Neverovatan posao zagrebačkog Dinama

Izvor: B92, 04.Avg.2023, 19:14

Neverovatan posao zagrebačkog Dinama

Kasa šampiona Hrvatske bi ovog leta trebalo da se dopuni sa 13 miliona evra od prodaje trojice igrača koji odavno ne igraju u klubu sa Maksimira.

Dinamo će od transfera trojice reprezentativaca zaraditi pravo bogatstvo, pišu hrvatski mediji.

Zagrepčani će na osnovu UEFA fonda solidarnosti inkasirati veliki novac od transfera trojice svojih bivših igrača - Matea Kovačića, Marcela Brozovića i Joška Gvardiola.

Prva dvojica su već promenila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << klubove, dok je transfer Gvardiola iz Lajpciga u Mančester siti pitanje dana, što je i potvrdio i trener šampiona Evrope i njegov skoro prezimenjak - Pep Gvardiola.

Mateo Kovačić je iz Dinama otišao pre 10 godina kao najveći talenat hrvatskog fudbala, igrao je za Inter, Real Madrid, Čelsi i sada Mančester Siti. Marcelo Brozović je dve godine kasnije otišao u Inter gde se profilisao u jednog od najboljih zadnjih veznih na svetu pa otišao u Al Nasr, a poslednji "dijamant" Dinamove škole bio je Joško Gvardiol koji je otišao u Lajpcig pre dve godine.

Sada, Dinamo će od transfera ovih igrača gotovo u istom trenutku, i kada to nije ni očekivao, zaraditi 13 miliona evra!

Na osnovu UEFA fonda solidarnosti (svaki klub u kojem je igrač proveo od 13. do 23. godine, dobije određeni postotak od transfera) Dinamo će dobiti dva posto od novca koji je Siti platio Čelsiju za Kovačića - odnosno 600.000 evra.

Marcelo Brozović, do ovoletošnjeg odlaska u Al-Nasr nije napuštao Inter, pa će samim tim Dinamu pripasti postotak od transfera koji je dogovoren prilikom transfera na "Meacu", a on iznosi 10 posto.

"Modri" će od njegovog transfera u Saudijsku Arabiju prihodovati 1,8 miliona evra.

Najveći novac, pravi bingo, Dinamu će, ipak, doneti prelazak Joška Gvardiola iz Lajpciga u redove prvaka Evrope.

Naime, kada se sabere odšteta, bonusi i postotak od transfera, Joško Gvardiol će biti ubedljivo najveći transfer u istoriji Dinama. Jedan od najboljih štopera na svetu sve je dogovorio sa Sitijem, a klubovi su se dogovorili i na oko 90 miliona evra odštete.

Konkretno, Lajpcig je dosad kroz fiksnu odštetu i razne bonuse već isplatio Dinamu oko 20 miliona evra za Gvardiola, a od prodaje Sitiju Zagrepčani će dobiti još 15 posto od razlike, odnosno čak 10,5 miliona evra!

Zaista, neverovatno dobar posao za klub i za samog igrača.

Ni tu nije kraj...

Potencijalni kandidat za transfer je i Dani Olmo na kojeg Dinamo takođe ima 20 posto od razlike, a ni on neće biti prodat ispod trideset miliona evra.

No, za pretpostaviti je da će Španac ostati još barem jednu sezonu u Lajpcigu.

Ako se ima na umu da bi Dinamo ovog leta mogao da proda i dvojicu svojih trenutno najvrednijih igrača Luku Ivanušeca i Josipa Šutala, jasno je koliko će ovo leto biti berićetno za najbolji hrvatski klub.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.