Nesalomivi Olimpijakos je u finalu!

Izvor: MVP.rs, 19.Maj.2017, 19:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nesalomivi Olimpijakos je u finalu!

Neverovatan karakter Pirejaca!

Meč nikada nije gotov kada igrate sa Olimpijakosom! Pirejci su posle preokreta u prvom polufinalnom duelu Fajnal fora savladali CSKA i tako se plasirali u finale Evrolige! Konačan rezultat je bio 82:78.

Navikli smo da na Fajnal foru Evrolige umesto lepršave košarke gledamo taktičko nadmudrivanje. To je evropski stil. Demonstraciju iste smo videli i u susretu ruskog i grčkog tima. Adaptiranje, improvizacija, izmene, taktički faulovi, >> Pročitaj celu vest na sajtu MVP.rs << o svemu su treneri ekipa morali da razmišljaju, dok su poeni ponekad žrtvovani zarad usporavanja igre. Ipak, Vasilis Spanulis je ušao u svoj "element" u finišu, počeo je da pogađa i asistira svojim saigračima i tako slomio CSKA, iako je Olimpijakos u više navrata gubio i sa dvocifrenom razlikom. Miloš Teodosić je imao šut za plus jedan na sedam sekundi do kraja meča, ali je promašio.

Olimpijakos je preko Vasilisa Spanulisa kao inicijatora svih napada bolje počeo duel. Igrali su Pirejci pikenrol iz koga je Nikola Milutinov sjajno pravio prostor svojim saigračima. Tako su već na startu napravili seriju od 7:0. Naravno da je CSKA imao odgovor u nastavku. Doduše iz solo akcija. Crveno-beli su nastavljali da forsiraju iste kretnje, što su Moskovljani naravno pročitali i ubrzo preokrenuli.

Onda je u igru ušao Teodosić, čijim ulaskom odbrana nije ispaštala, a napad je bio bar dvostruko kreativniji. Zato ne bi trebalo da čudi što je CSKA poveo i sa osam poena razlike. Trener Janis Svaropulos je pod hitno nešto morao da promeni, a odlučio se da preko Janisa Papapetrua igra na niskom postu što je samo donekle dalo rezultata. Posle nekoliko vezanih poena Grka na taj način, Dimitris Itudis je odgovorio uvođenjem Viktora Hrijape, koji je u potpunosti neutralisao napad Olimpijakosa.

Zatim je pravu prevagu napravio Teodosić. Ponovo je ušao u igru i za oko tri minuta ubacio je 10 poena svom bivšem klubu. U tim momentima je CSKA poveo i sa 12 poena viška (37:25), ali mu je pala koncentracija u finišu i dozvolio je svojim protivnicima da vežu pet poena, od kojih je jedna trojka Dimitrisa Agravanisa u poslednjoj sekundi prvog poluvremena. Posle 20 minuta igre, na semaforu je pisalo 40:33.

Meč je posle velikog odmora ušao u "tuču". Obe ekipe su izašle iz bonusa već posle tri minuta igre, što je dovoljan pokazatelj koliko se grubo igralo. Igrač bi možda i mogao da prihvati loptu u reketu, ali nije mogao da je uputi ka košu, odmah bi dobio udarac. Takav stil je onemogućio CSKA da igra pod košem, dok je Olimpijakosu prijao. Grci su se slobodnim bacanjima i trojkama Kostasa Papanikolaua (48:44).

Zbog problema u hali, zatim su zatražena dva sudijska tajmauta. Usledio je duži prekid utakmice, koji je savršeno legao Moskovljanima. Olimpijakos je postao dekoncentrisan, bio je izbačen iz ritma, a CSKA je ponovo poveo sa 11 poena razlike (57:46). Ali, Rusima je ponovo pala koncentracija, što su sa dve trojke kaznili Agravanis i Evangelos Mancaris u poslednjih 30 sekundi treće četvrtine (64:60).

Osokoljeni novim povratkom u duel, usledila je faza igre koja je u potpunosti pripala Olimpijakosu. Izgledalo je kao da Grci mogu konačno do preokreta, ali neverovatno je koliko je CSKA bio neumeljiv u održavanju prednosti. Eron Džekson i De Kolo su iz loših napada izmišljali poene, a kada je trebalo Pirejci da povedu, promašivali su otvorene šuteve. Ipak, do konačnog preokreta je došlo posle klasične trojke Spanulisa, koji je iz velike udaljenosti u padu pogodio za prvo vođstvo posle početka utakmice (74:73).

Uskoro opširnije...

(foto: Euroleague)

Nastavak na MVP.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MVP.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MVP.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.