Nisam u svađi sa Zvezdom

Izvor: Politika, 12.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nisam u svađi sa Zvezdom

Nekadašnji trener "crveno-belih" sa Lokomotivom prvi na tabeli osam kola pre kraja. – Ruski fudbal nalik našem – tehnički dobar, ali spor

(Od našeg specijalnog izveštača)
MOSKVA, oktobra – Kada je u aprilu, posle četiri kola i samo jednog osvojenog boda sa Lokomotivom u Prvenstvu Rusije, Slavoljub Muslin bio na razgovoru sa predsednikom "Ruskih železnica" Vladimirom Jakuninom, suočio se s pitanjem koje je tražilo hrabar odgovor. Glavni finansijer kluba >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ga je pitao koliko će bodova da osvoji u narednih pet kola, a on mu je odgovorio: "Od 12 do 14"!
Šef stručnog štaba je održao reč – osvojio je 13 bodova od mogućih 15. Posle bledih partija u prva četiri kola – Krila Sovjeta kod kuće 0:1, Luč-Energija u gostima 1:1, Spartak N kod kuće 2:3, Spartak M u gostima 1:2 – usledio je niz od 17 mečeva bez poraza, pa je sada "Loko" na prvom mestu sa 43 boda, a prate ga CSKA (42), Spartak (40) i Zenit (39). Ostalo je još osam kola.

– Zadovoljan sam jer se nalazimo na prvom mestu, ali uvek postoji osećaj da je sve moglo da bude još bolje. Lokomotiva je prošle godine bila treća što je ocenjeno kao neuspeh. Od nje se očekuju titula i ja se nadam da će se to i ostvariti – rekao nam je Muslin s kojim s razgovarali u luksuznom restoranu "Blu elefant" u Moskvi.

Ako bi trebalo odabrati jedan potez koji je promenio sudbinu Lokomotive, onda je to svakako gol našeg reprezentativca Branislava Ivanovića koji je u derbiju petog kola, protiv CSKA (3:2), postavio konačan rezultat u 83. minutu. Sa tim se slaže i Muslin:

– Presudna je bila prva pobeda u sezoni, protiv CSKA, što je bio početak dobrih igara. Kao tim smo morali da prođemo period navikavanja jednih na druge, da se bolje upoznamo, pa zato u početku nije štimalo sve onako kako smo želeli.

O svojim utiscima o ruskom fudbalu kaže:

– Pre dolaska u Rusiju mislio sam da se njeno fudbalsko prvenstvo svodi na okršaje tri najbolja kluba – Lokomotive, CSKA i Spartaka. Ali sam se brzo uverio da je liga ujednačena i da svako svakoga može da savlada. Istina, ta tri kluba su uz vrlo jaki Zenit u vrhu tabele, međutim, svaki od njih se nekoliko puta opekao protiv autsajdera. Mi smo, recimo, oba puta pobedili CSKA a izgubili smo mnogo bodova kod kuće u mečevima s objektivno slabijim rivalima.

Na pitanje da uporedi naš i ruski fudbal, ističe da su i Rusi vrlo talentovani za fudbal, ali da se izgubila njihova škola fudbala koju je izuzetno cenio:

– Rusko prvenstvo je znatno bolje od našeg. Rusi imaju mnogo više novca, dovode sve bolje strance i trenere. Ipak, stekao sam utisak da su ostali na nivou onog fudbala koji sam ja zatekao u Srbiji kada sam se pre sedam godina vratio u Zvezdu. To je tehnički dobar fudbal, ali spor.

Što se tiče ambicija Lokomotive:

– Lokomotiva želi da bude redovan učesnik Lige šampiona. Iste ambicije imaju i CSKA i Spartak.

O tome pta bi moglo da odluči prvenstvo...

– Najviše se plašim malih utakmica. Izgubili smo čak 16 bodova kod kuće. O prvaku se pita i četvrtoplasirani Zenit protiv koga ćemo igrati i mi i CSKA i Spartak.

O tome da li prati dešavanja u srpskom fudbalu...

– Pratim zbivanja u našem fudbalu, a posebno igre naše reprezentacije. Najveći problem našeg fudbala je struka. Trebalo bi još više da se radi na usavršavanju, da se prate trendovi. Vidim da se to sad malo popravlja. Talenata imamo pa uz dobar rad možemo mnogo toga da uradimo.

O odnosima sa "svojom" Crvenom zvezdom i njenom učinku u Evropi...

– Sa Zvezdom sam uvek u dobrim odnosima. Ne znam koliko je realno sa takvim sastavom praviti ozbiljne ambicije za Evropu. Sa tolikom prodajom igrača nerealno je da se u Srbiji stvori tim koji bi ozbiljnije mogao da parira modernim evropskim timovima. A prodaja igrača je neminovnost. I Lokomotivi, koja ima znatno veći budžet od Zvezde, dogodio se kiks u Evropi. Treba biti objektivan. Jedna je stvar ono što možemo a druga stvar ono što bismo voleli da uradimo.

O stranom selektoru...

– Zašto da nemamo stranog selektora. Za sada ima dobre rezultate i ja mu želim da tako nastavi.

O svojoj misiji u ruskom fudbalu...

– Voleo bih da uspem u Moskvi i zbog sebe i zbog naših trenera i igrača. Mi smo ovde ambasadori srpskog sporta. Trener košarkaša Dinama Ivković je ovde bog. Iako je prošle godine otišao iz CSKA, on je itekako zaslužan za titulu prvaka Evrope tog kluba. U košarci je vrlo cenjen i trener Aco Petrović koji je s malom Lokomotivom iz Rostova postigao mnogo. Selektor odbojkaša Rusije Zoran Gajić je od prosečne reprezentacije napravio najozbiljnijeg kandidata za zlatnu medalju na najvećim takmičenjima. Biću zadovoljan ako mogu svojim radom u Lokomotivi da otvorim vrata drugim našim trenerima i igračima. Isto tražim i od fudbalera koje treniram.

Na kraju našeg razgovora, Muslin nije zaboravio da pohvali igre srpskih fudbalera u ruskim klubovima (Ivanović, Jokić, Krasić, Vještica, Petković, Pjanović, Tanasijević...). Kao sastavni deo života u Moskvi je srpski pasulj koji je barem jednom nedeljno na trpezi nekog od srpskih restorana u ruskoj prestonici, zajedno sa Dušanom Ivkovićem, Vladom Stankovićem, Zoranom Gajićem, dugogodišnjim dopisnikom "Večernjih novosti" Brankom Vlahovićem...

Aleksandar Miletić

[objavljeno: 12.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.