Nostalgija na letnjem režimu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Apr.2021, 11:12

Nostalgija na letnjem režimu

Voz "Nostalgija" u Mokroj Gori počeo je da prevozi putnike po letnjem režimu vožnje koji će trajati do 31. oktobra.

Pored dva redovna polaska, gostima su na raspolaganju i vanredni polasci, a od 1. maja uvode se i polasci starog "Ćire" na parnu lokomotivu.

Redovni polasci od 10.30 i 13.30 časova trajaće do 31. oktobra.

U zavisnosti od interesovanja gostiju uvode se i vanredni polasci, a kapacitet putnika je smanjen zbog epidemioloških mera.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
"Voz saobraća na relaciji Mokra Gora - Šargan Vitasi - Mokra Gora uz pravljenje pauza na pet vidikovaca. Cene karte je 1.000 dinara za odrasle, za decu od 6 do 14 godina 500, dok deca do 6 godina ne plaćaju kartu", rekla je Aleksandra Milutinović iz Infrastrukture Železnica Srbije.

Pre pojave epidemije korona virusa, svake godine "Nostalgijom" je putovalo u proseku oko 80.000 turista.

"Pandemija je uticala i na ovu sferu turizma. Broj gostiju se smanjio za 50 odsto, a promenila se i struktura. Pretežno smo imali domaće goste, a od ove godine imamo i malo Rusa", zaključuje Milutinović.

Prve prolećne dane bez kiše, u Mokroj Gori iskoristili su za vožnju ovom najatraktivnijom turističko-muzejskom železnicom u Evropi među prugama uskog koloseka.

"Prvi put sam došla sa familijom i ovde je prelepo. Sve mi se dopada. Zanimljivo je kako su napravili ovu prugu. Nije bilo lako to uraditi na ovakovom prostoru. Fantastično je", kažu putnici.

Šarganska osmica je remek delo svetskog industrijskog nasleđa.

Gradeći je u periodu od 1921. do 1925. godine projektanti su visinsku razliku od Mokre Gore do Šargana, 300 metara nadmorske visine, dužine 3,5 kilometra, premostili čuvenom "osmicom" - petljom dugom oko 13,5 kilometara, iznad podnožja Jatara, sa dvadesetak tunela, nekoliko mostova i vijadukta, koji čine većinu pruge.

"Ćira" je po prvi put zahuktao davne 1925.godine, a poslednju osmicu je napravio 28. februara 1974.godine, kada je pruga ukinuta.

ŽTP Beograd je 1999. godine počeo obnovu Šarganske osmice u turističke svrhe i do danas je čitava pružna trasa revitalizovana, sa autentičnim staničnim objektima i sa originalnim starim vagonima.

Novina od ove godine biće i redovni polasci starog "Ćire" na parnu vuču svake subote od 1. maja. Cena karte za odrasle 1.500 a za decu 750 dinara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.