Nikolić: Brzo smanjivanje javnog duga

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jan.2018, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Brzo smanjivanje javnog duga

U Srbiji je primetna brza redukcija javnog duga, koji je krajem 2017. bio manji za skoro 1,4 milijarde evra u odnosu na decembar 2016, izjavio je danas urednik časopisa MAT Ivan Nikolić.

"Još je zanimljivije i značajnije da je ta redukcija u potpunosti posledica smanjenja duga prema inostranstvu, odnosno spoljneg duga, čak u visini od 1,652 milijarde evra", rekao je Nikolić u Privrednoj komori Srbije.

Nikolić je kazao da je u novembru 2017. stabilizovana dinamika >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << industrijske proizvodnje, a zadržan je visok nivo prerađivačke industrije.

"To je dobro, a dobro je i što je nešto brža investiciona aktivnost, inflacija je jako niska i stabilna već mesecima unazad i gotovo je poklopljena sa centralnom projekcijom NBS. Sa druge strane, javne finansije su potpuno pod kontrolom", naveo je on.

Rekao je da je u novembru zabeležen blagi deficit, ali je u periodu januar - novembar 2017. i dalje jako visok suficit.

"Malo manje je dobro da se širi spoljnotrgovinski deficit kao rezultat bržeg rasta uvoza u odnosu na izvoz, kao posledica visokog uvoza robe namenjene za reprodukciju, raste uvoz goriva što je posledica rasta cena sirova nafte na svetskim tržištima", kaže Nikolić.

Podsetio je da je nafta dostigla trenutno najvišu cenu u poslednje dve i po godine sa tendencijom daljeg rasta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Dobre vesti: Dug prema svetu nam znatno manji

Izvor: Mondo, 10.Jan.2018

U Srbiji je primetna brza redukcija javnog duga, koji je krajem 2017. bio manji za skoro 1,4 milijarde evra u odnosu na decembar 2016. godinu, kažu ekonomisti. Ali, ima i stvari koje brinu....Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock.."Još je zanimljivije i značajnije da je ta redukcija u potpunosti posledica...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.