Nikad više niko kao Zvezda...

Izvor: Sportske.net, 24.Mar.2020, 15:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nikad više niko kao Zvezda..."

Španci tvrde u analizi koju je objavio "AS" da Zvezdin trijumf u Kupu šampiona ustvari simbolično predstavlja kraj ozbiljnog fudbala sa ove strane gvozdene zavese...

Jugoslavija se teško po mnogim stvarima mogla svrstati u Čerčilovu podelu zemalja, tačnije teritoriju sa jedne, odnosno druge strane gvozdene zavese, ali tačno je, da iako nije pripadala Varšavkom paktu da je bila komunistička zemlja.

I upravo je trijumf kluba iz tadašnje Jugoslavije simbolično >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportske.net << stavio tačku na komunizam, odnosno uspehe istoka Evrope.

Nikada posle toga, nijedan tim, niti reprezentacija iz ovih država nije prišao ni blizu najvećeg uspeha. Jer, pre Zvezde, iako su jači timovi Zapada dominirali, Kup Šampiona je osvojila Steaua, Dinamo iz Kijeva je imao veliku generaciju, SSSR je igrao jedno finale EP i osvojio i jednu titulu.

I to samo ako govorimo o fudbalu gde su Poljaci igrali dva polufinala Mundijala, a DDR olimpijsko zlato u fudbalu. Ako pričamo o ostalim sportovima, situacija je drugačija tu je SSSR i njegovi sateliti dominirao u većini manjih sportova.

Ali, posle Zvezdinog osvajanja Evrope i sveta usledio je pravi potop, divovi su pali, Bosmanovo pravilo je dotuklo nekadašnje velike klubove, nijedna od reprezentacija više nije napravila ništa, Česi su bez Slovaka igrali finale EP, ali nisu uspeli da ponove uspeh iz Beograda 1976. od bivših republika SSSR, Ukrajina je stigla do četvrtfinala 2006. i to pobeđujući na penale.

Nekadašnji SSSR sada pod firmom Rusije i pored velikih ulaganja u ovom veku je stigao do jednog polufinala EP, a Zenit i CSKA su imali sjajne rezultate u LE što je ipak drugorazredno takmičenje.

Najbolje od svih, računamo ih kao deo Jugoslavije, prošli su Hrvati u fudbalu, polufinale i finale Mundijala.

Fudbal je i dalje ostao, osim u Rusiji i Litvaniji najomiljeniji sport u nekadašnjim komunističkim zemljama, ali je doneo i najmanje radosti posle pada Berlinskog zida.

Nastavak na Sportske.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportske.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportske.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.