Nehamer: Bosna i Hercegovina još u ovoj godini može postati kandidat

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jun.2022, 00:07

Nehamer: Bosna i Hercegovina još u ovoj godini može postati kandidat

Evropski savet je spreman da dodeli status zemlje kandidata BiH nakon što se sprovede značajan broj reformi, jedan je od zaključaka Evropskog saveta.

U tu svrhu Evropski savet poziva Evropsku komisiju da bez odlaganja podnese izveštaj Savetu o implementaciji 14 ključnih prioriteta navedenih u njenom mišljenju, sa posebnom pažnjom na one koji čine navedene reforme.

U zaključku se navodi da će Evropski savet ponovo razmatrati to pitanje.

Evropski savet >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pozdravlja politički dogovor koji su lideri BiH postigli u Briselu 12. juna, a koji je potreban za stabilnost i potpuno funkcionisanje zemlje kako bi odgovorili na težnje građana BiH.

Iz Evropskog saveta pozivaju sve lidere u BiH da što pre sprovedu preuzete obaveze iz dogovora i da hitno privedu kraju ustavnu i reformu Izbornog zakona kako bi zemlja mogla odlučno napredovati na svom EU putu u skladu sa prioritetima iz mišljenja Evropske komisije za dobijanje kandidatskog statusa, prenela je RTRS.

Nehamer: Bosna još u ovoj godini može postati kandidat

Bosna i Hercegovina mogla bi još ove godine zvanično dobiti status kandidata za članstvo u EU, ako sprovede važne izborne i ustavne reforme, istakao je večeras austrijski kancelar Karl Nehamer.

Nehamer je, nakon Evrospkog saveta, rekao da je došlo do promene paradigme.

Prema njegovim rečima, pošlo je za rukom da se BiH ponovo nađe u fokusu iako je Ukrajina i tamošnji rat domonantna tema.

Podsetio je da BiH mora sprovesti 14 reformskih tačaka, jer je premalo učinila do sada.

Ukoliko BiH sada sprovede reformu izbornog zakona i Ustava onda zemlja ima jasnu mogućnost da dobije status kandidata, a čim ispuni svih 14 ranije predatih zahteva onda je moguće da započne i pristupne pregovore, uveren je Nehamer.

Preneo je da je sa Samita Evropskoj komisiji upućena poruka da ubrza proces za kandidate.

"To će još ove godine doneti rezultate", naveo je.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.