Neobična imena i kako nastaju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jan.2016, 21:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neobična imena i kako nastaju

U Tadžikistanu pre nekoliko dana donesen je zakon koji zabranjuje davanje deci imena predmeta i životinja. Predsednik te zemlje prethodno je kritikovao imena koja u prevodu na naš jezik znače vuk, sekira, metla... A kod nas, u poslednje vreme, jedna od najčešćih imena su baš Vuk i Lav. Ali ni Porodični zakon Srbije ne gleda blagonaklono na sve želje u vezi sa imenima.

Decu niko ne pita. Ali kada napune 15 godina, mogu da podnesu zahtev za promenu imena. Do tada, ekskluzivno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pravo u davanju i promeni imena imaju roditelji. Ali ne bez ograničenja.

"Roditelji imaju pravo da slobodno izaberu ime deteta, ali ne mogu odrediti pogrdno ime, ime kojim se vređa moral ili ime koje je u suprotnosti sa običajima i shvatanjima sredine", kaže Marko Guberina, zamenik matičara.

U Novom Sadu prošle godine u matičnu knjigu rođenih upisano je oko sedam hiljada beba. Najčešća ženska imena bila su Sofija, Sara, Dunja, Maša, Lena, Mia, a muška Stefan, Lazar, Aleksa, Mihajlo, Vuk, Lav... Ali neke devojčice nazvane su Lira, Dimitra, Rija, a dečaci Kevin i Sergije.

"Moji su roditelji voleli Tinu Tarner. A Dona je zbog toga što to na italijanskom znači dama ili žena. Spojili su te dve reči, želeći internacionalno i zanimljivo ime", kaže Tina Dona Đak.

"Moj otac je učestvovao u Drugom svetskom ratu, kada mu je jedan Francuz spasao život. Zavetovao se u crkvi da će po njemu dati ime muškom detetu, ako ga bude imao", veli Raul Petrović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.