Novi doping-skandal na Turu!

Izvor: B92, 25.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi doping-skandal na "Turu"!



Kako navode francuski mediji, Kristijan Moreni, vozač ovogodišnjeg Tur de Fransa pao je na doping testu. Samo dan nakon što je Aleksandar Vinokurov bio pozitivan na krvni doping, "L'Equipe" izveštava da je Moreni, šampion Italije 2004. na testiranju nakon 11. etape bio pozitivan na testosteron. Francuske novine su još dodale da će UCI, nadležno biciklističko telo, objaviti rezultate testiranja u sredu popodne. U međuvremenu, Vinokurov tvrdi da nije umešan u doping-skandal. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Kazahstanac je, pošto što je zabeležio najbolje vreme u subotu, bio pozitivan na krvni doping, nakon čega se njegov tim Astana povukao iz trke.

Tridesettrogodišnji vozač je u izjavi za "L’Equipe” rekao:

"To je greška. Nikada nisam bio dopingovan, ne vidim tako svoju profesiju. Verujem da je do greške došlo upravo nakon mog najboljeg rezultata i najvećeg truda. Pričao sam s timskim doktorima, koji su izneli hipotezu da je prokrvljenost mojih butina bila povećana zbog fizičkog angažovanja, tako da je moguće da je tu test očitan kao pozitivan. Čuo sam da su određeni mediji navodili da sam izvršio transfuziju krvlju moga oca. To je apsurdno, mogu da vam kažem da bih u tom slučaju bio pozitivan na votku. Odlični rezultati moga tima su načinili mnoge ljubomornima, i sada mi ispaštamo. Sramota je da Tur napustimo na ovakav način, ali ne želim da traćim vreme pokušavajući da dokažem svoju nevinost.”

"L’Equipe” je u izveštaju još naveo da je šampion Vuelte Vinokurov ponovo testiran nakon 15. etape u ponedeljak, i da je tada test isto bio pozitivan.

Menadžer Astana tima Mark Biver pokušao je da objasni pozadinu pozitivnog ishoda doping-testa:

" Laboratorijski testovi potvrđuju da su nađene dve različite vrste eritrocita, što sugeriše da je obavljena homologna krvna transfuzija. Drugim rečima, to znači da su laboratorijski tehničari analizirali oblik mladih i starih krvnih zrnaca i to dokazuje da je došlo do transfuzije. Prema etičkom kodu tima, bili smo u obavezi da odmah suspendujemo Aleksandra Vinokurova, koji je poslat kući. Sada čekamo analizu B-uzorka, pre nego što preduzmemo dalje mere. Do kraja nedelje ćemo znati više detalja."

Lider trke Mikael Rasmusen se takođe pobunio nakon što je objavljeno da je propustio četiri nasumične doping-kontrole u protekle dve godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.