Izvor: Politika, 02.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novicki može da nadmaši Koraća

Od našeg specijalnog izveštača
Granada, 1. septembra – Najbolji nemački košarkaš svih vremena Dirk Novicki je već kupio sebi mesto na zlatnim stranicama istorije evropskih šampionata, ali pošto je tek napunio 29 godina jasno je da ima još rekorda koji čekaju da ih obori. Na 35. evropskom prvenstvu u Španiji, koje počinje prekosutra, on neće nadmašiti nezaustavljivog grčkog strelca Nikosa Galisa koji sa 1.032 poena vodi na večitoj listi strelaca šampionata Starog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kontinenta, ali bi na taj rekord mogao da juriša kroz dve godine u Poljskoj...

Izvesno je da će u Španiji, već početkom naredne nedelje, Novicki prestići trojicu košarkaša jedne od najboljih evropskih reprezentacija svih vremena, jugoslovenske, koja je vladala sedamdesetih. To su Krešimir Ćosić, Dragan Kićanović i Dražen Dalipagić. U tome bi mogla da ga spreči samo povreda, pošto su retki igrači i timovi koji su uspeli da ga svedu na manje od 20 poena.

Novicki, košarkaš Dalas Meveriksa, obeležio je prethodni šampionat u Srbiji i Crnoj Gori, na kojem je takoreći sam doneo Nemačkoj srebrnu medalju. Proglašen je i za najboljeg igrača i strelca, sa prosekom od 26,1 poenom. Posle četiri prvenstva na kojima je učestvovao – 1999 (Pariz), 2001 (Istanbul), 2003 (Stokholm) i 2005 (Beograd) – njegov skor je 611 poena i trenutno zauzima 17. mesto na rang-listi svih vremena. Već prekosutra, protiv Češke u Palma de Majorci, trebalo bi da "preskoči" Dražena Dalipagića (619) i italijanskog velikana Dina Menegina (626), dvojicu članova Nejsmitove kuće slavnih u Springfildu (Masačusets, SAD). U utorak, protiv Turaka, na redu je Kićanović (656), a dan kasnije, u meču sa Litvanijom, krenuće u "lov" na Španca Vejna Brabendera i Krešimira Ćosića (obojica po 680).

Da bi se izjednačio s našom lenegendom Radivojem Koraćem (6. mesto, 846 poena) moraće u Španiji da postigne 235 poena na devet mečeva, odnosno 26,1 prosečno, što je upravo njegov prosek iz Beograda pre dve godine. Podsetimo da je u Istanbulu 2001, kada je Predrag Stojaković proglašen za najboljeg košarkaša, prosečno davao 28,7 poena. Ukoliko bi i sada bio tako raspoložen, morao bi da strepi i petoplasirani Španac Emilijano Rodrigez (867), veliki rival Koraća i Jugoslavije, koji je pre dve godine poslednji put bio u Beogradu, kao specijalni gost na oproštaju Aleksandra Đorđevića, rekordera finala evropskih prvenstava (41 poen 1995. u Atini protiv Litvanije, trojke 9-12).

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.