Nisam za drugu ligu

Izvor: Politika, 01.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nisam za drugu ligu

Vladimir Stojković, čuvar mreže fudbalske reprezentacije Srbije, ne namerava da se vrati u francuski Nant, jer ne želi da brani u drugoligaškoj konkurenciji

Prvom čuvaru mreže fudbalske reprezentacije Srbije Vladimiru Stojkoviću uskoro ističe pozajmica u holandskom Viteseu, pa je po ugovoru dužan da se vrati u francuski Nant. Preostalo je još da odigra utakmice baraža za učešće u Intertoto kupu i njegova obaveza prema Holanđanima će se završiti. Međutim, pouzdani >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << golman ne želi da brani u drugoj ligi, a utisak je da ni Francuzi nisu previše zainteresovani za takvu opciju. O Viteseu, s kojim je zauzeo 12. mesto u ligi, Stojković priča:

– U klubu su zadovoljni, iako su ambicije bile da budemo deveti. Međutim, igrački kadar je "tanak". Danko Lazović je bez konkurencije najbolji fudbaler. Imali smo i dosta pehova, crvenih kartona, povreda... Kada se sve sabere, nije loše. Borićemo se za izlazak u Evropu i uz malo neophodne sreće možemo da uspemo. Već na startu razigravanja očekuje nas lokalni derbi sa NEC-om. Stadioni u Nijmegenu u Arnemu su udaljeni samo 14 kilometara.

Svoj učinak u dresu "žuto-crnih" analizira:

– U debiju protiv Ekscelziora branio sam dobro. Protiv Den Haga smo od 37. minuta igrali s igračem manje. Uhvatio sam tri-četiri "zicera". Gubili smo sa 2:1, pa sam u poslednjim trenucima otišao u protivnički šesnaesterac. Ubačenu loptu iz kornera glavom sam "očešao" i prosledio Bensonu, koji je postigao izjednačujući pogodak. I protiv Fejenorda sam bio na nivou, uz Lazovića najbolji, ali smo izgubili minimalcem. Obojica smo blistali protiv Sparte (3:0), a Danko je dao dva gola. U Alkmaru smo sa igračem manje izgubili iz penala (1:0). Protiv Tventea sam izabran u tim kola od strane svih trenera. Sumirajući, zadovoljan sam odbranama. Da nisu kasnila dokumenta, zbog kojih sam morao da pauziram i posle "jurim" formu bilo bi još bolje. Iz meča u meč sam bivao sve sigurniji. Zadovoljni su i čelnici kluba i stručni štab.

Na pitanje u kakvim je odnosima sa saigračem iz reprezentacije je odgovorio:

– Odličnim. Lazovića poznajem od desete godine, kada smo zajedno igrali za pretpionirsku selekciju regiona zapadne Srbije. Intenzivno smo se družili i bili nerazdvojni sve do dolaska u prve timove Partizana i Zvezde. Tada su nas obaveze razdvojile. Ipak, viđali smo se dva-tri puta nedeljno. Prijateljstvo je nastavljeno i u mladoj reprezentaciji, a evo nas sada zajedno i u klubu i u nacionalnom timu. I po dolasku u Arnem mi je mnogo pomogao, mada ovde svi govore engleski.

Da li je bilo zadirkivanja povodom nedavnih duela Crvene zvezde i Partizana?

– Naravno. Posle onog prvog, koji su "crno-beli" dobili, razmenjivali smo poruke, a ova dva poslednja smo zajedno gledali na malim ekranima kod mene. Kladili smo se, pa sam oba puta "zaradio" po sto evra. Čini mi se da je "večiti derbi" pomalo izgubio draž. Nema mnogo publike. Možda tome doprinose i česti dueli za kratko vreme, kao i nedostatak finansijskih sredstava navijača, ali i preveliki odliv igrača. Ipak, on će uvek biti najveća svetkovina srpskog fudbala.

Gde ćete nastaviti karijeru po isteku pozajmice? Pominje se berlinska Herta?

– Sigurno se neću vratiti u Nant da branim u drugoj ligi. Ne razmišljam gde ću nastaviti karijeru. Postoje ljudi za to zaduženi, tako da se time ne opterećujem. Izvesno je da neću ostati ni u Viteseu, jer Holanđani nemaju novca da plate visoko obeštećenje. Po isteku pozajmice dolazim u Beograd. Treniraću u Zvezdi i spreman dočekati duel nacionalnog tima sa Finskom.

Možemo li se nadati povoljnom rezultatu u Helsinkiju?

– Iako ćemo biti oslabljeni neigranjem Žigića, koji je veoma bitan za naš nacionalni tim, pobeda nam je neophodna. Finci igraju dugim loptama, znači moramo da je spustimo na zemlju i pružimo maksimum. U tom slučaju uspeh neće izostati.

Da li reprezentacija Srbije ima šansi da se plasira na Evropsko prvenstvo?

– Optimista sam. Kvalifikacije su duge. Uveren sam da će i ostali imati kikseve, a da se oni nama više neće događati. Ništa još nije rešeno. Očekujem i da nastavim dobru tradiciju protiv Portugalije. U Bragi sam sa Zvezdom igrao nerešeno, pa slavio sa mladom selekcijom u Barselosu na Evropskom prvenstvu prošle godine, zatim remizirao u A reprezentaciji. Sada je na redu pobeda u Lisabonu. Uz malo sreće, to nije nemoguće.

--------------------------------------------------------------------------

Promenio šest klubova

Vladimir Stojković je rođen 28. jula 1983. u Loznici. U istoimenom klubu je počeo karijeru, a zatim prešao u Crvenu zvezdu za koju je ukupno branio 23 puta (primio 12 golova). Bio je na pozajmicama u trebinjskom Leotaru i Zemunu (34 meča, 39 primljenih pogodaka), a zatim se vratio među "crveno-bele" odakle je prošlog leta otišao u Nant (10, 12). Zimus je pozajmljen holandskom Viteseu (7, 10). Za mladu selekciju je odigrao 24 utakmice (primio 23 gola), a za A reprezentaciju osam (šest). Bio je učesnik Svetskog prvenstva u Nemačkoj 2006, ali nije dobio priliku, kao i 2004. na Evropskom šampionatu za mlade takođe u Nemačkoj. Prošle godine u Portugaliji je sa mladom selekcijom Srbije i Crne Gore u kojoj je bio kapiten stigao do polufinala, gde je eliminisan od Ukrajine posle jedanaesteraca.

Đorđe Smiljanić

[objavljeno: 01.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.