Izvor: MozzartSport.com, 08.Nov.2020, 18:30

Novo slavlje u Sloveniji: Primož Roglič odbranio tron na Vuelti

Rudar minirao prugu Ekvadorcu

Slovenija je poznata kao sila u skijaškim skokovima i alpskom skijanju, u novije vreme u košarci i odbojci, ali će, kako se čini, sve pehare iz navedenih sportova baciti sa najvišeg vrha Triglava, jer najmoderniju istoriju sporta u “deželi” ispisuju njeni biciklisti.

Primož Roglič je uspešnom odbranom titule na Trci kroz Španiju dokazao da osim odlične sportske strategije, izdržljivosti, kvalitetnog dvotočkaša, jakog >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << tima, poseduje i peti element,često presudan – čelične nerve.

Nesrećan poraz od sunarodnika Tadeja Pogačara u finišu nedavno završenog Tur d’Fransa očigledno da nije ostavio teže posledice po 31-godišnjaka iz Trbovlja, pošto je posle 18 etapa jedne od grend tur trka, čuvenoj Vuelti a Espanja, stigao do još jednog velikog trofeja.

Da bi to uspeo, “rudar” je morao da minira prugu ne bi li onemogućio Ekvadorca Ričarda Karapaza, poznatog po nadimku “Lokomotiva”, da se nakon trijumfa na Điru prošle godine dočepa i druge titule na jednoj od tri najznačajnije etapne trke u ciklo-portu. Kad je štoperica nakon poslednje deonice zaustavljena, cifre su rekle svoje: “zmajček” je spržio Lokomotivu okončavši takmičenje ukupnim vremenom koje iznosi 72 časa, 46 minuta, 12 sekundi. Odnosno 24 sekunde boljim vremenom od viceprvaka, dok je na najniži stepenik pobedničkog postolja, sa zaostatkom od 75 sekundi u odnosu na prvoplasiranog, zakoračio Britanac Hju Karti, adut EF Pro sajklinga.

Tokom celog izdanja 75. Trke kroz Španiju vođen je dvoboj, praktično do pretposlednje etape, ako ne računamo zaključnu koja je revijalnog karaktera, uzdanice tima Džambo Vizma i njegovog suparnika iz Južne Amerike, koji brani boje INEOS-a.

Nosilac crvene majice, koja je namenjena pobedniku nadmetanja u Španiji, sigurno je započeo trku, njegovo ime stajalo je na vrhu generalnog plasmana od uvodne do pete etape, uz to je vremenski zaostatak drugoplasiranog Karapaza rastao (od pet do 13 sekundi), da bi posle šestog čina velike predstave na točkovima mašina 27-godišnjak iz El Karmela “progovorila španski”, pa je nagrađen preuzimanjem vođstva, dok je Roglič posustao i ekvadorski biciklista je stekao pola minuta prednosti.

Međutim, kad je u osmoj etapi Slovenac prišao na 13 sekundi, Lokomotiva je počela da posustaje, mada ne zadugo.

Iako je osvajanjem 10. runde vicešampion ovogodišnjeg Tur de Fransa poravnao “ukupan rezultat”, Karapaz kao da je dobio kiseonik iz Amazonije i to mu donosi lidersku poziciju u ukupnom poretku.

Sve je ličilo na klackalicu, no, trijumfom u 13. etapi predstavnik bivše jugoslovenske republike demonstrira jake živce, po peti put upisuje etapnu pobedu na Trci kroz Španiju na svoj konto i Ekvadorac u tom trenutku “kasni” za njim 39 sekundi.

Uprkos tome što je do kraja trke ostalo dovoljno prostora za novi preokret, jedino što je Karapaz uspeo je da smanji  zaostatak na 24 sekunde, Roglič se odbranio i rezultatski ringišpil je isključen.

Kad je već na biciklu prošpartao pirinejskom državom uzduž i popreko, bilo bi glupo da kući ponese samo crvenu majicu, pa će uz nju novi-stari šampion bar do narednog izdanja Vuelte nositi i onu zelene bolje, pošto je od prvog do poslednje etape bio na čelu liste najuspešnijih sprintera.

Na drugu stranu Pirineja odlazi majica namenjena najuspešnijem vozaču na brdskim ciljevima, to je u ovom slučaju Francuz Gijom Martan (Kofidis), a kolektivno slavlje organizovaće Movistar, pobednik u timskoj konkurenciji.

Posle Alpa, Slovenci su osvojili i Pirineje. Triglav se trese od radosti!

Piše: Dragan STOJIĆ

Tagovi:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.