Njui: Osećam se odgovornim za Seninu smrt

Izvor: N1 televizija, 24.Nov.2017, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Njui: Osećam se odgovornim za Seninu smrt

Dizajner šampionskih bolida Formule 1 Adrijan Njui rekao je da pre smrti Aertona Sene nije ni pomišljao da bi neko mogao ozbiljno da bude povređen u nekom modelu koji je on osmislio.

Trostruki svetski šampion je izgubio život tokom trke za Veliku nagradu San Marina 1. maja 1994. godine, kada je izgubio kontrolu na stazi „Enco i Dino Ferari“ i udario u zid u krivini Tamburelo.

Bila je to četvrtak trka koju je Sena vozio za Vilijams, u koji je stigao posle šest >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << sezona u Meklarenu.

23 godine su prošle, i dalje mi izgleda kao da je bilo juče. Do tog dana nisam pomišljao da bi neko mogao da bude ozbiljno povređen u bolidu za koji sam bio odgovoran s dizajnerske strane. To je bilo otrežnjujuće iskustvo, taj osećaj gubitka. Bila je to glupa nesreća koja je imala tragične posledice i izgubili smo sjajnog čoveka“, rekao je Njui u intervjuu za BBC.

Nju je istakao da su 1994. godine na snagu stupila nova pravila u Formuli 1 koja su onemogućila Senu da vozi bolid kako bi on želeo.

Aerton je vozio tako da nije mogao da izvuče najbolje iz bolida posle svih promena koje su se desile i zbog toga se osećam odgovornim. Tog dana je bio odlučan da pobedi, da započne svoju borbu za titulu posle odustajanja na prve tri trke. Ta odlučnost, koja odlikuje takvog neustrašivog takmičara, bila je delimično uzrok nesreće“, naglasio je Njui.

58-godišnji Britanac je tokom karijere dizajnirao šampionske bolide za Vilijams, Meklaren i Red Bul, a za legendarnog brazilskog automobilistu istakao je da je bio neustrašiv.

Ljudi pričaju o nekim ljudima koji imaju posebnu auru, teško je shvatiti zašto. Ali, Aerton je imao auru, bilo je jasno da je poseban. Siguran sam da bi da je živ danas bio predsednik Brazila, tako da je to prava šteta“, istakao je tehnički direktor Red Bula.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.