Izvor: RTS, 25.Okt.2020, 17:32

Niko nikada kao Hamilton – Britanac srušio Šumaherov rekord

Vozač "Mercedesa" Luis Hamilton ispisao je istoriju Formule 1 i postao najuspešniji čovek u "najbržem cirkusu na svetu" po broju pobeda. Hamilton je osvojio Veliku nagradu Portugalije i stigao do 92. trijumfa u karijeri, čime je pretekao legendarnog Mihaela Šumahera i osamostalio se na prvom mestu večne liste.
Britanac je na stazi "Algarve", u 12. trci ovogodišnjeg šampionata, rekord postavio u svojoj 14. takmičarskoj sezoni. Do sada je učestvovao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na 262. trke i pobeđivao na 28 različitih staza.

Luis je tako pretekao jednog od najboljih vozača svih vremena, koji je ovaj jedinstveni rezultat postavio posle trke u Kini 2006. godine.
Aktuelni šampion Formule 1 dominantno je trijumfovao u Portugaliji, pošto je imao čak 25 sekundi prednosti u odnosu na prvog pratioca, klupskog kolegu Valterija Botasa. Njima se na podijumu pridružio Maks Ferstapen iz Red Bula, dok su prvih 10 kompletirali Šarl Lekler, Pjer Gasli, Karlos Sains, Serhio Peres, Sebastijan Okon, Danijel Rikardo i Sebastijan Fetel.
Iako je slabije startovao i pao na treću poziciju po kišovitoj stazi "Algarve", Hamilton se vratio kada je kiša stala. U 20. krugu je izbio na prvo mesto i više se nije osvrtao.
Nakon osme pobede ove sezone i najbržeg kruga u Portugaliji na čelu generalnog plasmana ima 256 bodova, a prate ga Botas sa 179 i Ferstapen sa 162.
Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se već narednog vikenda Velikom nagradom Ređo Emilije na stazi "Enco i Dino Ferari" u Imoli. Taj trkački vikend će se razlikovati od ostalih ove sezone jer neće biti slobodnih treninga u petak.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.