Izvor: MozzartSport.com, 01.Avg.2021, 13:17

Novi svetski poredak na 100 metara: Pali rekordi Evrope i Azije, finale bez Jamajkanaca i najbržeg na svetu

Borba za medalje od 14.50

Sa raznih strana stizali su glasovi da je konkurencija nikad slabija, da nema atraktivnih ili takmičara koji zavređuju pažnju, a onda su kvalifikacije potvrdile da je na snazi novi poredak u trčanju na 100 metara.

Najbrža atletska disciplina donela je veliko iznenađenje u polufinalu Olimpijskih igara. Ameirkanac Trejvon Bromel ostao je van konkurencije za medalju, pošto je ostvario tek deseto vreme u polufinalu. A u Tokio je došao >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << kao najbrži čovek sveta ove godine, trčao 9,77 prošlog meseca i mnogi su ga videli kao prvog favorita za zlatnu medalju. Pogotovo što je svetski prvak Kristijan Kolman suspendovan za Olimpijske igre i momku sa Floride crtao se put do velikog uspeha.

Već u kvalifikacijama ispoljio je probleme, završio tek četvrti u kvalifikacionoj grupi, vremenom 10,07, ali se verovalo da je tad kalkulisao, da mu je samo bilo važno da se probije do polufinala. U trećoj polufinalnoj grupi bio je tek treći, a vreme od 10,00 bilo je nedovoljno da se probije među osam najboljih.

Veliko iznenađenje predstavlja i podatak da u finalu neće biti nijednog sprintera sa Jamajke. Prvi put od 2000. Ne tako davno ovom disciplinom dominirao je Jusein Bolt, ali posle njegovog odlaska u penziju Jamajkanci su ostali bez velikih asova: Oblik Sevilj je završio 12. u poretku, a 31-godišnji Johan Blejk tek 18.

Zato su na snazi neki novi momci. U polufinalu je zablistao Su Bingtijan. Kinez je kao da je lansiran iz katapulta pretrčao 100 metara za 9,83 i postavio novi rekord Azije. Istovremeno će biti prvi sprinter iz najmnogoljudnije zemlje sveta u finaloj trci na 100 metara na olimpijskim igrama. Pao je i rekord Evrope. Oborio ga je naturalizovani Italijan Marsel Lamon Džejkobs. Momak iz Teksasa stazu je „progutao“ za 9,84 i biće prvi predstavnik Italije u finalu trke na 100 metara na OI.

Finale je na programu u 14.50.

Su Bingtian 9’83🔥🔥🔥 first yellow race ever to make 100m final. 🔥🔥🔥 pic.twitter.com/coZpefzthm

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.