Novinari: Krivične prijave protiv urednika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Avg.2016, 14:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novinari: Krivične prijave protiv urednika

Grupa novinara, aktivista i javnih ličnosti podnela je danas Višem javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv glavnih urednika Informera Dragana Vučićevića i Televizije Pink Željka Mitrovića, lidera organizacije Zavetnici Stefana Stamenkovskog i urednika Pravde Igora Marinkovića, zbog toga što su ih proglasili za izdajnike.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović rekao je da podnosioci prijave žele da saznaju kako će država >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << reagovati i odnositi se prema činjenici da svako u Srbiji, bez dokaza, može da bude optužen da je zaverenik, izdajnik i strani plaćenik.

Očekujemo da konačno od Tužilaštva saznamo da li je u Srbiji to dozvoljeno, izjavio je novinarima Obradović ispred Palate pravde.

Prema objašnjenju Obradovića, bez obzira na to što su u krivičnoj prijavi navedeni konkretni mediji i ličnosti, podnosioci žele da se čuje stav države.

Na osnovu toga kako će se država odnositi prema našoj prijavi, moći ćemo da zaključimo da li živimo u pravnoj državi ili u društvu u kojem je, bez sankcija, moguće iznositi neargumentovane optužbe sa najtežim posledicama, rekao je Obradović.

Osim njega, podnosioci krivične prijave su i novinarke Tamara Skroža i Antonela Riha, direktor Fondacije "Slavko Ćuruvija" Ilir Gaši, direkotorka Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević, kao i glumci Sergej i Branislav Trifunović.

Njihov pravni zastupnik, advokat Miloš Stojković, smatra da su podnosioci prijave, stavljanjem u kontekst zaverenika i nekog ko radi protiv sistema, u medijima bili izloženi progonu i diskriminaciji, samo zbog toga što imaju drugačije političko mišljenje ili sistem vrednosti.

On je ukazao da je kroz medije, naročito one sa nacionalnim pokrivanjem, opasno progoniti ljude bez dokaza i navoda, koji bi ih potvrdili.

Gaši je dodao da su te situacije opasne i izrazio bojazan da nisu poslednje.

Važno je da država zauzme aktivniji stav i pokaže da takve stvari ne mogu da prođu, poručio je Gaši.

Ta krivična dela dovode u opasnost neke ljude i sputavaju slobodu mišljenja i govora u Srbiji, upozorio je Gaši, koji smatra da ti mehanizmi nanose štetu, ne samo pojedincima, već celom društvu.

Podnosioci prijave terete tužene za krivična dela rasne i druge diskiminacije iz člana 387. i povrede ravnopravnosti iz člana 128. Krivičnog zakonika Srbije.

Predsednik Zavetnika: Dokazi na sudu

Predsednik pokreta Zavetnici Stefan Stamenkovski večeras je izrazio zadovoljstvo što je grupa javnih ličnosti protiv njega podnela krivičnu prijavu i što će pred sudom moći da dokaže svoje tvrdnje.

"Radujem se novoj prilici da, ovoga puta pred nadležnim organima, iznesem dokaze koji će sasvim sigurno biti dovoljni da se po službenoj dužnosti povede adekvatan krivični postupak protiv onih koji pokušavaju da sebe predstave kao žrtve", naveo je Stamenkovski u saopštenju.

On je u saopštenju izrazio nadu da će tužilaštvo "samostalno i nezavisno odgovoriti na izazove uprkos stranim pritiscima".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Podneli prijave protiv urednika "Informera" i "Pinka" jer su ih proglasili za izdajnike

Izvor: Radio 021, 04.Avg.2016

Nekoliko novinara i kulturnih radnika podnelo je danas Višem javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv glavnog urednika "Informera" Dragana Vučićevića, glavnog urednika "Pinka" Željka Mitrovića, predsednika Srpskog sabora "Zavetnici" Stefana Stamenkovskog i glavnog uradnika "Pravde"...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.