Novi izazov za Ivanu Španović

Izvor: Politika, 24.Feb.2015, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi izazov za Ivanu Španović

Na „Igrama u Malmeu” meriće se i dužina skoka od mesta odraza. – Baršim (vis) i Lavileni (motka) najavljuju napade na svetske rekorde.

Organizatori večerašnjeg atletskog IAAF permit mitinga „Igre u Malmeu” (Eurosport 1, 20 č) najavljuju da će na novoj podlozi arene „Malme” imati dva napada na svetske rekorde, ali za ljubitelje atletike podjednako zanimljivo kao skokovi Baršima (vis) i Lavilenija (motka) biće i takmičenja u muškoj i ženskoj konkurenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u skoku udalj.

Konkurencija nije toliko jaka, a i svetski rekordi su daleko od mogućnosti današnjih zvezda u ovim disciplinama (Karl Luis 8,79 m iz 1984. i Hajke Dreksler 7,37 m iz 1988.), ali prvi put na jednom značajnom takmičenju i pred televizijskim kamerama rezultati će se meriti na dva načina. Prvi je prema pravilima IAAF, koji važi odvajkada, a drugi, eksperimentalni – od mesta odraza. Na taj način će se saznati ko zaista najviše skače, a ne ko ima najbolji „ulaz” na odraznu dasku i ko se pri odrazu najviše približio plastelinu.

Pobednici mitinga biće skakač i skakačica udalj koji imaju najduži skok izmeren na novi način, za koji se zalažu mnogi ljubitelji atletike. Ti rezultati neće se naći na svetskim tablicama, niti će biti priznati kao rekordi, bilo lični, bilo državni…

U IAAF tablice biće upisani rezultati mereni od plastelina do mesta doskoka, a činjenica da do pobede (premija za prvo mesto je 7.000 dolara) mogu doći odrazivši se i na 40 cm od plastelina i da nije potrebno da rizikuju tempirajući precizno odraz, mogla bi da donese i iznenađujuće rezultate.

U ženskoj konkurenciji koliko stvarno može da skoči pokazaće i naša rekorderka Ivana Španović (ove sezone u dvorani 6,78 m). Jedna od njenih rivalki biće domaća takmičarka Erika Jader (6,69 m), koja je testirala novo zaletište i rekla da je odlično, da vas odbija pri trčanju, ali i da je stabilno…

Prema rezultatima postignutim ove sezone favorit je Kanađanka Kristabel Neti (6,99 m), drugi rezultat ima Nemica Zoztene Mogenara Taroum (6,86), a tu su još i Amerikanka Fanmi Džimo (6,74 m) i Ruskinja Julija Pidlužna (6,56). Jedno mesto na startnoj listi bilo je i juče upražnjeno…

Pored skoka udalj u muškoj i ženskoj konkurenciji na programu u Malmeu su i trke na 60 m i na 60 m prepone u obe konkurencije i skok motkom i skok uvis u muškoj konkurenciji. Iako će na stazi od 60 m nastupiti mnoga velika imena svetskog sprinta i trčanja preko prepona, u centu pažnje biće skakači. U skoku uvis pre svega Kataranin Mutaz Esa Baršim, koji je nedavno preskočio 2,41 m i pokušao da preskoči 2,44 m, centimetar više od svetskog rekorda u dvorni koji od 1989. s 2,43 drži Havijer Sotomajor. Baršim će za rivale imati gotovo sve najbolje skakače današnjice na čelu sa Rusom Ivanom Uhovim. Međutim, ostali ove sezone nisu skakali više od 2,33 m. Slično je i u skoku motkom. Svetski rekorder Francuz Reno Lavileni (prošle godine 6,16 m) je ove zime preskočio 6,02 m, a najbliži od večerašnjih rivala Poljak Sobera zaostaje 21 cm.

Baršim i Lavileni imaju dodatni motiv. Svetski rekord u Malmeu vredi 25.000 dolara…

Ž. B.

objavljeno: 25.02.2015

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.