Norvežanka Harila i njen vodič u rekodnom periodu osvojili 14 svetskih vrhova

Izvor: B92, 27.Jul.2023, 11:45

Norvežanka Harila i njen vodič u rekodnom periodu osvojili 14 svetskih vrhova

Norvežanka Kristin Harila (37) i njen nepalski vodič Tenjen lama (35) popeli su se na K2, drugi najviši vrh na svetu od 8.611 metara.

To je 14. najviši planinski vrh koji su oni osvojili za nešto više od tri meseca, postavši najbrži penjači na svetu na sve vrhove iznad 8.000 metara u najkraćem vremenskom periodu, saopštio je zvaničnik nepalske kompanije koja je organizovala penjanje.

Oni su se popeli na K2 sa još osam vodiča, rekao je generalni direktor >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kompanije "Seven samit treks" Taši Lakpa koja pruža logističku pomoć planinarima.

Penjanje na svih 14 najviših svetskih vrhova za nekoliko meseci je izazov i podvig za koji su mnogim potrebne godine, preneo je Rojters.

Prethodni rekord držao je Nirmal Purja iz Nepala koji je osvojio sve najviše vrhove za šest meseci i nedelju dana 2019. godine.

Novi podvig tek treba da bude potvrdjen u Ginisovoj knjizi svetskih rekorda.

Norvežanka Harila i njen nepalski vodič osvojili su vrh Šišapangme u kineskom regionu Tibet 26. aprila i od tada su se popeli na Everest i još ukupno 12 vrhova u Nepalu i Pakistanu, osvojivši svih 14 vrhova tokom 92 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Norvežanka Harila i njen vodič u rekodnom periodu na 14 svetskih vrhova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jul.2023

Norvežanka Kristin Harila (37) i njen nepalski vodič Tenjen lama (35) popeli su se danas na K2, drugi najviši vrh na svetu od 8.611 metara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.