Izvor: MozzartSport.com, 16.Nov.2020, 00:20

OCENE – SRBIJA: Najslabiji Tadić u poslednje dve godine, nešto čudno se dešava sa Maksimovićem, odbrana najbolji deo Orlova

Gudelj ponovo najbolji, Radonjić nije bio konstantan posle gola, Jović prodisao u finišu

MARKO DMITROVIĆ 6 – Kod gola je ostao bez pomoći, i nije mogao da bolje interveniše. Čak je i solidno skratio ugao. Tokmom ostatka meča nije se isticao, ali nije ni grešio prilikom mlakih mađarskih pokušaja ili centaršuteva. Na njegovu sreću Soboslajn nije bio u ritmu.

NIKOLA MILENKOVIĆ 6,5 – Vrlo pristojno izdanje. Nametnuo se kao standardno rešenje >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << Ljubiše Tumbakovića i zbog ovakvih mečeva. Nije bilo panike, pogrešnih pasova, loših procena. Dominirao je u skoku u drugom poluvremenu. I kada su Orlovi u ovakvom periodu rastrojstva i velikih pitanja vezanih za budućnosti, popularni Bleki nije sporan. On je siguran štoper za naredni ciklus. I onaj tamo.

NEMANJA GUDELJ 7 – Ponovo je bio na izuzetno visokom nivou. Problem Srbije se ogleda i u tome što je član Sevilje postao jedan od najboljih pojedinaca u redovima Orlova poslenjih meseci. Najkonstantniji sigurno. Stručni štab reprezentacije Srbije instalirao ga je središnjicu odbrane. Autoritativno i profesionalno je Gudelj to odradio. Osvojio je mnogo ničijih lopti, bio je gotovo neprelazan u situacijama jedan na jedan. Pravi komadant odbrane, ali više bismo voleli sa takvom energijom i znanjem da ga gledamo u veznom redu.

UROŠ SPAJIĆ 6,5 – Pokazao je u Budimpešti da je Ljubiša Tumbaković morao da mu ukaže poverenje u najvažnijoj utakmici decenije protiv Škotske. A samim tim da Nemanju Gudelja pomeri u vezni red. Lako i bez mnogo napora neutralisao srpskog napadača u redovima Mađarske Nemanju Nikolića. Nije se video momak iz Sente, pošto je centralni defanzivac Fajenorda poput Gudelja i Milenkovića bio autoritativan. Upotpunio utisak o dobroj partiji defanzivne trojke.

DARKO LAZOVIĆ od 56 – 6 – Prelazna ocena za mirnog momka iz Čačka. Nije bilo ovo njegovo veliko veče, retko se pojavljivao u završnoj trećini terena. Međutim, daleko od toga da je podbacio. Bilo je i nekih vrlo plemenitih poteza, kao u situaciji kada je Holanderu prodao „tunel“ i morao da izađe iz igre, jer ga je ofanzivac Partizana nehotično povredio. Pokazao da stručni štab Srbije nema bolju opciju od njega na desnom boku.

NEMANJA MAKSIMOVIĆ do 60 – 5,5 – Nešto čudno se dešava sa ovim momkom u poslednje vreme kada igra za državnu selekciju. Kao da mu je trener Hetafea Hoze Bordalas oduzeo dobar deo urođene plemenitosti i talenta demonstriranog u mlađim selekcijama. Nijednom se nije pojavio „gore“, kao potencijlna opasnost pred golom Mađarske. Svojevremeno je to često radio. I što je za stručni štab Srbije zabrinjavajuće Nemanja Maksimović ne deluje jako i stameno kao prava šestica. Nešto je između, suštinski – nije ništa. Pobegao mu je Kalmar kod izjednačujućeg gola za Mađarsksu.

SAŠA LUKIĆ 6 – Čudno je to reći za nekog ko već nekoliko sezona igra fudbal u Italiji, ali ovaj momak ne deluje preterano čvrsto u reprezentativnom dresu. Posebno ne kada igra u tandemu sa Nemanjom Maksimovićem. Opet smo u centrali bili suviše mekani i nedovoljno agresivni. Istini za volju bilo je i lepih poteza člana Torina, gracioznog iznošenja lopte na suparničku polovinu. Utisak je da mu nedostaje jedna autoritativna partija kako bi se potvrdio kao ozbiljna opcija. Za sada je samo Tumbakovićev „izum“.

MIHAILO RISTIĆ do 60 – 6 – Odigrao sat vremena takmičarskog fudbala posle jednomesečne pauze zbog lože. Nije bio na nivo iz Norveške, svestan da je daleko od potrebne forme racionalno trošio snagu. Imao sporadičnih problema, kada su Mađari istrčavali kontre. Ovaj meč mu je poslužio da uđe u ritam.

DUŠAN TADIĆ do 79 5,5 – Jedna od najslabijih partija superstara Ajaksa u reprezentativnom dresu. Makar od 2018. godine kada je postao mundijalski štih Slavoljuba Muslina. Gotovo ništa mu nije polazilo za rukom. Povremeno je i Tadić silovao fudbal i sistem, igrom sa previše dodira. Delovao je iscrpljeno i emotivno slomljeno. Otuda je pokušavao soliranjem da se vrati u ritam. Nije vredelo. Valjda će se resetovati do marta i novog ciklusa, mada je teško očekivati od njega da stalno pravi čudesa i na rukama drži nacionalni tim. Moraće neko da ga rastereti.

NEMANJA RADONJIĆ do 79 6,5 – Počeo je bajkovito, kao u eri kada je nosio dres Crvene zvezde. Bravurozno je ostavio mađarskog beka da se udavi u prašini i potom elegantno završio akciju. Imao je sve preduslove da upali sve motore član Marselja i pojede mađarsku selekciju u Budimpešti. Međutim, nije bio konstantan. Javljao se tek povremeno, kao u drugom poluvremenu kada je šutirao glavom. Daleko od toga da je briljirao, ali je bio najopsasniji član srpske čete. Moraće da bude konstantiji. Pokazao da može da bude koristan u ovom sistemu.

LUKA JOVIĆ 6 – Prelazna ocena zbog školski ostavljene lopte glavom Nemanji Radonjiću. Ostalo – za diskusiju. Pored ne baš inspirativnog Tadića, napadač Real Madrida je delovao odsečeno od ostatka sistema. Stalno između dvojice ili trojice šprotivničkih štopera, dobar deo meča proveo je umrtvljen. Bez prostora i pravih lopti. Zasijao je u finišu. Kada mu je malo nedostajalo da donese Orlovima pobedu. Ekipa mora da bude življa da bi Luka Jović živeo.

IZMENE

MIJAT GAĆINOVIĆ od 56 6 – Nekoliko lepih ubacivanja i nedovoljno dobra završnica člana Hofenhajma.

MARKO GRUJIĆ od 60 6 – Mekano ušao u utakmicu i dozvolio sebi da izgubi nekoliko lopti u opasnoj zoni. Kasnije se popravio.

FILIP MLADENOVIĆ od 60 - 6,5 – Opet je uneo energiju i podigao nivo igre kompletnog tima. Deluje kao igrač kome je najviše stalno do uspeha A selekcije. Gura loptu napred, trči, greši, ali konstantno pritiska.

SERGEJ MILINKOVIĆ SAVIĆ od 79 – 6,5 – Pokazao je da kao igrač sa klupe može da napravi razliku. Imao je majstorsko proigravanje ka Luki Joviću. Njegovim ulaskom još više smo stisli Mađare.

DUŠAN VLAHOVIĆ od 79 - Malo vremena za konkretnijisud

STRUČNI ŠTAB SRBIJE 6 – Bez pomoći kažnjenog Ljubiše Tumbakovića, stručni štab Srbije je uspeo da spreči malodušnost i flegmatične misli tima koji je doživeo veliki neuspeh tri dana pre gostovanja u Budimpešti. Srbija je izgledalo nedovoljno dobro, ali, ipak, daleko bolje u odnosu na meč decenije. Najviše zabirnjava činjenica da smo za rivale povremeno lako čitljiva knjiga, visok presing je i dalje za Tumbakovića i njegov stručni štab nerešiv problem. Mnogo je Srbija oscilirala u Budimpešti, želevši da personifikuje nestabilnost kao konstantu ove generacije. Možda je Tumbaković mogao ranije da poverenje ukaže Filipu Mladenoviću, ili da pokuša sa promenom formacije. Sa Vlahovićem i Jovićem u špicu, Mađari su bili nadigrani u finišu.

Tagovi:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.