Novi udarci, druga narav, Ozloglašeni ponovo bije

Izvor: RTS, 19.Jan.2020, 20:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi udarci, druga narav, "Ozloglašeni" ponovo bije

Irski MMA borac Konor Makgregor u velikom stilu vratio se u oktagon UFC-a, savladavši u Las Vegasu Amerikanca Donalda Seronea. Nokautom u 40. sekundi, "Ozloglašeni" je pokazao koliko mu je nedostajao ring, ali i obrnuto, koliko je ringu falio Konor. Glavni utisak duela je sigurno taj da je svet borilačkih veština upoznao novog, možda i boljeg Konora Makgregora, koji je ispisao nove stranice istorije ovog sporta. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Nakon 15 meseci, napokon je svet ljubitelja borilačkih veština doživeo da se ime Konor Makgregor ne pominje u pogrešnom kontekstu, u vidu skandala, već na pravi način, povodom spektakularne pobede u ringu.

Udaranje starije osobe u pabu zbog čaše viskija, napad na autobus pun kolega boraca, sukob sa prvim čovekom UFC-a, nalozi i poternice za hapšenje, samo su neki od ispada Irca u proteklih godinu i po dana zbog kojih je postao omražen, čak i u svojoj zemlji.
Ipak, sve to pada u vodu i postaje zaboravljeno, kada taj isti Irac odluči da se vrati onome po čemu je malo prepoznatljiviji - nokautiranju rivala u prvim minutima borbe.
Iako se nije radilo o najboljem borcu na svetu, nekom arhineprijatelju ili nepremostivoj prepreci, Konor se na velika vrata i sjajan način vratio u UFC.
Žrtva povratka bio je Donald Seroni, blago rečeno legenda ovog sporta.
"Kauboj" je vlasnik brojnih rekorda, a oni najvredniji pomena jesu svakako oni da je Amerikanac borac sa najviše pobeda u UFC-u (22), kao i to da je borac sa najviše mečeva koji nisu stigli do bodovanja (16).
Sam odabir Seronija za protivnika i sve u vezi sa tim dvobojem, pokazalo je novo lice Makgregora.
Za razliku od gotovo svake borbe u karijeri do sada, Konor je pokazao veliku dozu zrelosti, mirnoće i iskustva, počevši od promocije, pa sve do samog nokauta.
Svestan situacije u kojoj se nalazio, loše reputacije koja ga je pratila i izazovom koji je pred njim, Konor je savršeno dozirao svoju "ludost" pre, posle i tokom meča, balansirao između mladog i gladnog borca željnog dokazivanja i veterana koji zna kako se pobeđuje.
Već u odabiru rivala, moglo se naslutiti da je Konor mudriji nego što je to bio ranije.
Za razliku od vremena kada je rivale birao na osnovu toga ko je najspremniji da mu zapreti, prozivki upućenih na njegov račun ili onih koji bi doneli najveću zaradu, Makgregor je sada bio lukav. 

Irac je odabrao legendu sporta, borca sa velikom reputacijom, čije ime još uvek nosi ogromnu dozu poštovanja, ali opet borca koji polako ulazi u poslednju etapu karijere. Konor je bio svestan da je trenutno jači, spremniji i bolji borac od "Kauboja", a opet svestan je bio i da će pobeda nad Seronijem naterati ljudi da ne misle o tom odnosu snaga.
Promocija borbe je nešto po čemu MMA svet najviše pamti i obožava Makgregora. Toliku dozu kreativnosti u prozivanju protivnika, psovkama, načinu na koji prikuplja navijače i čini borbu većom nego što to možda jeste, svet borilačkih veština dugo nije video.
Ovoga puta, to je bilo drugačije. Nije bilo nadmenih konferencija u kojima je obećavao nokaut u prvom minutu (iako se to dogodilo), nije bilo pomenutih prozivki, psovki, dvostrukih poruka... Konor je meču pristupio veoma iskusno, pažljivo, svestan truda koji je u sebe uložio i priče koja će biti pričana nakon, a ne pre meča.
Odmerene izjave odavale su poštovanje protivniku, veličale ga, davale mu šansu na papiru, a kretnja u ringu, udarci i završnica, govorile su drugu priču i učinili da istorija bude ispisana.
Što se same borbe tiče, iako nema previše uzorka i materijala da se analizira, ali se par novina moglo primetiti.
Iako je "Kauboj" svestrani borac, prvenstveno se smatra kik-bokserom, odnosno borcem koji je karijeru izgradio uglavnom direktnim udarcima, upravo u takvom raspletu nije imao šanse.
Konor je od prve sekunde dao protivniku do znanja da meč neće dugo potrajati. Početnog odmeravanja snaga nije ni bilo, jer je Konor nakon par momenata krenuo u napade. Pomenute novine odnose se na borbu u klinču, u kojoj je udarcima ramenom uzdrmao Seronija. 
Patentirani udarac levom rukom poslužio je da "pročačka" bradu i natera rivala na posebnu, a kasnije će se ustanoviti, preteranu pažnju na taj udarac i tu ruku. Spektakularnim "haj-kikom" nogom, koji je proteklih godina uvežbavao, Makgroger je potpuno izbacio protivnika iz svesti, što je rezultovalo gubljenjem stava i pozicije u kojoj bi mogao da nastavi meč.
Do kraja susreta, odnosno narednih nekoliko sekundi, Konor je zadavao iscrpljujuće ali značajne udarce u protivnikovu glavu, pa je sudija morao da prekine meč i Irca proglasi pobednikom.

Prosečna osoba, što uključuje autora ovog teksta i veći deo onih koji ga čitaju, potencijalnog protivnika rukama i nogama mogu udarati u najviše 20 različitih načina i uglova. Mnogo upućenije kolege sa I-Es-Pi-Ena u segmentu zvanom "sportska nauka", prostudirali su da Makgregor rivale udara iz više od 100 uglova i načina, a kada na sve to, on doda udarce ramenom, unapredi borbu u klinču i počne da šalje "leteća kolena" i udarce nogama iz okreta koji podsećaju na kapueru, njegov arsenal udaraca postaje gotovo savršen.
UFC 246 i Las Vegas bili su deo ispisivanja istorije. Makgregor je posle pojasa u lakoj i polulakoj kategoriji, došao do titule u velter kategoriji i tako postao jedini borac koji je istovremeno bio prvak u dve, a ukupno u tri kategorije.
Izuzetno lepo je bilo videti ga ponovo u ringu, gladnog pobede, željnog zadavanja udaraca, ali i videti njegovo drugačije lice i pristup.
Čini se da je napokon sazreo i našao način da ukroti sam sebe. Pred njim su neke veoma izazovne godine i ostaje da se vidi, da li je dovoljno mentalno i fizički spreman za potpuni povratak na vrh.
UFC svet sada navija za revanš sa Habibom i nada se da na njega neće previše čekati. Prvi čovek organizacije Dena Vajt izjavio je da je to sledeći korak i da se sprema najveći spektakl u istoriji ovog sporta.
Neka se Nurmagomedov spremi, neki novi Konor ga izaziva...

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.