Novi svetski poredak  kladionice i analitičari su omanuli

Izvor: B92, 11.Sep.2019, 20:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi svetski poredak " kladionice i analitičari su omanuli

Prvi put od 2006. košarkaška reprezentacija SAD izgubila je utakmicu na velikom takmičenju.

Tako su Amerikanci predali titulu šampiona sveta propustivši šansu da prvi u istoriji osvoje tri uzastopna svetska prvenstva i osamostale se kao najtrofejnija zemlja.

Ekipu Grega Popoviča su sa trona skinuli Francuzi, predvođeni svojim NBA zvezdama Evanom Furnijeom i Rudijem Goberom.

Dok za Furnijea jednostavno nisu imali rešenje, Amerikanci kao da su se uplašili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Gobera svesni njegove dominantne pojave pa su retko tražili put do koša kroz reket.

Delovali su bezidejno u napadu, bez ikakve timske reakcije, a u igri ih je održavala samo izvanredna igra DOnovana Mičela. Kada su ga Francuzi zaustavili u završnici meča, odgovornost je pokušao da preuzme Kemba Voker, ali se iskusni Ol-star bek ispromašivao (2/9 iz igre, 0/4 trojke).

Na kraju su Francuzi zasluženo stigli do jedne od najvećih pobeda u istoriji, a koliko su delovali sjajno na parketu najbolje pokazuje činjenica da je većina od prisutnih navijača (a iznenadila nas je relativno slaba poseta s obzirom na imena rivala) bila naklonjenija nima nego u Kini vrlo popularnim američkim NBA igračima.

Tako se posle 12 veoma burnih i napornih dana priča svela na četiri ekipe od kojih se nije očekivalo da na kraju vode borbu za medalje – Španija, Argentina, Francuska, Australija.

Dok smo Špance i izdvajali kao ekipu koja bi iz drugog plana lako mogla čak i do finala zahvaljujući žrebu, preostale četiri selekcije su bile u trećem planu.

Međutim, dok su svi pričali o NBA zvezdama iz SAD, Srbije i Grčke, tradicionalno sjajnoj Litvaniji i nekim potencijalnim iznenađenjima, Španci, Argentinci, Francuzi i Australijanci su pokazali najviši novo konstantnosti, postepeno podizali formu i najbolje odigrali kada je bilo najvažnije.

Očignedno je da za veliki rezultat nije neophodno imati što više NBA zvezda u timu, naprotiv. Prethodno navedene selekcije su nam pokazale da idealnu kombinaciju čine jedan do dva NBA igrača sposobna da jednim potezom prelome meč uz momke navikle na evropsku "rovovsku borbu" kojima je u malom mozgu usađeno da isključivo tim osvaja trofeje.

U prvom polufinalu, u petak od 10 časova po našem vremenu igraće Španija i Australija, a u drugom istog dana od 14 časova ekipe Argentine i Francuske.

"Crvena furija" je protiv Srbije pokazala svoju moć, pa je favorit protiv "Bumersa", ali Australijanci su u Kini nadigrali Francusku što je znak da neće biti senzacija ni ako se oni domognu finala.

Udarne igle Australije su sjajni šuter Pati Mils i dominantni centar Aron Bejns, ali je Španija upravo protiv "Orlova" pokazala da je više nego sposobna da neutrališe ekipu sa takvim "arsenalom".

Pravi spektakl očekujemo u okršaju "Trikolora" i "Gaučosa". Jedva čekamo da vidimo kako će se Francuzi snaći protiv impresivnog Fakuna Kampaca, na koji način će Argentinci pokušati da obuzdaju Furnijea, a posebno se radujemo "ratu pod obručima" između Luisa Skole i Gobera.

U međuvremenu, Srbija će igrati za čast i prestiž. Naredni meč je čeka već u četvrtak od 13h protiv velikog rivala SAD.

Svi smo očekivali taj meč u borbi za zlato, ali će repriza finala prethodnog SP i poslednjih Olimpijskih igara ipak biti u borbi za plasman na Mundobasketu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.