vidi ratničko lice Miloša Degeneka, koje je odslikavalo da želi da igra sa nožem u zubima. I bilo je tako. Ulazio je u meso, osvajao ničije lopte, bio toliko superioran da se Kesi u jednoj situaciji od njegovih ramena odbio u aut.

MARKO GOBELJIĆ 5 – Teško, vrlo teško će zaboraviti ovo veče na San Siru Zvezdin univerzalac. Da je izgubio neki trk, ili da nije mogao da se nosi sa fizički dominantnim igračima Milana postojalo bi opravdanje u vidu povrede zgloba. Ali ovako… Priredio je i sebi i ekipi pravi horor, počev od igranja rukom, pa završnom sa nepotrebnim startom za crveni karton. Neke nevidljive fudbalske sile dale su mu mogućnost da se ispravi… Ali se i u toj zicer situaciji poneo kao u većem delu meča, dekoncentrisano, vođen emocijama i srcem. A to se u modernom fudbalu često ne prašta.

SEKU SANOGO 8 – Objektivan osećaj sa tribina San Sira govorio je sledeće: bivši reprezentativac Obale Slonovače je prvi duel na meču izgubio u 86. minutu. To što je Crvena zvezda rasparala Milan i učinila da linije tima Stefana Piolija izgledaju totalno raštimovano, velika je zasluga Sekua Sanogoa. Snagom je uništio Krunića i iznosio ga sa loptom u aut, pravilnom anticipacijom je zaustavljao viđene ključne lopte Čalhanoglua. I vrhunski je znao kako i kojim intenzitetom da napravi faul. Nije čudo što je igrao fudbal na ovom nivou. Još da mu Donaruma nije skinuo zicer stao bi uz rame Ivaniću.

SLAVOLJUB SRNIĆ (do 46. minuta) 6 – Predstavljao je taktičko iznenađenje Dejana Stankovića, ne zbog pojavljivanja u startnoj postavi, već činjenice da je igrao u tandemu sa Sekom Sanogom na poziciji zadnjeg veznog. Trebalo je da se šunja oko nogu snažnog Kesija i tehnički nadarenog Čalhagonglua. Bilo je i solidnih sekvenci, ali je Srnić povremeno ispadao iz sistema. Posebno, kada je predaja lopte u pitanju u finišu prvog poluvremena.

EL FARDU BEN (do 69. minuta) 7,5 – To je reprezentativac Komorskih Ostrva u svom punom kapacitetu. Onom pozitvnom. Kao da je rođen za ovakve utakmice, od istorijskog učinka delilo ga je nekoliko centimetara, kada je pogodio prečku već savladanog Donarume. Kao lopov noću šunjao se između linije Milanovih linija, kretao se kao da je izučavan u omladinskim školama timova koji igraju na ovom stadionu. Savršen kod postignutog gola. Zbog velikog doprinosa u odbrani zaslužio je stisak ruke Dejana Stankovića.

GELOR KANGA (do 69. minuta) 7 – I Gabonac je odigrao meč na evropskom nivou. Možda i više od toga, jer je prirodnim resursima i trkom pratio strašan tempo meča u Milanu. Njegovim prenosnim loptama na obe strane, Zvezda je dolazila u poslednju trećinu terena. I još jedna vrlo bitna stvar: igrao je racionalno, disciplinovano, prilično jednostavno. Očigledno je da je Dejan Stanković uspeo da mu obuzda temperament. Još da je ušla jedna lopta sa distance.

MIRKO IVANIĆ 8,5 - Od momka previše mirnog karaktera, iz kojeg je izbijala ravnodušnost, postao je igrač sa dva srca. Izašao je na travu San Sira i od prvog trenutka počeo da se bavi čarobnjaštvom. I opet, kao mnogo puta ove sezone, svaki njegov dodir sa loptom predstavljao je esenciju talenta i fudbala u biti. Prosto je uništio reprezentativca Italije Kalabriju, toliko da je smogao znanja i hrabrosti da mu prodaje tunele. Ne pamti se kada je jedan fudbaler Crvene zvezde bio toliko dominantan u utakmici ovakvog tempa i značaja u Evropi. Hoćete dribling - može. Hoćete da vam demonstiram primenjivu tehniku – i to može. Hoćete lagan trk, podvlajenu loptu i duel - i to može. Sve je mogao Mirko Ivanić ove večeri na San Siru. Skoro pa perfektan učinak u prvom poluvremenu je oslikala i divna asistencija ka El Fardu Benu.

DIJEGO FALČINELI (do 72. minuta) 6 – Nešto je tu nedostajalo. Lepo ga je videti kako sjajno zna da iznudi faul, ili da uz pomoć donjih leđa sačuva loptu. Samo što napadač iz Italij morao da bude konstantniji i još jače grize ka odbrani Milana. Posebno u trenucima kada su domaći igrači ušli u totalnu psihozu i bili blizu da naprave neku glupost.

IZMENE

NJEGOŠ PETROVIĆ od 46. minut 6,5 - Vrlo korektno. Igrao sa manje pritiska nego obično, što je rezultiralo finim izdanjem. Nije dao na sebe, i kao većina saigrača prihvatao duele jedan na jedan.

FILIPO FALKO od 69. minuta – Nekoliko zanimljivih poteza. Malo vremena za konkretan učinak.

ALEKSANDAR KATAI od 69. minuta - Lepo ga je bilo videti na terenu posle više od tri meseca. Dodatno je unervozio i onako razorenu desnu stranu Milanove odbrane. Da je postigao pogodak u izglednoj situaciji bola bi to epska priča.

MILAN PAVKOV od 72. minuta – Malo vremena za konkretan učinak, mada je odlično spustio loptu kod šanse Kataija.

VELJKO NIKOLIĆ od 84. minuta – Malo vremena za sud.

TRENER, DEJAN STANKOVIĆ 8 - Ostao je bez prolaza i još jednog istorijskog trijumfa na travi San Sira, ali 180 minuta protiv Milana predstavljaju diplomu Dejana Stankovića. Gledace tek posle ovog večeras mečeve Crvene zvezde na Apeninima i mozda shvatiti kako se u Beogradu kali potencijalno veliki evropski trener u buducnosti. Bilo je većih pobeda, trenutaka magije u Salcburgu, ali ako govorimo o konstantnosti ovo je najbolja partija Crvene zvezde u poslednjih deset godina. Sa jednom rukom na leđima, suočen sa brojnim kadrovskim problemima, Dejan Stanković je bacio na konpoce jednu od najboljih italijanskih ekipa. Uveo je Milaneze u totalnu nervozu, naterao Pijolija da ubaci sve moguće adute… Ali opet, kada se podvuče crta Zvezda je zaslužila više od junačke pogibije… Formacija sa četvoricom pozadi i Srnićem kao zadnjim veznim ispostavila se kao dobitna kombinacija. Zvezda je bila napadački orjentisana, hrabra, ali visoko inteligenta. Znala je kako i na koji način da udari Milan. Sve je to zasluga Dejana Stankovića koji je očigledno uspeo da ubedi momke koje vodi da ne treba da se saginju pred Milanom. I zato je proizoveo osećaj ponosa.

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.